Dautbašić i Šahman predati Tužilaštvu BiH

Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH i Bilsena Šahman predati su danas oko 16 sati i 30 minuta Tužilaštvu BiH nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, prenose federalni mediji.

Bosna i Hercegovina 11.01.2016 | 22:59
Dautbašić i Šahman predati Tužilaštvu BiH

U akciji SIPA-e, zbog ometanja istrage u krivičnom postupku koji vode Tužilaštvo BiH i Osnovni sud u Prištini protiv Nasera Keljmendija, jutros je uhapšen Bakir Dautbašić, dugogodišnji sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i kandidat Saveza za bolju budućnost (SBB) za ministra komunikacija i saobraćaja BiH.

Jutros je uhapšena i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman, rođena 1971. godine, inače kandidatkinja SBB-a na proteklim Opštim izborima za Parlament FBiH.

Oni su osumnjičeni za ometanja rada pravosuđa u krivičnom postupku koji vodi Tužilaštvo BiH i Osnovni sud u Prištini protiv Nasera Keljmendija.

Lišavanje slobode rezultat je složene operativne akcije koju su uz nadzor tužitelja provodili policijski djelatnici SIPA-e u okviru predmeta kodnog naziva "Lutka 2", saopšeno je iz Tužilaštva BiH.

Tokom akcije prikupljeni su dokazi da su navedeni osumnjičeni poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužilaštva BiH protiv Nasera Keljmendija i dr. kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama KiM.

Nakon što su prikupljeni detaljni dokazi o nezakonitim aktivnostima osumnjičenih, oni su lišeni slobode, a osumnjičeni su za krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

Izvršeni su pretresi na nekoliko lokacija u Sarajevu s ciljem prikupljanja dokaznog materijala, koje provode policijski djelatnici SIPA-e uz suradnju sa MUP-om Kantona Sarajevo.

(NN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Je,li

11.01.2016 17:04

Je li ovaj Dautbašić SEKRETAR ministra MEKTIĆA ???

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

11.01.2016 17:21

Bosna je zemljama u kojom je... lud zbunjenog. Bjezi narode zbog toga iz Bosne u danasnju SRBiju!

Name

re mihailo mikic

11.01.2016 17:49

Pope utrni vise provu ti ukuvanu, sta radis po citav dan pa na sve imas komentar, bolje tu po Amerikama skupi neke pomoci pa salji ovoj nasoj bijedi sto pravi redove oko kontejnera. Nepismen si do zla Boga, a i iritantan tako sit, najeden i besposlen masne brade nam solis pamet iz Amerike, pravi si primjer naseg odnarodjenog klera i svestenstva(cast izuzecima, ali takvih je max 15%) koji se pored zlotvora politicara koji mu krv piju popeo narodu na ledja pa ga jasi i usi zavrce. Popusti nas malo sa svojim kratkotalasnim zajedljivim komentarima, dje ce ti dusa raspope, bojis li se Boga?

Name

JUGO

11.01.2016 18:10

Jest. To je Bakir Dautbašić iz Ministarstva sigurnosti. Čovjek mi je uvjek djelovao normalno, žao mi je što se ovo desilo ali baš me zanima kako Radončić zna da je on apsolutno nevin. A tek Bakir, koji ga podržava u tome. Zar to nije klasični pritisak na pravosuđe.

Name

ovo je 'interna stvar' medju muslimaqnim

11.01.2016 17:52

Dautbasic je iz stranke SBB koja je 'vlasnistvo' Fahrudina Radoncica. A znamo kakvi su odnosi Radoncica i Kelmendija kom se sudi na Kosovu i znamo da je Daqutbasic kao policijski oficir isao u Pristinu da prijeti svjedocima

ODGOVORITE
Name

Daut

11.01.2016 18:42

Brane ga i Bakir i Fahro , i odbraniće ga ! Ali su dali zadatak Srbi na Srbe - samo je kod Srba Kriminal - i niko nikoga ne smije braniti. TUGA SRPSKA.

Name

Jos uvijek

11.01.2016 17:58

Samo hapse Bosnjake,kad ce iz drugih naroda

ODGOVORITE
Name

Sačekaj

11.01.2016 18:04

Sačekaj brale biće ko i do sada za jednog pet !

Name

SOVA

11.01.2016 18:35

I TREBA U HAPS SVAKI K...C U OVOJ JEBENOJ BIH, prijeti ucjenjuje , sudovi ne rade nista , a najmanje tuzilastva....

ODGOVORITE
Name

snouden

11.01.2016 18:43

Ministar Mektic mora biti oprezan ko mu je sekretar i ko mu mesetari po ministarstvu, da informacije ne bi curile....OVAJ BAKIR DAUTBASIC, JE POLTRON I KRIMOS SIRIH RAZMJERA KOJI SE KRIJE IZA PLAVCA, PROVJERITE KOLIKA JE PUTA LETIO SAMO NA RELACIJI SARAJEVO PRISTINA..... ZASTO STO VOLI VISOKE DECANE...

ODGOVORITE
Name

PD

11.01.2016 19:28

Ovaj Radonjčić je ove oprane pare uložio u Bosnu, A šta je sa DODIKOM ,PAVIĆEM ,ČOVIĆEM I RAZNIM TEGELTIJAMA ,KOJI SU POKRALI NAŠ NAROD I ŠTO JE NAJGORE ODNIJELI PARE VANI

ODGOVORITE
Name

re

12.01.2016 12:51

Ti sve znaš pa i gdje su uložene Radončićeve pare. Možda si mu vodio finansijske knjige.Odgovarat ćeš za saučesništvo u pranju novca.

Name

Bošnjak

11.01.2016 19:46

Ljudi moji ali ova lopovija iz SDA i SBB plaču zbog hapšenja njihovih kadrova, to je za nepovjerovat.

ODGOVORITE
Name

Realno

12.01.2016 00:20

Pohapsiti: Parlament BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH, Predsjednike i podpredsjednike oba entiteta, kompletne Vlade oba entiteta, članove Parlamenta oba entiteta, naravno sve isto i u Brčko Distriktu. Onda ih ispitivati o kriminalu koji su počinili, nezakonito stečenoj imovini, pa ako se nađe neki pošten, pustiti na slobodu. Sve go lopov i hohštapler... Bez izuzetka

ODGOVORITE