Naredba o istrazi Arkanovih Tigrova

Dosadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je doneta naredba o istrazi Dobrovoljačke garde, te da je on dotakao i to pitanje.

Srbija 02.01.2016 | 21:20
Naredba o istrazi Arkanovih Tigrova

"Doneta je naredba o istrazi Garde, dotakli smo je, ali na kraju", rekao je on.

Vladimir Vukčević posle 12 godina na mestu tužioca za ratne zločine otišao je u penziju. Njegov naslednik nije izabran,a Vukčević kaže da je to delikatno mesto.

„Bolje što država nije nikog izabrala nego da je izabrala nekog lošeg. Ovo je delikatno i važno mesto, respektabilna institucija koja radi već 12 godina“, navodi Vukčević na početku intervjua.

Kako kaže, za najveći uspeh smatra to što je uspeo da se održi s obzirom na političku situaciju.

„Menjaju se vlade, ispratio sam pet premijera i pet ministara“, navodi on, ističući da onaj za kojeg ima dokaza treba da bude procesuiran, kao i da nema nedodirljivih.

Na pitanje kako komentariše to što im je predsednik Nikolić poručio da „paze gde kopaju“ i to što ministar na aerodromu čeka haškog osuđenika, kaže da to sve ilustruje kakva je trenutna situacija.

„To sve mora proći. Prihvatio sam mandat jer je to moja dužnost, da mi budemo ti koji se ne mire sa time da su se u ime Srba činili zločini, da skinemo taj balans sa leđa naroda, odnosno građana Srbije“, kaže Vukčević.

Nakon toga, Vladimir Vukčević, govoreći o pritiscima, kaže da je najmanje onih vidljivih i da je politički pritisak prisutan sve vreme, svih 12 godina.

„Čim nemamo dovoljno novca to je jedna vrsta opstrukcije. Imate taj izgovor „kriza je“... To je opstrukcija, ne može da nema novca za takve stvari, kao što ne može da nema za zdravstvo“, navodi on.

Slučajevi Srebrenica i Ćuška su pri pri kraju, a za Dubravu navodi da je to veliki zločin, ali da za njega nisu imali kapaciteta.

„Od početka radimo sa ovim brojem ljudi. Na Srebenici je radilo troje. Nama su potrebni ljudi, najmanje dva-tri zamenika i četiri-pet pomoćnika. Tražili smo više puta. Tako bi smo uradili bi tu Dubravu, to je zločin parekselans“, ističe Vukčević.

Kako navodi, „tu je i Arkanova Dobrovoljačka garda, a oni nisu bili cvećke“.

„Crvene beretke smo ostavili Miljku Radisavljeviću. Gardu smo radili, sad je doneta naredba o istrazi, dotakli smo je, ali na kraju. Slučaj Bitići radimo od prvog dana, nije urađen, ali to nije naša krivica. Mi smo sve uradili, oni drugi nisu.

Prema njegovim rečima, da smo imali dokaze protiv Gorana Radosavljevića Gurija ne bi se on šetao po ulici. Vukčević tu navodi da „niko Gurija nije štitio“.

Na komentare da nisu toliko pažnje obraćali na zločine nad Srbima kaže da su radili gde god je bilo dokaza.

„Nema razlika da li je Srbin ili Hrvat“, navodi on.

Kako kaže, Hag je imao primat i procesuirao je one najviše, „ali i mi imamo jednog generala“.

Na konstataciju novinarke da ima i slučaja koji se povezuje sa generalom Ljubišom Dikovićem ističe da „čin nije bitan i da će bilo ko protiv koga ima dokaza biti procesuiran, pa i Diković“.

„Ponosan sam što smo se održali u ovom sistemu. Radili smo čestito. Imao sam i troje-četvoro mladih koji su stasali na dobrim predmetima i na to sam ponosan“, navodi Vukčević na kraju za B92.

Izvor: B92

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

xx

02.01.2016 20:58

ZA KOGA JE ON RADIO I PROTIV KOGA JE RADIO??????? DA LI JE UOPSTE RADIO KAD NIKOGA NISU OSUDILI ZA ZLOCINE NAD SRBIMA--ZAR NE???????????????????? SMATRA USPJEHOM DA JE 12 GODINA DOBIVAO LICNI DOHODAK I IMAO FUNKCIJU JAVNOG TUZIOCA ---A KOGA JE ON TUZIO I ZASTO????????????? KO JE OSUDJEN PO NJEGOVOJ TUZBI?????

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛИ МИКИЋ

02.01.2016 23:51

Г. ВЛАДИМИРА ВУЧКОВИЋА НИГДЈЕ НИСАМ ВИДИО НА ФРОНТУ ЗА ВРЕМЕ РАТА НИТИ ЈЕ БИО ТАМО ГДЕ СЕ ИЗА ЛЕЂА СРБА КРОЈИЛА ЊИХИВА БУДУЋА СУДБИНА. ДОК НИЈЕ ПОСТАВЉЕН ОД ТАМНИХ И ПОДЗЕМНИХ СИЛА ЗА "ТУЖИОЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ" НИГДЕ ГА НИЈЕ У ЈАВНОСТИ БИЛО. КРИО СЕ КАО И МНОГИ ДРУГИ КОМУНИСТИЧКИ И УДБАШКИ ИЗДАЈНИЦИ СРБСКОГА НАРОДА ПО МИШИЈИМ РУПАМА У БЕОГРАДУ. ЗАТИ МОРАМ ВЛАДИМИРА ВУЧКОВИЧА ДА ЈАВНО УПИТАМ ГДЕ ЈЕ ОН БИО ТОКОМ РАТА И ШТА ЈЕ РАДИО ДОК ЈЕ СРБСКИ НАРОД КРВАРИО ВОДЕЋИ БОРБУ ЗА СВОЈ СПАС И БИОЛОШКИ ОПСТАНАК. ЗНА СЕ ДА АРКАНОВА "ДОБРОВОЉАЧКА ГАРДА НИЈЕ БИЛА ЦВЕЋКА" КАО ШТО НИСУ БИЛИ НИ МНОГЕ ДРУГЕ ДОБРОВОЉАЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ КАО НИ ВОЈНЕ ЈЕДИНИЦЕ НЕПРИЈАТЕЉА СРБСТВА, АЛИ ЈЕ СВЕ И ЈЕДАН СРБИН КОЈЕГ НЕПРИЈАТЕЉИ БОГА И СРБСТВА: ПРАВОСЛАВЉА И СВЕТОСАВЉА КАО ВРХУНЦА ХРИШЋАНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ НАЦИОНАЛНЕ ИДЕОЛИГИЈЕ И СРБСКОГ НАЧИН ЖИВОТА НА ПРАВДИ БОГА ПРОГЛАСИШЕ НИ КРИВЕ НИ ДУЖНЕ БЕЗ ДОКАЗА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЦЕ САМО ЗБОГ ТОГА ШТО СУ ОНИ ИМАЛИ СМЈЕЛОСТИ И ОДЛУЧНОСТИ У ПРEСУДНОМ ИСТОРИЈСКОМ ТРЕНУТКУ СА ОРУЖЈЕМ У РУЦИ ДА БРАНЕ СРБСКИ НАРОД СВЕТОГ САВЕ ОД УНИШТЕЊА И ЊЕГОВОГ БИОЛОШКОГ ИСТРЕБЉЕЊА БИО БОЉИ ОД ТЕБЕ СРБСКОГ ИЗДАЈНИКА ВЛАДИМИРА ВУЧКОВИЋА. УПАМТИ ДОБРО "ЈАВНИ ТУЖИОЧЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ" ДА СУ ЉУДИ ПОПУТ ТЕБЕ КАО ТУЂИ ПЛАЋЕНИЦИ, НАЈАМНИЦИ И ИЗДАЈНИЦИ СВОГ НАРОДА НАЈВЕЋИ ЗЛОЧИНЦИ И ДА "ЗЛО ЧИНИТИ ОД ЗЛА СЕ БРАНЕЋИ ТУ ЗЛОЧИНА НЕМА НИКАКВОГА!"

Name

rodjo

02.01.2016 21:03

Postavite Jugoslava Petrusica,pa da vidis kako se dolazi do istine. Ako se uopste zeli saznati prava istina,daj Boze??

ODGOVORITE
Name

Md

02.01.2016 22:21

Vukcevic je izdajničko Srpsko govno koji sprovodi istrage protiv svog naroda

ODGOVORITE
Name

Patriota

02.01.2016 22:30

Opet ista prića dokle više.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

03.01.2016 02:00

Otisao si u penziju i ne lupaj vise,matora ...eh svasta bi ti rekao.Cime se ponosis jadnice matori?

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

03.01.2016 12:15

Ovoga treba objesiti za mu** kao i ostale koji su radili sa njim. Ne mogu napisati šta mislim o njemu, bilo bi jako vulgarno i prijeteći za javno izražavanje. Evo sada je u penziji pa nije zaštićen. Doći će đavo po svoje...

ODGOVORITE