Šengen se "drma"!

Danska je danas saopštila da će pojačati kontrolu južne granice prema Nemačkoj, kako bi obuzdala priliv izbeglica bez dokumenata.

Svijet 04.01.2016 | 16:39
Šengen se "drma"!

To je danas izjavio danski premijer Lars Loke Rasmusen, posle odluke Švedske da traži lične dokumente na uvid svim putnicima koji u zemlju dolaze vozom iz Danske, prenele su agencije AP i AFP.

Vlasti u Stokholmu su saopštile da će svi putnici koji žele da uđu u Švedsku morati da imaju neki lični dokument - ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

"Jednostavno smo morali da reagujemo na odluku Švedske. Uvodimo privremene kontrole, ali na uravnotežen način", rekao je danski premijer.

U isto vreme iz Berlina je upozoreno da su Šengen i sloboda kretanja u opasnosti.

"Sloboda kretanja je veoma dragocena. Šengen je veoma važan, ali je u opasnosti", rekao je portparol nemačkog ministra spoljnih poslova Martin Šafer, povodom odluke Danske da uvede kontrolu na granici prema Nemačkoj i ograničenja koja je uvela Švedska.

Portparol kancelarke Angele Merkel Štefan Zajbert nije direktno komentarisao odluku Kopenhagena rekavši da je danski premijer razgovarao sa kancelarkom i da je za izbegličku krizu potrebo sveobuhvatno evropsko rešenje.

Izvor: Mondo.ba

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

gost

04.01.2016 17:00

Pa to je krajnje vrijeme. Ko je kriv za tolike Izbjeglice? Ko prodaje oruzje? Ko zavadja narode? Niko se ne pita sta ce biti ako ne bude kako smo mi zamislili? EU je jedan privredni rat i sve sto neko nije mogao u dva svjetska rata da ostvari sad ce uspjeti!

ODGOVORITE
Name

bl

04.01.2016 17:26

Nije šengen ugrožen dok ne traže vize.

ODGOVORITE
Name

DDR

04.01.2016 19:36

Bas procitah da tako sve ovo vide mnogi Svedjani. Sad da li je Svedska postala DDR ili ostatak Evrope ne znam. Znam da je kasno za sve. Nemoguce je mjenjati sisteme silom vrh-dno. Promjena mora doci od volje naroda. Narod nije bio voljan za promjene u Siriji, Libiji, Iraku itd. da jeste ne bi poslije vrh-baza /dno/ ostali krvavi ratovi i citavi narodi koji su se preselili u Evropu.

ODGOVORITE
Name

NEVEROVATNO

05.01.2016 10:20

NEMA GA N1 DA SE OGLASI PO OVAKO VAZNOM PITANJU .

ODGOVORITE