Smog i magla ne priznaju granice?

Skoro mjesec dana gusta magla i smog prekrivaju Sarajevo ali i Istočno Sarajevo.I dok su na području Sarajeva preduzete određene mjere na zaštiti stanovništva u Istočnom Sarajevu još uvijek se ništa ne poduzima po tom pitanju.

Bosna i Hercegovina 25.12.2015 | 19:55
Smog i magla ne priznaju granice?

Smog i magla ne poznaju i ne priznaju entiteske granice, pa je u poslednjih mjesec dana jednako zagušljivo, i gotovo nemoguće disati i stanovnicima Sarajeva i onima iz Istočnog Sarajeva.

Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ekologije Vlade Republike Srpske ili ne zna kakva je siutacija u Istočnom Sarajevu ili ih to ne zanima. Rukovodstvo grada Istočno Sarajevo kaže da je ekologija u nadležnosti lokalnih zajednica, odnosno da bi gradske opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, na čijem području je ogromna koncentracija magle i smoga, trebale da preduzmu neke mjere. Grad, i da hoće, nema mogućnosti da nešto učini.

I dok administracija čeka da građani Istočnog Sarajeva još koji dan udišu smog, pa da onda pokušaju nešto da preduzmu, Asocijacija srednjoškolaca pokušala je da bar upozori i skrene pažnju na problem. Na žalost na protest koji je održan ispred Srednjoškolskog centra odazvalo se tek 10-ak omladinaca.

Čime to mogu biti prezauzeti, naprimjer roditelji da ne bi mogli razmišljati o zdravlju svoje djece. Zašto se nisu pojavili na protestu? Gdje su medicinski radnici, učitelji, nastavnici, opštinska i gradska administracija?

Čak ni jedan medij, osim naše kuće, nije propratio ovu akciju. Izgleda da su se građanski aktivizam i borba za vlastita prva, u ovom slučaju pravo na zdravlje, seli na kafanske i komentare putem društvenih mreža i portala.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Učesnik mnogih protesta

25.12.2015 19:01

Nažalost, ovaj narod (bilo koji bivše Jugoslavije) više nema snage i pokretackog duha za proteste i bilo kakve radnje koje bi nagnale vlasti da malo opreznije razmišljaju o narodu. Vlade to znaju i zato su sigurne da im narod nece ništa reci kada vuku loše poteze ili kada se pojedinci iz vlasti osiono ponašaju. Nema više duha i snage za proteste kakvi su nekada bili.

ODGOVORITE
Name

za BN

25.12.2015 19:13

To nije bitno kao i neka sportska dogadjana,ako nisu pridsutni politicari stranke.Pogledajte samo komentare na sportske objave nema ih nikako,ovaj klub lose igra ili igrac,samo ako su politicari u pitanju ili sta na nacionalnoj osnovi pali!!10 djaka bilo prisutno to je najbolji dokaz kako odgajamo dijecu:MI!!!sokole,udruzenja(vladina i nevladina),pa i vi mediji.AKO NE UDERA PO MOJIM LEDIMA SUPER!!!OSTALO ME NE INTERESUJE!!!

ODGOVORITE
Name

valter

25.12.2015 19:50

Referendum pod hitno , kad se odcijepimo imaćemo čist zrak !

ODGOVORITE
Name

...

25.12.2015 20:19

Ama, kako tu da se nesto poduzme kad ne mogu od magle,ne vidi se, pa zaboga a jos ima i smoga...?!?!

Name

naučnik

25.12.2015 21:06

Tako je to gospodo kad danas svako dijete hoće da vozi kola, a stariji ne mogu ni 100 metara bez kola. Pogospodili se, a nemamo ni svoju autoindustriju, ni svoju naftu. Sve uvezemo, i pare, i kola, i gorivo, i onda glumimo veliku gospodu, vozamo se da pokažemo da smo neko i nešto. Odbacite kantulje, šetajte 2-3 kilometra do posla. Bezobrazno je da se toliko vazdižemo i pravimo tešekom gospodom, da vas je sramota da vas nedaj bože vidi da idete peške, pomislili bi da ste ostali bez posla, ili da nemate para. Novac je ropstvo i oblik vladavine manjine nad većinom, napustite sistem, odbacite sve potropačke okove koji vas drže u ropstvu. Budite slobodni i živite zdravo. Nema mjeste postalo je pretijesno za toliko automobila, zagađenost je prevelika, što god je bilo autootpada iz Njemačke završio je u BiH.

ODGOVORITE
Name

re

25.12.2015 21:45

5 zakljucno !

Name

ZASLUŽNO

25.12.2015 23:26

SULUDI NARODI I ZASLUŽUJU DA ŽIVE I MAGLI I BLATU.

ODGOVORITE
Name

...

26.12.2015 07:34

A svi se zale da lose zive a svom autu se dive...

Name

Nemojte ljudi po narodu

28.12.2015 09:27

Zasto opet po narodu? Narodu je nametnuto sve sto valja i sto ne valja.Narod ko narod,cuti,trpi i kleca pod teskim teretom,namtnutog potrosackog mentaliteta i balkanske "demokratije".On nije verovatno hteo nista vise osim mirnog zivota i sna, ali uvek se nadju "dobre" duse, da mu natovare jos nesto,pa jos nesto,pa jos nesto... I tako nesto po nesto do nicega.