Sud BiH potvrdio optužnicu Mahmuljinu

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 31. decembra 2015. godine optužnicu koja optuženog Sakiba Mahmuljina tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Bosna i Hercegovina 07.01.2016 | 11:20
Sud BiH potvrdio optužnicu Mahmuljinu

U optužnici se navodi da je u toku rata u Bosni i Hercegovini na području opštine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu komandanta 3. korpusa takozvane Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El Mudžahedin, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija takozvane Armije RBiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahedin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin.

Dodaje se da je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina.

Podsjetimo, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPE, lišili su slobode Mahmuljina početkom decembra prošle godine.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina 23. decembra 2015. godine.

Izvor: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Crni

07.01.2016 14:16

Samo hapsi i kazni svakog tko je činio zločin ( zločin = životinja )

ODGOVORITE
Name

xy

07.01.2016 15:05

Životinje ne čine zločine!