Zašto je propao transfer Andrije Živkovića u Dortmund?!

Partizan u Zahavijevim kandžama! Poznati izraelski menadžer insistira samo na jednoj kombinaciji...

Fudbal 31.12.2015 | 10:40
Zašto je propao transfer Andrije Živkovića u Dortmund?!

Ide. Ne ide. Produžiće ugovor. Neće.

Tako do sutra.

Bez konkretnog plana, bez iole smisla, tapka u mestu status Andrije Živkovića. Niko ne zna kako će da se raspetlja. Partizan se tu najmanje pita. Nemoćan je, sve zavisi od menadžera koji bukvalno druže u šaci budućnost najboljeg fudbalera crno-belih i jednog od najboljih koji su u 2015. igrali u Srbiji. Sve se iskomplikovalo do te mere da i ono što je sigurno, ili se takvim, čini - propada.

Poslednja u nizu nelogičnosti tiče se u načelu dogovorenog prelaska krilnog veziste u Borusiju iz Dortmunda. Taj posao praktično je do završnice doveo Miroslav Stević, nekadašnji vezista Partizana i čovek koji se posle niza godina uspešnog igranja u Bundesligi posvetio menadžerskom poslu, pa je, između ostalog, zaslužan i za posredovanje u transferima Antonija Rukavine (2008) i Miloša Jojića (2014) na Vestfalen. Ovoga puta istom stadionu približio je Andriju Živkovića, čelnici Borusije bili su i te kako zainteresovani za potpis fudbalera koji je oduševio javnost na Mundijalitu, međutim, onda se pojavio problem.

U liku - Pinija Zahavija. Vlasnik Investicionog fonda, kome je prethodna uprava Partizana prodala većinska prava na ugovor Andrije Živkovića, usprotivio se takvom scenariju, ne želeći da njegov klijent igra za Dortmund. Poslao je grupu saradnika u Nemačku, a oni za tili čas u razgovoru sa predstavnicima Milionera objasnili da nema svrhe da Žile prelazi kod njih, jer imaju drugi klub.

Benfiku!

Poznati Izraelac je u fantastičnim odnosima sa rukovodiocima portugalskog kluba, već je u Lisabon odveo neke od srpskih (Lazara i Filipa Markovića) i ne samo srpskih igrača, kasnije ih slao na druge destinacije za daleko veće sume novca, praveći profit klubu. I sebi.

Oproban recept za uspeh želi da primeni u slučaju Andrije Živkovića, kome - zbog jakog uticaja u Benfiki - garantuje sigurno mesto u startnih 11 i „jaku“ platu. Uz jednu „začkoljicu“. Ne odmah, već na leto. Zahaviju je u interesu da sačeka jun i tek u narednom prelaznom roku realizuje posao. Tad će Andriji isteći ugovor i Benfika neće morati da plati ni cent obeštećenja, a usput će poznati menadžer u svoj džep ubaciti 2.500.000 evra koliko mu sleduje na osnovu penala, koje bi Partizan morao da plati ukoliko svog najboljeg igrača ne proda ove zime.

Zato Pini Zahavi (iako je na papiru Predrag Đorđević iz agencije „Doni menadžemet“ menadžer Andirje Živkovića, u praksi se za sve pita Izraelac), uz jaku podršku svojih ljudi širom Evrope, lobira da propadnu transferi. Zato su se izjalovili pregovori, između ostalog, sa Fenerbahčom, Leverkuzenom, možda i Mančester Sitijem ili bilo kojim drugim engleskim klubom, zainteresovanim za potpis momka iz Niša.

U celoj priči najviše će da ispašta Partizan. Čelnicima crno-belih ruke su vezane. Nemaju mehanizam da produže ugovor sa Andrijom Živkovićem - koga menadžeri savetuju drugačije - a, ma koliko im se činilo korisnim sa sportske strane da ga zadrže još neko vreme u Humskoj 1 za njih bi najprikladnije bilo da ode već sad, pa da zarade makar nešto na ime obeštečenja. A to ne ide na ruku Piniju Zahaviju. U tom začaranom krugu odnosa i interesa krije se i odgovor na pitanje zašto se ne nazire rasplet u slučaju, uz Marka Grujića, najtraženijeg fudbalera Superlige.

Podsetimo, prethodno rukovodstvo Partizana, za vreme predsedničkog mandata Dragana Đurića (koji uverava da je ovlašćenja predao na potpredsednike Mileta Jovičića i Ratomira Babića), prodalo je u proleće 2014. većinski deo ekonomskih prava na Andriju Živkoviću investicionom fondu u vlasništvu Pinija Zahavija. Tad je odlučeno da crno-beli zadrže svega 25 odsto ugovora, 50 odsto je pripalo izraelskom menadžeru, a preostalih 25 Jovici Živkoviću, ocu mladog fudbalera.

Jedino što 100 odsto jeste - neizvesnost.

Komentari / 0

Ostavite komentar