Bludnici s Oksforda danas vode Britaniju

Premijer Dejvid Kameron, ministar finansija Džordž Ozborn i gradonačelnik Londona Boris Džonson bili su deo kluba Bulingdon, koji se proslavio zabavama s orgijanjem i razbijanjem inventara.

Svijet 14.01.2016 | 10:15
Bludnici s Oksforda danas vode Britaniju

Opijanje litrama skupog vina i razbijanje posuđa, lustera i prozora često su definicija zabave za članove tajnog društva Bulingdon.

Među članovima zloglasnog bogataškog kluba sa Oksforda bili su i sadašnji britanski premijer Dejvid Kameron, gradonačelnik Londona Boris Džonson i ministar finansija Džordž Ozborn, piše Dejli bist.

Preskupa ulaznica

Bulingdon je nastao 1780. godine i izvorno je bio sportski klub posvećen kriketu i konjičkim trkama. Vremenom mu je članstvo ograničeno na 30 mladića, a umesto sporta, održavanje gala večeri s pijankama postalo je glavna okupacija. Članarina u klubu je preskupa i mogu mu pristupiti samo mladići iz najbogatijih porodica. Jedna od njihovih obaveza je nošenje specijalnog odela koje košta oko 5.000 evra.

Jedan od čuvenijih „nestašluka“ kluba Bulingdon dogodio se 1986, kada je grupa mladića u prepoznatljivim odelima bacala sve što je stigla na prozor jednog studenta, a zatim su izlomili prozore i u obližnjem restoranu. Preplašeni konobari pozvali su policiju i deo njih završio je iza rešetaka.

"Tri studenta, od kojih su dvojica bili premijer Dejvid Kameron i gradonačelnik Londona Boris Džondons, uspeli su da pobegnu. Ostale je policija uhvatila pomoću pasa tragača" ispričao je svojevremeno Ralf Peri-Robinson, nekadašnji glumac a sada antikvar, koji je bio član kluba.

Naravno, britanski premijer je odbacio te tvrdnje, dok je na svako pitanje o klubu Džonson odgovarao sa: „Omerta, omerta!“

Kameron već optužen

Inače, Kameron je tokom studentskih dana bio i član društva Pirs Gejvston, a nedavno je u britanskim medijima objavljena priča da je tokom inicijacije za ulazak u to tajno društvo morao da ima seksualni odnos sa odsečenom svinjskom glavom.

I Srbi u klubu

Članstvo u klubu Bulingdon nije bilo ograničeno samo na Britance, već su članovi mogli postati i pripadnici drugih naroda ako su bili dovoljno bogati. Tako su među članovima kluba bili i danski kralj Frederik IX, nemački plemić Gotfrid fon Bizmark, bivši poljski šef diplomatije Radoslav Sikorski... Deo kluba bio je i jedan Srbin - knez Pavle Karađorđević.

Poznati članovi

Dok je još bio princ, kralj Edvard VIII postao je član Bulingdona, iako mu roditelji to nisu lako dozvolili, piše Dejli bist. Tokom perioda od 50 godina, klub je dao jednog premijera, kancelara blagajne, tri državna sekretara, pet lordova admiraliteta, oko 150 parlamentaraca... Uz kralja Edvarda, u klubu su bili i komandant savezničkihi snaga u Velikom ratu Daglas Hajg, Rendolf Čerčil, otac britanskog premijera...

Činjenice

Klub Bulingdon osnovan je 1780. na Oksfordu kao sportski klub

Zvanično su se bavili kriketom, ali su u stvari koristili ovaj sport kao paravan za bahanalije

U izveštaju iz 1876. piše da je kriket postao sporedna stvar u klubu, a da je prioritet organizovanje zabava

Njujork tajms je 1913. napisao da je Bulingdon ekskluzivni klub bogataša i aristokrata

Zvanično delovanje u Oksfordu im je zabranjeno, ali to ih ne sprečava da organizuju žurke, a često se dešava da članovi završe iza rešetaka.

Izvor: Kurir

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ja

14.01.2016 10:00

Masonski moroni!

ODGOVORITE