U januaru aplikacija BiH za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je na vanrednoj konferenciji za medije potvrdio da će BiH aplikaciju za članstvo u EU podnijeti već u januaru 2016.

Bosna i Hercegovina 17.12.2015 | 17:50
U januaru aplikacija BiH za članstvo u EU

Predsjedništvo BiH je razmatralo izvještaj Savjeta ministara BiH o spremnosti BiH za podnošenje aplikacije za članstvo u EU i dalo saglasnost za podnošenje zahtjeva za članstvo.

"Sporazum koji smo dobili posebno je istakao izvještaj predsjedavajućeg Savjeta ministara o napretku BiH", rekao je Čović.

Čović je naglasio da je usaglašen i mehanizam koordinacije koji je dugo bio sporno pitanje.

Prema njegovim riječima, oko mehanizma koordinacije ostaje još samo da se usaglase dijelovi kako bi se osiguralo da sve odluke budu u skladu s Ustavom BiH.

Čović je naglasio da aplikacija za članstvo u EU još uvijek ne znači ništa, osim dobre volje da želimo ići dalje.

Ključno pitanje koje sada stoji pred vlastima BiH je sporazum o tradicionalnoj trgovini na kojem insistira Hrvatska i EU.

"Kada završimo tradicionalnu trgovinu ispunili smo sve uslove", kazao je Čović, dodavši da je BiH na pravom putu za EU, jer tamo želi doći.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Običan čovek

17.12.2015 17:03

Čović u Brisel i Vatikan,Izetbegović u Istambul i Emirate,a Ivanić u Moskvu.Mudrost zvana TITO u tri dijela. Kad trebate ići negdje, da se ne bi zamjerili nekome od navedenih. Kao Ivanić odeš na pregled na VMA. Ako se ide u Moskvu Izetbegović na Koševo. Čović Rebro Zagreb. Ma da Vas više ne učim.... Pozdrav svim ljudima bez obzira na vjeru i naciju.

ODGOVORITE
Name

SDS

17.12.2015 18:03

Hahaha kralju

Name

Ilija Čvorović

17.12.2015 17:11

Vas trojicu kad vide da radite jedan posao samo ce reci: do sada smo razgovarali sa jednim predstavnikom a vas je trojica. Znaci ulazite 2658 u EU

ODGOVORITE
Name

ljudski

17.12.2015 18:49

Nadam se da cemo poceti rjesavati svoje probleme i izaci iz ovog mrtvog mentalnog skolopa koji je Mile nametnuo sto direktno sto indirektno.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

17.12.2015 22:41

Nije ga Mile nametnuo, on je samo dobro unovčio situaciju. Samo ukidanje entiteta i ukidanje kantona, ovo je neodrživo! Nemojte da mi sada serete o nekakvim "državama", Bosna se dijeliti neće! Podjeliti državu na nekoliko privrednih regija, popraviti saobraćajnu infrastrukturu i polako naprijed. Plaćati jednog opštinskog službenika da se brine o 2 (DVA) stanovnika je SAMOUBISTVO! Jedan je dovoljan da obrađuje podatke za 200.000 ljudi, samo treba da uključi kompjuter u struju, u onu utičnicu na zidu, i da ugasi cigaru!!! Bez lažnog patriotizma (ispucao sam više metaka nego svi vi "patriote" skupa), promjena uređenja ne podrazumjeva nilakvo iseljenje ljudi, nikakva uznemiravanja, znači samo jedno; Prilagoditi broj političara/državnih službenika broju stanovnika! OTPUSTITI 95% LOPOVA!!! Sada počnite sa prozivanjima (nemoj da slučajno koristite gramatiku), i ne zaboravite Miloša Kobilića i Kosovo. Umalo zaboravih dodati CIA-u, Vatikan i Aliju...

Name

malosutra

18.12.2015 03:17

Nikakvo ukidanje RS ne dolazi u obzir, najvise smo dali u oba svjetska rata i u ovom ratu se borili za svoj dio teritorije dok ste vi bili na strani austrougarskog agresora i fasista (ustasa) i za to niste kaznjeni. Zato pripazite jer kazna stize kad tad.

Name

Bosanac

17.12.2015 21:06

"Tradicionalna trgovina"??? De Šaroviću ponovi ovim Croatima još jednom, izgleda da te nisu skontali. SVE ŠTO HRVATSKA NE MOŽE IZVOZITI U EU, NE MOŽE NI U BOSNU!!! Ako ne valja Švabi, valjda ne valja ni nama, dosta se je narod hranio smećem! Aplikaciju možete objesiti o K!, To prodajite uoči izbora. Mijenjajte USTAV, jedan predsjednik, to će vam ionako biti uslov od EU, kao Srbiji Kosovo. Predlažem Šarovića za prvog predsjednika, ostali neka se poprave i stanu u red. Mirko Šarović je trenutno jedini političar kome ne j.bu majku ni na jednom dijelu BiH, čovjek radi da svima bude bolje.(Iako ne razumijem šta mu bi, kako može biti i političar, i normalan istovremeno).

ODGOVORITE