Obaranje "Suhoja" je udarac borbi protiv "ID"

Obaranje ruskog aviona iznad Sirije tokom protivterorističkih operacija predstavlja veliki gubitak za međunarodne napore u borbi protiv terorizma, saopšteno je danas iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Svijet 22.12.2015 | 10:30
Obaranje "Suhoja" je udarac borbi protiv "ID"

"Znamo da je oboreni ruski avion obavljao zadatak. Oboren je tokom uništavanja terorističkih meta na sirijskoj teritoriji", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lej.

On je istakao da je Kina veoma zabrinuta zbog ovog pitanja.

"Kina podržava sve međunarodne napore u borbi protiv terorizma", naglasio je portparol i dodao da Peking želi veću komunikaciju između učesnika u borbi protiv terorizma.

Turski borbeni avion je 24. novembra oborio ruski "Su-24" pri čemu je poginuo jedan pilot, što je izazvalo zatezanje odnosa između Ankare i Moskve. Turska je odbila da se izvini i insistira na tome da je ruski avion narušio njen vazdušni prostor i da su ignorisana upozorenja.

Ruska vojska je u više navrata saopštila da je avion oboren iznad Sirije i da je napad izvršen iz zasjede.

Tokom prošle sedmice, Moskva je počela sa analizama crne kutije iz aviona, koja je otvorena u prisustvu međunarodnih stručnjaka i novinara.

Ruska vojska pozvala je stručnjake iz 14 zemalja da rade na izvlačenju podataka, ali do sada su se samo tehničari iz Kine i Britanije saglasili da učestvuju.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

tv

22.12.2015 11:03

Treba to dokazati.

ODGOVORITE
Name

Miki

23.12.2015 01:20

Orlovi rano lete.

ODGOVORITE