Rađa: Nema više ljubavi prema košarci, j..e im se!

Legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa kaže da više nema ljubavi prema sportu kao što je bilo u njegovo vreme.

Košarka 08.01.2016 | 12:20
Rađa: Nema više ljubavi prema košarci, j..e im se!

Rađa je od 2014. godine savetnik za košarkaška pitanja direktora KK Split Roberta Andrijića i trudi se da izgradi održiv sistem u nekadašnjem velikanu.

“Kroz internat klinci će imati pratnju u svemu, od ponašanja, treninga, škole… Uz takvu infrastrukturu, počećemo da tražimo talentovane klince iz Drniša, Sinja, Omiša, Hercegovine… Moje iskustvo tu može mnogo da pomogne, mislim da imam talenat za prepoznavanje nadarenog igrača. Onda treba njih i njihove roditelje uveriti da će im u Splitu biti najbolje, da se tu dobro radi i da će imati najbolje uslove treniranja i školovanja“, kaže 48-godišnji Rađa u intervjuu za Jutarnji.

Rađa, koji je četiri godine igrao u NBA ligi u Boston Seltiksima, kaže da mu veliki motiv predstavlja rad sa mladima, ali da je i sve češće razočaran.

“Strahovito me nervira kada vidim da ih nije briga, da na treningu niko ne uživa, da im je svejedno jesu li dobili ili izgubili, da se međusobno ni u čemu ne takmiče pre ili posle treninga, njima ništa ne znači kada ih ja dođem gledati na trening, j..e im se… Pre se radilo, a danas klinci neće da rade. To je osnovni problem“, kaže Rađa i obrazlaže u čemu je problem:

“Onda je bilo ljubavi prema košarci, a danas toga nema. Danas je sve iskalkulisano, nema ljubavi čak ni kod klinaca. Dovoljno je videti koliko ih posle treninga ostane da šutira s centra, da se zeza... Nema toga, njima je ovo posao kao da rade u fabrici, dođu na vreme, bezvoljno odrade ono što imaju i tačno na vreme idu kući. Klinci su postali jako nezainteresovani. Naravno, i u mojoj generaciji tražili smo načine kako da izbegnemo trening, ali to je bila retkost. Pa, time bismo sami sebe eliminisali“.

Rađa kaže da je to posledica sadašnjeg načina života.

"Rekao bih da je došlo do generacijske promene. Jer, mi onda nismo imali ajped, ajfon, kompjuter, i svi smo bili na ulici. Meni bi majka izašla na balkon i vikala: ‘Dinooo, ručak’, a ja sam bio tu negde i igrao fudbal. Danas toga nema. U Split sam se vratio pre 12 godina i od onda još nisam video da klinci u kvartu, na ulici, ispred kuće igraju fudbal ili košarku. Danas su svi klinci u svojim sobama na kompjuterima. Dete odgojeno na ulici drugačije je od ove dece koja rastu pred kompjuterom. Dovoljno je na internetu pogledati njihove komentare na jednog Mirka Filipovića ili na Janicu Kostelić. Kreteni koji sede u sobici i ne znaju kako sunce izgleda pišu gluposti, a nemaju pojma koliko je to znoja, energije, truda, odricanja“, ogorčen je legendarni košarkaš.

Tokom karijere Rađa je nosio dres splitske Jugoplastike, Rome, spomenutog Bostona, Panatinaikosa, Zadra, Olimpijakosa i Cibone, da bi karijetru završio tamo gde je i počeo, u Splitu u sezoni 2002/2003.

Komentari / 0

Ostavite komentar