Varufakis: Ne bih glasao za Ciprasa

Nekadašnji ministar finansija Grčke Janis Varufakis kaže da se sa premijerom i bivšim saborcem Aleksisom Ciprasom nije vidio od avgusta.

Svijet 23.12.2015 | 17:23
Varufakis: Ne bih glasao za Ciprasa

"Zagrlio bih ga kada bismo se sreli, ali svakako ne bih glasao za njega", rekao je Varufakis za njemački list "Štern".

Da je Nijemac, glas bi možda dao Angeli Merkel, jer je impresioniran njenom politikom o izbjeglicama, a za Zigmara Gabrijela kaže da je to "najgori političar koga je ikada sreo".

"Rok zvijezda" evropske politike, koja se prilično brzo ugasila, kaže da je "bez sumnje bio žrtva i meta kampanje", kao i da mu ne nedostaje ministarska fotelja.

"Opasni su ljudi koji vole ovaj posao, kao što su Šojble, Gabrijel, Cipras", kaže Varufakis.

Kako kaže, iako sebe vidi kao "političko biće" ne želi da osniva partiju, već želi da sa svojim prijateljima postavi novu "evropsku platformu", koja bi okupljala liberalne ideje na kontinentu.

Varufakis je tokom svoje borbe u Atini i Briselu naspram sebe kao najvećeg rivala imao njemačkog kolegu Volfganga Šojblea, za koga kaže da ga veoma poštuje.

"Volfgang mi nije pružao ni ruku. Međutim, na kraju svega sam ga poštovao. Bili smo kao dva boksera koji su neko vrijeme razmjenjivali udarce, zbog toga smo osjećali bliskost", rekao je Varufakis.

Komentari / 0

Ostavite komentar