IRB Srpske tužila „Bobar banku“

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) tužila je bijeljinsku Bobar banku zbog toga što likvidacioni upravnik banke Mile Maksimović nije dozvolio da, nakon pokretanja likvidacionog postupka, IRB preuzme svoje kredite vrijedne 31,83 miliona maraka koje je plasirala preko Bobar banke, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 09.01.2016 | 21:45
IRB Srpske tužila „Bobar banku“

Direktor IRB-a Snežana Vujnić potvrdila je za CAPITAL da su tužili Bobar banku u likvidaciji navodeći da su krediti koje je IRB plasirala preko ove banke uglavnom uredno vraćani te da, prema njihovim informacijama, te klijente preuzimaju neke komercijalne banke koje im daju povoljnije kredite kako bi zatvorili postojeće u Bobar banci.

„Likvidacioni upravnik je smatrao da mi nemamo pravo da preuzmemo svoj portfelj iako smo ga na vrijeme obavijestili da smo spremni da ga preuzmemo i to je bilo predviđeno i ugovorom. Po ugovoru imamo mogućnost da svoja potraživanja prenesemo na drugu banku ili da mi od krajnjih korisnika naplaćujemo te kredite. To je sada na sudu i vidjećemo kakva će biti konačna odluka“, kazala je Vujnićeva.

Ona je naglasila da je IRB preko Bobar banke plasirala više od 41 milion KM kredita i da je ova banka do otvaranja likvidacionog postupka uredno servisirala sve obaveze prema IRB-u.

Likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović za CAPITAL kaže da još uvijek nije dobio tužbu i da zbog toga ne može ništa da komentariše.

„I ja imam informaciju da je tužba podnesena, ali je još uvijek nisam dobio. Kada dobijem tužbu, onda možemo razgovarati. Oni su prijavili potraživanja kao zajam koji je IRB dala Bobar banci i to im je priznato“, rekao je Maksimović.

Agencija za bankarstvo RS uvela je krajem novembra 2014. godine prinudnu upravu u Bobar banku jer nije radila u skladu sa zakonom. Krajem decembra iste godine Bobar banci je oduzeta dozvola za rad i pokrenut postupak njene likvidacije.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

SDSN

09.01.2016 09:12

Sada ce tek poceti izmedju sebe, svak ce poceti da vadi sebe. No, ostaje pitanje da li ce svak moci da izvadi sebe! Pocelo je: cupaj se ko moze!!!

ODGOVORITE
Name

Brod

09.01.2016 10:31

Da nije žalosno bilo bi smiješno.

ODGOVORITE
Name

senad

09.01.2016 12:18

Povucena su sretsva Opet bacanje prasine u oci gradjanima malim stedisama. Privatni kredit od 300 mil.nije uspio a uskoro ce se cuti i zasto. S tim parama u obliku kredita trbala je da se legalizira pljacka stoljeca. stim kreditom kupio bi i nerodjenu djecu narednih 10 generacija

Name

nn

09.01.2016 11:11

I IRB i Injac, prešlo svaku mjeru!!!!!

ODGOVORITE
Name

Dragan

09.01.2016 11:48

Hinjac.

Name

Aco

09.01.2016 11:58

Sta Injac ima s IRB potrazivanjima pa da to pusti onda bi morali i Brcko distriktu..

Name

Semberac

10.01.2016 08:47

.....mirno spavaj nano!!!!nek'se pojedu izmedju sebe!!!

ODGOVORITE