Banjaluka: Šta je sa kardiohirurgijom?

Pored ogromnih sredstava koja su uložena, kreditima, u rekonstrukciju I dogradnju banjalučkog kliničkog centra još je neizvjesno hoće li ta ustanova dobiti Kliniku za kardiohirurgiju ili će Kardiohirurgija biti privatizovana iizgradjena na modelu javno-privatnog partnerstva.

Republika Srpska 12.01.2016 | 17:20
Banjaluka: Šta je sa kardiohirurgijom?

Dilemu nije otklonio ni ministar zdravlja Dragan Bogdanić. Slatina, Laktaši ili Klinički centar. Javno-privatno partnerstvo ili Kardiohirurgija u javnoj bolnici, banjalučkom Kliničkom centru. Ministar zdravlja Dragan Bogdanić jedino što je rekao jeste da će Banja Luka dobiti Kardiohirurgiju, nije precizirao ni kada ni gdje.

Kardiohirurgija sa dvije operacione sale je na Kliničkom centru predvidjena kreditnim sporazumom o gradnji Južnog krila izmedju Savjeta ministara i Vlade Koreje iz 2012-te godine.

Međutim Narodna skupština je raspravljala o informaciji o javno privatnom partnerstvu u ovoj oblasti a tada je prvi put pominjana Kardiohirurgija u Slatini, kao projekat bivšeg ministra Ranka Škrbića. Opština Laktaši izdala je lokacijske uslove za gradnju Centra za liječenje kardiovaskularnih bolesti u centru Laktaša na zemljištu Banje Laktaši.

Klinički centar Banja Luka trenutno ima Kliniku za kardiologiju koja je nižeg nivoa od Kardiohirurgije. Pravilnik o organizaciji zdravstvenih ustanova predvidja Kardiohirurgiju na Kliničkom centru.

U suprotnom Klinički centar gubi taj status što se i dogodilo promjenom imena najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj. Prvo u Univerzitetsku bolnicu zatim u Univerzitetski Klinički centar.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2 BN TV

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Piksi

12.01.2016 17:22

Eno u Banji Slatina izgradnja u toku.

ODGOVORITE
Name

bl

12.01.2016 18:09

ogromne su pare u pitanju da ne bi bilo javno privatnog partnerstva!

ODGOVORITE
Name

zumba

12.01.2016 18:16

Sta ce im,svi boluju od jedne bolesti,nose Dodika u srcu....

ODGOVORITE
Name

Olabrnjaš zumbu

12.01.2016 20:55

Ljakašu...

Name

Dragan

12.01.2016 18:30

Dr. Lazarevič, Talić, Škrbić, Lindner, Marković invest Laktaši.

ODGOVORITE