Samo zajedno protiv diskriminacije

NVO "Kuća Pravde", Strazbur organizovala je okrugli sto u Medija Centru na temu "Zajedno protiv diskriminacije".

Srbija 17.12.2015 | 22:05
Samo zajedno protiv diskriminacije

Učesnici su bili Jasna Plavšić pomoćnik direktora za ljudska prava, Jelka Jovanović novinar Novog Magazina, Dubravka Filipovski narodna poslanica, Ivana Stjelja iz NVO "Praxis" i Miljana Nešković novinarka Nedeljnika.

Jasna Plavšić pomoćnik direktora za ljudska i manjinska prava rekla je da je ispoljena snažna politička volja da se unapredi nivo zaštite ljudskih prava i da se na još jedan efikasniji način uhvatimo u koštac u borbi protiv diskriminacije.To su između ostalog i aktivnosti sa kojima je direktno kordinisala kancelarija za ljudska prava.

Jelka Jovanović novinar Novog Magazina istakla je da su mediji mesto gde se na sve moguće načine krše ljudska prava, a posebno izraženo diskriminatorsko ponašanje je izraženo prema ženama. Miljana Nešković novinarka Nedeljnika istakla je da žene koje se nalaze u raznim poslovnim krugovima trpe diskriminaciju kao i novinarke. Ona je i navela da misli da tu nije mnogo velika razlika, od firme do firme - od delatnosti do delatnosti .

Ivana Stjelja iz NVO "Praxis" rekla je da se diskriminacija javlja u različitim oblicima u našem društvu. U svom radu "Praxis" se suočava sa mnogim oblicima diskriminacije, ali je izdvojila sistemski oblik diskriminicaje koji se javlja u skoro svakom gradu u Srbiji, a to je segregacija u školama kao jedan od oblika diskriminacije. Stjelja kaže da joj se čini da ponekad izostane adekvatna politička reakcija, ali i preventivne mere kako do diskriminacije ne bi došlo.

Narodna poslanica i član skupštinskog Odbora za ravnopravnost polova i ljudska prava Dubravka Filipovski, naglasila je da je Skupština Srbije zaokružila zakonodavni okvir protiv diskriminacije i da je po svim merilima koja se vrše na kraju godine pokazano da je taj naš okvir dobra osnova za poštovanje rodne ravnopravnosti i uopšte u borbi protiv diskriminacije.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

МИХСИЛО МИКИЋ

17.12.2015 22:38

Из једне крајности се иде у другу. Приче о дискриминацији жене понекад су истините али постоје такође и дискриминација мушкараца. До дискриминације жена и мушкараца долази због тога што су многи народи постали невјерни и због тога што је мало сада људи и жена који живе по закону Божијем. Када се СРБи буду врстили Богу и СРБству: Православљу и Светосављу као врхунцу хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота дискриминација ће нестати сама по себи. Због тога умјесто да своје снаге трошимо У међусобним расправама боље би било за СРБе да се они врате својим народним коренима на пут Светог Саве који води у живот вјечни!

ODGOVORITE
Name

vebrs

18.12.2015 10:08

Evo vam cist primjer diskriminacije pred sudom BiH, koji se oglusio na prijetnje upucene policijskom sluzbeniku granicne policije BiH, Palalic Daliboru.PRIJETNJE SU SLUZBENO PRIJAVLJENE, granicnoj policiji BiH, oja iz neobjasnjivih razloga nikad na te okolnosti nije sprovela istragu.Napomenucemo bitno da je taj covjek otkrio organizovani lanac krijumcarenja cigareta iz BiH, sa susjedno Hrvatsku.Posle toga su se na njega obrusili vrh granicne policije......koji me je smetao njegov rad i ono sto je otkrio i prijavio kako granicnoj policiji BiH, tako i sudu BiH, i tuzilastvu BiH, kojima su puna usta borbe protiv kriminala i korupcije , a na ovom slucaju su zakazali i pali. Ruzno zvuci alije mozda rec zato sto se radi o srpskom kadru policajaca.

ODGOVORITE