Umjetnost i medicina magnet za studente

Na fakultetima u Republici Srpskoj znanje stiče 2.268 stranih državljana, što je za čak 1.316 studenata više nego prije deset godina.

Republika Srpska 18.12.2015 | 17:39
Umjetnost i medicina magnet za studente

Pokazali su to podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema kojima je najviše stranih državljana na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, i to 950. Na drugom mjestu je Panevropski univerzitet "Apeiron" u Banjaluci, na kojem nastavu pohađa 327 stranaca, dok je na trećem Univerzitet u Banjaluci, sa 202 strana državljanina.

Zbog indeksa visokoškolskih ustanova u Srpskoj najviše je onih koji su stigli iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Međutim, tu su i studenti iz Slovenije i Makedonije, kao i iz ostalih evropskih, ali i vanevropskih država.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže da strani studenti u Srpsku dolaze uglavnom zbog geografskog položaja i nižih školarina.

"Mnogi studenti iz Srbije, Crne Gore ili Hrvatske koji žive u pograničnim opštinama i gradovima odlučuju da upišu ovdje fakultete jer im je bliže. Naravno, tu su i niže školarine, koje su veoma često presudne za izbor željenog fakulteta", istakao je Grujić.

A umjetnost i studije medicine pokazali su se kao najsnažniji magnet za strance.

To je potvrdio i prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić, koji ističe da je na ovom univerzitetu, od ukupnog broja studenata koji su strani državljani, najviše upisanih na likovnoj i muzičkoj akademiji.

"Osim studijskih programa čiji je fokus umjetnost, najveći broj stranaca je na medicini, kao i onih koji su upisali tehnologiju", istakao je Bokonjić.

Školarine na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj su najniže u regionu i nisu mijenjane još od 2007. godine. Sadašnji iznos školarine u Republici Srpskoj, odnosno na banjalučkom i Univerzitetu Istočno Sarajevo je 440 maraka na svim fakultetima, osim na medicinskom, gdje je školarina 660 maraka i akademiji umjetnosti, gdje se školarina kreće od 660 do 1.500 maraka u zavisnosti od smjera.

I dok studenti medicine u Republici Srpskoj školarinu plaćaju 660 maraka, njihove kolege na istom fakultetu u okruženju plaćaju 280 odsto više iznose. Naime, budući ljekari u Sarajevu školarinu plaćaju 3.000 maraka, a u Beogradu i Zagrebu 2.500 maraka.

Student Marija Blatić iz Bjelovara, koja je završila fakultet u Republici Srpskoj, kaže da je ovdje stekla dobru podlogu za dalje obrazovanje.

"Željela sam da studiram van granica Hrvatske, a da iskoristim mogućnost koju daje bolonjski proces, što sam dobila ovdje", istakla je Blatićeva.

Igor Krijan iz Slavonskog Broda, koji je završio jedan privatni fakultet u Republici Srpskoj, ispričao je da su mu studentski dani ostali u lijepom sjećanju.

"Mnogi moji prijatelji nakon studiranja u Gradišci otišli su u Evropu na doktorske studije. Radim u Ministarstvu finansija u Hrvatskoj i ova diploma mi je mnogo pomogla. Da mogu da biram, ponovo bih studirao u Republici Srpskoj", rekao je Krijan.

(Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marija

18.12.2015 17:11

Ubiše nas ovi privatni univerziteta,

ODGOVORITE