Ana Dabović o godini iz snova, motivacionom plesu, ambicijama, WNBA...

Da postoji košarkaški horoskop, ova 2015. na izmaku bez sumnje bi bila godina u znaku Ane Dabović. Reprezentativka Srbije Ana Dabović je sjajnim partijama oko sebe poređala priznanja kao planete, a da se oko nje okretao čitav „košarkaški sunčev sistem“ potvrđuju zlato na Evropskom šampionatu u Mađarskoj, MVP nagrada namenjena najboljoj igračici Starog kontinenta i, logično, mesto u najboljem timu Evropskog prvenstva, kao i izbor u najbolju ruki petorku ženske NBA lige.

Košarka 13.12.2015 | 13:40
Ana Dabović o godini iz snova, motivacionom plesu, ambicijama, WNBA...

Posle svih uspeha, prepuna utisaka, Dabovićeva se preselila na turski deo Kipra, u klub Jakin Dogu koji se takmiči u elitnoj ligi Turske?

– Veoma sam zadovoljna na Kipru! Mislim da će tim tek da igra bolje, jer se još uigravamo i upoznajemo. Sigurna sam da možemo da napravimo odličan rezultat ove sezone… Ambicije su da obezbedimo izlazak u Evropu sledeće godine. Za plasman u FIBA Kup je potrebno da budemo u prvih osam, a za Evroligu među prve četiri ekipe. Turska liga je veoma jaka, pored ruske najjača u Evropi, tako da je veoma teško to i ostvariti, ali ne i nemoguće - kaže Ana u intervjuu za sajt KSS.

Kako iz ove perspektive, posle nekoliko meseci, gledaš na Evropsko prvenstvo, zlatnu medalju i MVP titulu?

– Osećam ogromnu sreću, zadovoljstvo i ponos, kao i prvog dana… Uz to, sada dodatno uživam u uspehu, jer je prepun „Pionir“ protiv Nemica pokazao šta smo uradile u ženskoj košarci. Pre samo godinu dana igrale smo u Beogradu pred skoro praznim „Šumicama“. Ali, hajde da ne upoređujem sa tim utakmicama, jer su bile prijateljske… Pomenuću samo kvalifikacije pre četiri godine, kada je u „Palati sportova“ bilo malo više od 500 ljudi. A sada nas je bodrilo sedam hiljada!

Očigledno se još nisu slegli utisci posle prepunog „Pionira…

– Pored otvorenog autobusa i balkona, ja sam zlato proslavila i u „Pioniru“, na utakmici sa Nemačkom. Hvala svim ljudima koji su došli!

Odakle toliko ljubav i energije da satima delite autograme i slikate se sa decom i navijačima?

– Ako nam je motiv za bavljenje košarkom samo finansijski ili pobeda na nekoj utakmici, onda je bolje da je i ne igramo. Igrati košarku i biti deo reprezentacije Srbije je privilegija koja nam omogućava da budemo primer i motivacija deci, kao i da, pored najmlađih, usrećimo i učinimo ponosnim sve ljude u našoj zemlji. Zato, ne samo da imam snage da satima delim autograme i slikam se, nego u tome iskreno uživam.

Obezbedili ste učešće na Olimpijskim igrama sledeće godine, koliko razmišljaš o Riju?

– Trenutno ne razmišljam, jer ima još mnogo stvari do Olimpijskih igara. Sada sam fokusirana da ostvarim ciljeve sa svojim klubom, u međuvremenu da se sa reprezentacijom kvalifikujem za Evropsko prvenstvo 2017, a i da odem spremna u VNBA. A kada to sve završim, onda dolaze Olimpijske igre kao najlepši deo priče…

Ambicije reprezentacije Srbije u Riju?

– Kao što su bile i na prethodnom evropskom prvenstvu, da uzmemo što više budemo mogle.

Krasi vas sjajna atmosfera, da li ćete da pripremite neki novi motivacioni ples za Rio?

– Ništa ne menjamo! Sve i da želimo, kapiten Milica Dabović svakako neće dozvoliti, kao što mi nije dala da nosim broj 23, već kao i na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj broj 14. A i svi se slažu sa njom.

Ko bira pesme koje slušate u svlačionici?

– Obično Nevena Jovanović, a i svaka devojka kaže svoju omiljenu pesmu. Pesmu „Dobar dan“, sa kojom smo izašli na finale i koju smo slušali celo prvenstvo je izabrala Sonja Petrović.

Imala si sjajnu debitantsku sezonu u ženskoj NBA ligi, a sudeći prema tvojim rečima planiraš i povratak u SAD?

– Da, planiram… Dobro su me prihvatili i istinski sam uživala na utakmicama, ne samo na terenu, već i na klupi. Zadovoljna sam jer sam bila deo te lige. Konačnu odluku da li ću u žensku NBA ligu i sledeće sezone doneću u februaru.

Koliko se VNBA razlikuje od evropske košarke?

– Nekoliko pravila čine američku košarku drugačijom i bržom. Na primer, postoji pravilo tri sekunde u reketu u odbrani, ali volim da kažem da je u suštini sve isto. Sve je to igra nadmudrivanja…

Šta ti se u Americi najviše svidelo, a šta ti se ne dopada?

– Ukratko – najviše mi se svidelo što su sve pojednostavili i time sebi maksimalno olakšali život, a ne sviđa mi se što su dozvolili da ih to i ulenji u svakom smislu.

Kakvi su lični planovi u nastavku karijere?

– Da budem bolja i spremnija iz dana u dan i, naravno, zdrava, kao i da takva pomognem sadašnjem timu da izbori Evropu, LA Sparksima da osvojimo prsten u VNBA i, naravno, da sa reprezentacijom Srbije namučim i Amerikanke.

Da završimo sa tajnom tvog šuta za tri poena?

– Smatram da je, generalno, tajna šuta samo glava. Pod tim podrazumevam da, kada sam dovoljno koncentrisana i maksimalno uživam u igri, retko promašujem. Naravno, bitan je i pravi rad i trener na početku karijere, za šta sam zahvalna tati Milanu – otkriva Ana Dabović, najbolja košarkašica Evrope 2015. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar