Analiza: ON je jednom rečju - SUPERTENISER!!!

Novak Đoković je obeležio minulu godinu dostignućima koja prosto oduzimaju dah. Šta možemo očekivati u olimpijskoj 2016.?

Tenis 03.01.2016 | 23:40
Analiza: ON je jednom rečju - SUPERTENISER!!!

Prvo mesto na ATP rang-listi četvrti put u poslednjih pet godina, pritom sa rekordnim brojem bodova, a bogami i razlikom nad najbližim konkurentom, tri grend slem titule i četiri grend slem finala, (rekordnih) šest masters titula plus završni Masters, 31 pobeda nad Top 10 takmacima, peto mesto na večnoj listi sedmica provedenih na prvoj poziciji,15 finala na 16 odigranih turnira, rasturanje Nadala na Rolan Garosu, 21 milion dolara od turnirskih nagrada...

Lista dostignuća Novaka Đokovića u 2015. praktično da nema konca. Čovek je jednostavno oduzeo dah celom sportskom svetu postavivši standarde koji će teško biti srušeni u dogledno vreme. Kako stoje stvari, jedini koji je kadar za tako nešto je upravo ON. Razloga za to je više, ali pre svega se izdvajaju neverovatna fizička spremnost, mentalna snaga, posvećenost i čvrstina. Ljudski kvaliteti na kojima je naporno radio i radi praktično ceo život, o čemu smo ranije pisali.

Veliko je pitanje da li je moguće otići korak dalje u novoj godini? Da li je moguće odigrati 88 mečeva i zabeležiti 82 pobede (procenat uspešnosti neverovatnih 93,2), ili pak slaviti na 27 od 28 mečeva na grend slemovima (96,4 %), ili od 41 duela na mastersima 39 puta (95,1 %) izaći kao pobednik? Ako to želi mora srušiti Rolan Garos i Sisinati, ali i uspeti se na sam vrh Olimpa, među bogove sporta.

Kada se sve sabere i oduzme, Novak ima malo prostora da ostvari bolje rezultate nego u minuloj sezoni. Jedina dva mesta na kojima bi mogao da bljesne su Rolan Garos i Sinsinati, pošto su to jedini grend slem i masters sa kojih mu nedostaju trofeji. Ukoliko u tome uspe, neće biti skeptika koji neće hteti da mu skine kapu. Ali da bi imao i zaokružernu karijeru tu je Rio. Svetska prestonica dobre zabave i lepih žena u 2016. organizuje Olimpijske igre. Zlatna medalja na najvećem i najvažnijem sportskom događaju na svetu je nešto posebno. Retko koje dostignuće u sportu može da se poredi sa tim. Svestan je toga i Novak, nosilac bronzanog odličja sa OI u Pekingu 2008.

Pored ponovnog pokušaja osvajanja Rolan Garosa i Sinsinatija, kao i olimpijskog trona, u 2016. pred Novakom je odbrana što većeg broja bodova, ne bi li očuvao hegemoniju. Pošto je igrao u pregršt finala podigavši čak 11 pehara, neće biti nimalo jednostavno.

Prva na meti mu je turnir u Dohi koji je i jedini u 2015. na kojem nije stigao do titule. A onda sledi „stari znanac“ na najmanjem kontinentu, Australijan Open. To je ujedno i grend slem gde Nole može da uživa u velikoj podršci sa tribina, što na ostala tri baš i nije slučaj. Zato ga je i osvajao čak pet puta. Naravno, očekujemo i šesti u 2016...

Đoković je prvi put zaseo na čeonu poziciju još 4. jula 2011. da bi ga sa nje 53 sedmice kasnije istisnuo Federer. Novak je „vratio šta je njegovo“ 5. novembra 2012, da bi ga potom sa trona skinuo Nadal 7. oktobra 2013. Ali od 1. jula 2014 svet tenisa je ponovo pod njegovom čizmom. A u Novu 2016. ulazi sa 78 vezanih nedelja na liderskoj poziciji.

A koliko ovaj njegov uspeh znači i za našu zemlju najbolje ilustruje podatak da je Srbija u 2015. bila najuspešnija teniska nacija na svetu, barem što se muške strane reketa tiče. Naime „mi“, a zapravo Nole i Viktor Troicki (slavio u Sidneju) podigli su čak 12 pehara, izgubivši pritom samo pet finala. Iza nas su ostali Španija (10-11), Švajcarska (10-5), Francuska (6-8)... E da je tako i u ostalim sportovima ili sferama života...

Bilo kako bilo, na nama je da nastavimo da ga podržavamo i uživamo u svemu što radi, to jest dok traje. Jer i ovoj neverovatnoj slučajnosti zvanoj srpski superteniser Novak Đoković jednog dana doći će kraj.

Komentari / 0

Ostavite komentar