Preminuo jedan od osnivača Meklarena!

Jedan od osnivača Meklarena Tajler Aleksander preminuo je u četvrtak u 75. godini.

Ostali sportovi 10.01.2016 | 12:20
Preminuo jedan od osnivača Meklarena!

Aleksander je pomogao Brusu Meklarenu da pokrene legendarni britanski tim šezdesetih godina prošlog veka i više od 40 godina je ostao njegov deo.

„Tajler Aleksander je bio jedan od oslonaca naše kompanije. Brus nije mogao da traži bolja ramena da se osloni kada mu je bila potrebna pomoć za izgradnju reputacije tima. Tajler je bio jedan od najfinijih prestavnika stare škole – vredan, skroman i mudar, a iza sebe je ostavio zaveštanje koje će imati neizbrisiv trag u istoriji auto-moto sporta“, rekao je prvi čovek Meklarena Ron Denis.

Aleksander je odrastao u Masačusetsu, a zahvaljujući prijateljstvu sa advokatom iz Pensilvanije Tedijem Majerom zainteresovao se za auto-moto sport zajedno sa bratom Timijem, a Meklarena je upoznao u Engleskoj.

Karijeru u Meklarenu Aleksander je započeo kao glavni mehaničar 1963. godine, a potom je obavljao brojne funkcije u timu, da bi na kraju postao direktor. Mesto šefa ekipe je preuzeo 1970. godine posle smrti Brusa Meklarena, a funkciju je potom 1980. godine prepustio Denisu. Tri godine kasnije napustio je tim da bi vodio ekipu u Indikaru sa Majerom, ali se vratio 1989. godine.

Aleksander je potom radio u timu do 2008. godine, kada se povukao, pošto je prisustvovao svakoj trci te sezone koja je završena prvom titulom Luisa Hamiltona.

„Jednostavno, Tajler je živeo i disao Meklaren“, istakao je Denis.

Komentari / 0

Ostavite komentar