Bijeli luk ublažava prehladu za tri sata

Više je puta dokazano da beli luk spada u zdrave namirnice koje izuzetno blagotvorno deluju na zdravlje, a sada je još jedna studija potvrdila da je odličan saveznik u borbi protiv prehlade.

Zdravlje 08.01.2016 | 11:00
Bijeli luk ublažava prehladu za tri sata

Manje kliničko istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Nutrition" pokazalo je da oko dve glavice sirovog seckanog belog luka mogu odlično da deluju u borbi protiv prehlade već za tri sata.

Ispitanici su pojeli oko pet grama (količina dve glavice) naseckanog sirovog belog luka, nakon čega su lekari putem krvnih nalaza proučavali kako se ponašaju geni zaslužni za aktivaciju imunog sistema.

Promena u kojoj su se aktivirala bela krvna zrnca dogodila se već tri sata nakon što su ispitanici pojeli beli luk. Takođe, lekari su primetili da su se aktivirali i geni zaslužni za prevenciju razvoja kancerogenih ćelija u telu, a to je do sada potvrđeno u više različitih studija.

Iako ni ovo istraživanje nije potvrdilo da će viroza nestati za tri sata kao što je potvrdila da će beli luk aktivirati imuni sistem, prethodne su studije već pokazale da ova namirnica ima čudesne moći, a sve zbog glavnog sastojka alicina.

B 92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

raso

09.01.2016 18:54

U dve glavice ima najmanje 100 grama

ODGOVORITE
Name

stevo

10.01.2016 12:34

Verovatno dva cesnja.

ODGOVORITE
Name

о. Михаило Микић

12.01.2016 10:14

Бог нам је према ријечима свете Матроне Московске дао у природи лијекове за све болести. Наши срБски преци су живели у складу са природом и бринули су се о њој и нису им требале таблете за све.

ODGOVORITE
Name

Brko

13.01.2016 10:31

Ma ne valja ni tako razmisljat lave.Pa tifus i TBC su nas kosili kao nista dok nije medicina malo napredovala.Neka luka ali neka i nekih tableta.Zivio ti meni i sa lukom i bez :D