Analiza: Van Gal ne posustaje, dovodi TROJICU novih!

Čovek koji je potrošio 334 miliona evra (!?) tokom tri prelazna roka, završio četvrti i nije prošao prvu fazu Lige šampiona, namerava da potroši još oko 160-180 miliona.

Fudbal 16.12.2015 | 18:40
Analiza: Van Gal ne posustaje, dovodi TROJICU novih!

Dok se svet malo podsmeva Mančester junajtedu i Luju van Galu, a malo raspravlja o tome ko bi trebalo i kada da ga nasledi, osporavani menadžer ne posustaje.

Iz Engleske, koja ima neočekivanog lidera Premijer lige, stižu vesti o tome da je Van Gal "našao način" da izađe iz rezutlatske krize. Pogađate – kupovinom! Masovnom...

Menadžer Mančester junajteda, koji je u prvoj sezoni na tom mestu ispao iz svih kupova i završio kao četvrti u Premijer ligi, a to mesto mu pripada i sada, spremio je spisak pojačanja za januarski prelazni, na kome se nalazi dvojac iz Evertona Džon Stons i Romelu Lukaku, kao i zvezda Real Madrida Džejms Rodrigez.

Odmah da vas podsetimo na izjavu menadžera Evertona, Roberta Martineza, koji je za svog tinejdžera Stonsa letos rekao da je momak tek potpisao petogodišnji ugovor i da bi bilo neozbiljno očekivati da ga klub proda. Pritom, Everton je letos otkupio Romelua Lukakua od Čelsija za 38 miliona evra i pitanje da li je realno očekivati da ga se na "Gudisonu" odreknu samo šest meseci nakon što je postao njihov igrač.

Da ne govorimo o tome da je Real Madrid kolumbijsku senzaciju Džejmsa Rodrigeza pre godinu i po dana platio 88 miliona evra.

Možemo samo da nagađamo koje bi sume bile potrebne da se Everton i Real privole na ove transfere. Laički, sve ispod 160-180 miliona evra za njih trojicu deluje kao nemoguća misija.

A, Van Gal? Nakon što je ispao u prvoj fazi Lige šampiona i potom izgubio od Bornmuta u Premijer ligi, žali za povredama igrača, a ima ih desetorica trenutno koji nisu u mogućnosti da igraju. Holanđanin i njegov masivni stručni štab od 35 članova svakako delom snose krivicu za to, međutim ono što bi navodno rešilo problem su novi transferi.

Znate li koliko je Van Gal potrošio novca u prethodna tri prelazna roka (jul-avgust 2014, januar 2015. i jul-avgust 2015)?

Sedite i držite se čvrsto – za sada on je na nove igrače potrošio 334.295.000 evra i planira još, rekosmo, oko 160-180 miliona ove zime. U međuvremenu, bilo je i odlazaka igrača (i to nekih sjajnih), ali je klub na Van Galovim transakcijama izgubio neverovatnih 184.250.000 evra i ostao bez Anhela Di Marije i Čičarita Ernandeza.

A, Di Marija je na 19 utakmica za Pari Sen Žermen ove sezone dao sedam golova i imao deset asistencija, dok je Ernandez na 23 meča za Bajer Leverkuzen postigao 17 golova! Samo jedan više su zajedno ove sezone postigli Vejn Runi (7), Entoni Marsijal (6) i Memfis Depaj (5)...

Efikasnost je, uzgred rečeno, najveći problem aktuelnog sastava Mančester junajteda, koji je postigao samo 21 gol na 16 mečeva u Premijer ligi ove sezone, odnosno sedam na šest u Ligi šampiona.

Šta na to kaže Van Gal?

Teško da može da se pronađe bolja izjava od one posle poraza u Volfsburgu, kada je njegov skupoceni tim osuđen na igre nekolicine klinaca iz pogona Mančester junajteda, praktično debitanata, izgubio i bio poslat u Ligu Evrope.

Između ostalog, Van Gal je tada rekao da "napredak očigledno postoji i da je Mančester junajted ove sezone otišao dalje u Liga kupu nego prošle".

Podsećamo, MK Dons je u sezoni 2014/15 izbacio Mančester junajted u prvom kolu Liga kupa rezultatom 4:0, pa od toga i nije moglo gore. Sve ostalo u rangu je mediokritetskih rezultata koje je za ogromne pare Van Gal priredio na trofeje naviknutim navijačima sa "Old Traforda", koji imaju sve manje razumevanja za njega.

No, šta je sa vlasnicima, Glejzerovima?

Oni se i dalje ne oglašavaju po pitanju eventualne smene Holanđanina, iako mnogi najavljuju Karla Anćelotija veoma brzo.

Januar je za 15 dana. Do tada ćemo znati da li će Anćeloti pokušati da spase brod koji tone ili će ga Van Gal natovariti sa još nekoliko preskupo plaćenih fudbalera.

Ko je sve "platio" odlaskom?
Od njegovog dolaska na "Old Traford" iz kluba su otišli Dani Velbek, Šinđi Kagava, Aleksandar Butner, Vilfred Zaha, Bebe, Majkl Kin, Čičarito Ernandez, Anđelo Ernikez, Patris Evra, Tom Lorens, Nani, Robin van Persi, Džoni Evans, Rafael, Ris Džejms, Adnan Januzaj, Tom Torp, Tom Kleverli, Ben Amos, Anders Lindegard, Falkao, Viktor Valdes i 75 miliona evra plaćeni Ahnel Di Marija, uz još mnogo igrača koji su bili u drugom planu. Stoga, da li su u pravu pojedine legende kluba koje tvrde da je Junajted imao bolji sastav pre dolaska Van Gala nego nakon što je taj čovek potrošio 334 miliona evra?

Svi Van Galovi transferi (u milionima evra):
Entoni Marsijal (Monako): 50 (+30)
Morgan Šniderlan (Sautempton) 35
Memfis Depaj (PSV) 27,5
Mateo Darmijan (Torino) 18
Bastijan Švajnštajger (Bajern) 10
Regan Pul (Njuport) 0,195
Serhio Romero (Sampdorija) slobodan
Anhel Di Marija (Real Madrid) 75
Luk Šo (Sautempton) 37,5
Ander Erera (Bilbao) 36
Markos Roho (Sporting) 20
Deli Blind (Ajaks) 17,5
Radamel Falkao (Monako) 7,6, pozajmica
*napomena: Mančester junajted moraće da doplati Monaku još 30 miliona evra za Marsijala, ako on bude ispunio klauzule unete u ugovor.

Komentari / 0

Ostavite komentar