Makedonija gradi drugu ogradu na granici sa Grčkom

Makedonija je počela da gradi i drugu ogradu na granici s Grčkom, nakon one u Đevđeliji, u želji da bolje kontroliše migrantski talas, rekao je vojni izvor u Skoplju.

Region 10.12.2015 | 13:11
Makedonija gradi drugu ogradu na granici sa Grčkom

"Podići ćemo granicu u području prelaza Medzitlija", rekao je za AFP makedonski vojni izvor koji je želeo da ostane neimenovan.

"Taj deo granice je porozan i želimo da sprečimo ilegalne ulaske", dodao je taj izvor, ali nije precizirao koliko će biti dugačka i visoka ograda, prenosi Index.hr.

Makedonija je počela 19. novembra da vrši selekciju migranata na osnovuzemalja iz kojih dolaze, zbog čega su počeli protesti onih koji se smatraju "ekonomskim migrantima".

Krajem novembra Makedonija je završila izgradnju prve ograde duge tri kilometra na granici s Grčkom koja je visoka 2,5 metra i ima bodljikavu žicu, a postavljena je kod prelaza Đevđelija.

Grčka je u sredu počela da odvodi stotine ekonomskih migranata koji su već sedmicama na grčko-makedonskoj granici, blokiraju železnički saobraćaj i koje Makedonija ne pušta preko svoje granice.

Oko 1.200 osoba uglavnom iz Pakistana, Maroka i Irana ostalo je pred granicom nakon što su zemlje na balkanskoj izbegličkoj ruti počele da selektivno propuštaju izbeglice i da puštaju samo one iz ratnih područja.

Policija je saopštila da će biti odvedeni autobusima u Atinu i smešteni u izbegličke centre pre nego što ih vrati u njihove zemlje.

(RSE)

Komentari / 0

Ostavite komentar