Sud i Tužilaštvo generišu mržnju

Porodice nestalih i poginulih Srba danas su na sastanku pod nazivom “Ljudska prava 365” u Istočnom Sarajevu iznijele stav da rad i djelovanje Suda i Tužilaštva BiH generiše međunacionalnu mržnju i netrpeljivost, čemu doprinosi i činjenica da je četiri petine od ukupno izrečenih presuda pred Sudom BiH doneseno protiv Srba, a da pri tome nisu podnesene optužnice za većinu zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom.

Bosna i Hercegovina 10.12.2015 | 17:56
Sud i Tužilaštvo generišu mržnju

Na sastanku održanom povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Istočnom Sarajevu razmatrali su dalje korake nakon što na njihovo otvoreno pismo, u kojem kritikuju rad Tužilaštva i Suda BiH zbog neprocesuiranja predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima i traže odgovornost, ni 40 dana poslije nije stigao odgovor od nadležnih institucija u BiH.

Donoseni su zaključci u kojima porodice od nadležnih institucija, između ostalog, traže odgovoe zašto nisu podignute optužnice za izvršioce ratnih zločina nad Srbima, počinjenih u Dobrovoljačkoj ulici, u slučaju “Tuzlanska kolona” i mnogim drugim slučajevima. Ukoliko se situacija ne promijeni, najavljuju i radikalnije poteze.

"Sa našim zaključcima idemo prema Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara BiH. Dajemo im rok 60 dana da se oglase o našim zaključcima. Ukoliko ne odgovore, mi ćemo u saradnji sa svim organizacijama iz Srpske preduzeti druge mjere građanske neposlušnosti; možda da idemo i do suda u Strazburu, da tražimo naša prava koja su nam zagarantovana, jer ne možemo ovo potcjenjivanje od domaćih i međunarodnih sudova da tolerišemo”, kaže predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Istočnom Sarajevu Mirko Vranić.

U Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica smatraju da je cilj Suda i Tužilaštva BiH da se procesi odugovlače, kako bi biologija učinila svoje, te kako bi nestali i počinioci i svjedoci neophodni za sudske postupke. Ističu da je posljednji dokaz selektivnosti BH pravosuđa jučerašnja odluka da se ratni komandant Sakib Mahmuljin brani sa slobode.

"Da li je ijedan Srbin pušten da se brani sa slobode, ako je bio optužen po komandnoj odgovornosti? Ovaj postupak nije ni počeo, a već dobija neke konotacije koje nisu dobre. Bojim se konačnog ishoda i da ovo nije samo jedna obična farsa i "mazanje očiju" srpskom narodu i porodicama srpskih žrtava. Svi dobro znamo kakvi su stravični zločini počinjeni na Ozrenu. I domaća i svjetska javnost to zna. Na Ozrenu su odsječene srpske glave, a znate ko danas sječe glave širom svijeta”, smatra direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Na sastanak u Istočnom Sarajevu odazvali su se predstavnici Tužilaštva BiH, koji pred medijima nisu htjeli da odgovore na mnogobrojne optužbe porodica srpskih žrtava i na pitanja koja su aktuelna posljednjih 20 godina. Porodice su ih još jednom podsjetile na činjenice da je 2009. godine obustavljena istraga o predmetu Tuzlanska kolona, a 2012. o Dobrovoljačkoj ulici. O ovim postupcima se ni danas nisu htjeli izjašnjavati.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bumbar

10.12.2015 19:09

He he zar postoje ljudska prava u BiH.Sad cuh i prosto nemogu da vjerujem...

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

10.12.2015 20:08

Суд БиХ и СИПА се неизјашњавају о злочинима муслимана али зато хапсе СРБе све одреда који би могли бити од утицаја У народу када избије будући рат којег припремају подземне силе самога пакла!

ODGOVORITE