Borković ponovo na svjetskoj sceni!

Dvostruki evropski šampion u automobilizmu Dušan Borković najavio je povratak na svetsku scenu, nastupom u TCR seriji.

Ostali sportovi 11.12.2015 | 09:40
Borković ponovo na svjetskoj sceni!

Srpski as voziće novog Seat Leona uz podršku mađarskog B3 racing tima, nakon višemesečnih pregovora sa zainteresovanim timovima iz WTCC-a i TCR serije.

Borković je prošle sezone osvojio ETCC čime je postao prvi vozač iz jugoistočne Evrope koji je osvojio titule prvaka na brdskim i kružnim stazama.

"TCR će za mene biti veliki izazov. Presrećan sam što ću posle evropskog i u svetskom šamponatu nastaviti sa sjanim B3 rejsing timom. TCR čelnici su mi veoma poznati i s njima sam u sjajnom odnosu s obzirom da sam još 2013. godine vozio pod njihovim rukovodstvom u ETCC šampionatu. Dugo sam vagao i odlučio da je TCR, kao svetsko takmičenje privatnih vozača uz maksimalnu podršku fabrika, ipak bolji za mene za razliku od WTCC-a, gde je veći fokus na fabričkim timovima", objasnio je Borković svoju odluku.

Vlasnik šampionata Marčelo Loti je pre 11 godina osnovao WTCC šampionat i iz njega izašao 2014. godine, a 2015. godine pokrenuo novi sasvim inovativni TCR.

I ovaj svetski šampionat ima 24 trke u 12 trkačkih vikenda, a kao u WTCC-u voze se dve kvalifikacije i dve trke. Zanimljivo je da će se tri trkačka vikenda voziti uz F1, a Loti i Berni Ekleston uveliko rade na tome da TCR postane najvažniji turing šampionat.

" Veoma sam uzbuđen, a uskoro odlazim u SAD gde se obično i spremam za svaku sezonu. Od februara počinju testovi i pripreme za šampionat koji počinje 3. aprila u Bahreinu. Moj tim i dalje radi i nastaviće pre svega pregovore sa sponzorima za 2016. godinu. Nadam se da nećemo imati problema sa budžetom kako bih mogao da pokažem šta sve mogu. Naporno ću raditi da opravdam ne samo poverenje sponzora, već i svojih navijača", rekao je Borković.

Borković će prvu trku voziti 3.aprila 2016.godine na stazi u Bahreinu, a šampionat se završava 20. novembra u Makau.

Ove godine titulu je osvojio Švajcarac Stefano Komini, ispred dvojice Španaca, Pepea Oriola i Đordija Gerera.

Raspored trka:

2/3. april – Bahrein (Bahrein)
24. april – Eštoril (Portugal)
8. maj – Spa-Frankošam (Belgija)
22.maj – Monca (Italija)
5. jun – Salcburg (Austrija)
19. jun Ošersleben (Nemačka)
3. jul – Soči (Rusija)
28. avgust – Šangaj (Kina)*
17/18. septembar – Marina Bej (Singapur)
1/2. oktobar – Kuala Lumpur (Malezija, sa F1)
30. oktobar – Buriram (Tajland)
20. novembar – Makao (Makao)

* nepotvrđeno

Komentari / 0

Ostavite komentar