Objavljene nominacije za Zlatni globus

U Los Anđelesu su objavljene nominacije za Zlatne globuse, prestižne filmske nagrade koje dodeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara.

Zabava 11.12.2015 | 13:00
Objavljene nominacije za Zlatni globus

U Los Anđelesu juče su objavljene nominacije za Zlatne globuse, prestižne filmske nagrade koje dodeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara.

Lezbijska romansa "Carol", čija se radnja odvija u Njujorku 1950-ih godina, a govori o starijoj udatoj ženi koja se zaljubljuje u mladu prodavačicu dobila je najviše - pet nominacija, uključujući za najbolju dramu, najbolju glavnu žensku ulogu, kojoj se mogu nadati obe glumice filma Kejt Blančet i Runi Mara i najbolju režiju za Toda Hejnsa.

Pored "Carol", u trci za Zlatni globus za najbolje ostvarenje u kategoriji drame su i film o preživljavanju "The Revenant" u kom Leonardo Dikaprio ostvaruje izuzetnu ulogu, psihološki triler "The Room", drama o pedofiliji u katoličkoj crkvi "Spotlight" i akcioni triler "Pobesneli Maks: Autoput besa".

U kategoriji komedija/mjuzikl vodi film o grupi veštih investitora koji su se obogatili klađenjem na finansijski raspad, "The Big Short", kome su pripale četiri nominacije, od kojih jedna za najbolje ostvarenje u tom žaru.

Konkurenti će mu biti svemirska pustolovina "Marsovac", akciona komedija "Špijuni" Melise Makartni, priča o odrastanju "Trainwreck" i film "Joy", inspirisan životnom pričom izumiteljke "magičnog portfiša".

Komedija "The Big Short" dobila je i nominaciju za najbolji scenario, dok su oba njena glumca, Kristijan Bejl i Stiv Karel, nominovani za najbolju mušku ulogu.

Po četiri nominacije imaju još spomenuti "The Revenant" i film o životu Eplovog gurua "Stiv Džobs".

Nagradi za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu u kategoriji drame, pored pomenutih glumaca, mogu se nadati Bri Larson (The Room), Serša Ronan (Brooklyn), Alisija Vikander (The Danish Girl), Brajan Krenston (Trumbo), Leonardo Dikaprio (The Revenant), Majkl Fasbender (Stiv Džobs), Edi Redmejn (The Danish Girl) i Vill Smith (Concussion).

A u kategoriji komedije za najbolju glumu nominovani su Dženifer Lorens (Joy), Melisa Makartni (Špijuni), Ejmi Šumer (Trainwreck), Megi Smit (The Lady in the Van), Lili Tomlin (Grandma), Mat Dejmon (Marsovac), Al Paćino (Danny Collins), Mark Ruffalo (Infinitely Polar Bear).

Zlatni globus za najbolju režiju osmehuje se pored Todu Hejsnu još četvorici reditelja: Alehandru Injarituu (The Revenant), Tomu Makartiju (Spotlight), Džordžu Mileru (Autopus besa) i Ridliju Skotu (Marsovac).

Svečana dodela Zlatnih globusa, jednih od najcenjenijih nagrada u filmskoj industriji, koje se smatraju pouzdanim indikatorom Oskara, biće upriličena 10. januara u Los Anđelesu.

Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar