O Zakonu o radu i uoči Posebne sjednice

Novi Zakon o radu nastavlja da bude tema broj jedan pred zakazanu Posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske. Dan pred raspravu u parlamentu, traje rasprava mimo parlamenta u sjeni najavljenih sindikalnih protesta.

Republika Srpska 27.12.2015 | 15:42
O Zakonu o radu i uoči Posebne sjednice

Novi Zakon o radu u ponedeljak je po hitnom postupku u skupštini. Poslednje sate pred raspravu socijalisti i njihov resorni ministar kojeg su izmedju ostalih sindikalci optužili za manjak saradnje i neodgovorno ponašanje pokušavaju da opravdaju slanje zakona u proceduru.

Kažu da je Zakon neophodan, a da nije baš u hitnom postupku jer se najavljuje mjesecima, a da je sindikat to ignorisao. Ministar rada Milenko Savanović uvjerava kako je predloženi Zakon bolji od postojećeg.

Slično razmišljaju i u DNS-u koji sa socijalistima i SNSD-om čine Vladu Srpske. I oni uvjeravaju kako Sindikat nije imao razumjevanja za razgovore.

U SDS-u kažu da u potpunosti razumiju nezadovoljstvo radnika i sindikata. Tražiće od Vlade da još jednom razmisli i pruži šansu dodatnim pregovorima sa Sindikatom.

Napredna Srpska napominje kako je ministar rada Milenko Savanović u više navrata obećao da će Zakon na usvajanje ići redovnim putem, a da se to nije desilo. Adam Šukalo uvjerava kako je ovo sve pokušaj Vlade da se dodvori stranim kreditorima.

Poslanici Slobodnog demokratskog srpskog kluba najavili su amandman na Zakon koji se odnosi na prava žena i populacionu politiku. Poslanici ovog kluba smatraju da je Zakon trebalo da se nadje u proceduri.

Prijedlog Zakona o radu po hitnom postupku i pored protivljenja Saveza sindikata u ponedeljak će se naći u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

hari

27.12.2015 14:59

Zaboravili su dodati u zakon clan po kojem poslodavac na radnom mjestu radnika ima pravo lisiti zivota pucajuci mu iz pistolja u glavu ukoliko radnik puno prica,pita,pokazuje neposlusnost,a ovi iz Socjalisticke partije cisto da ne bude nejasnoca traze da se spornim clanom definise i da troskove uklanjanja tijela,ciscenje krvi i vracanje prostorije u prvobitno stanje prije ustrjela neposlusnog radnika snosi porodica ustrjeljenog radnika,e zato danas nenajavljeno su se sastali jer hoce da uvaze ovu zelju poslodavaca prije upucivanja zakona na parlament,pardon mislim prije glasanja.

ODGOVORITE
Name

Marko

27.12.2015 15:14

Ko je ovaj Sukalo.

ODGOVORITE
Name

xyz

27.12.2015 15:21

Šukalo ispade najveći borac opozicije.Bravo Šuki .nabio je Čmarku Paviću šećer koga ne može regulisati

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

27.12.2015 16:22

Treba se riješiti ove banditske, korumpirane vlasti lopova i zlikovaca a onda raspravljati o novom zakonu o radu.

ODGOVORITE
Name

nezaposleni

27.12.2015 18:56

Pa svaka im cast za zakon. Neka mladi cuce na birou, a stari rade 45-50 godina.

ODGOVORITE