LE: Može li Partizan...?!

Navijači Partizana su od kluba, godinama unazad tražili i da konačno nešto pokaže i uradi u Evropi. Titule su osvajane, Evropa je bila daleko. Sada je evropsko proleće je pred vratima. 

Fudbal 10.12.2015 | 19:20
LE: Može li Partizan...?!

Partizan večeras igra odlučujuću utakmicu za plasman u šesnaestinu finala Lige evrope. koliko je značajan duel protiv Augzburga govori i spisak klubova sa prostora ex YU koji su od raspada nekadašnje države uspeli da prezime u Evropi.

Redom:

- Hajduk iz Splita je na temeljima tima stvaranog u ligi SFRJ uspeo da u sezoni 1994/95. stigne do četvrtfinala Lige šampiona, kada je eliminisan od Ajaksa.

- Varteks iz Varaždina se domogao četvrtfinala Kupa pobednika kupova u sezoni 1998/99.

- Partizan je u sezoni 2004/05. postao prvi srpski klub koji je dočekao fudbalsko proleće u UEFA takmičenjima, prošao Dnjepar, da bi stao u osmini finala kada ga je eliminisao moskovski CSKA, koji je te sezone i osvojio Kup UEFA.

- Slovenački Maribor pre dve sezone stigao među 32 najbolja kluba u masovnijem UEFA takmičenju, ali ga je već na prvom eliminacionom stepeniku zaustavila Sevilja.

I to bi bilo sve...

Osim Dinama iz Zagreba, koji ima ukupno 12 učešća u liga takmičenjima UEFA, rezultati svih ostalih klubova iz čak šest država su zanemarljivi.

Dakle, za nešto manje od dve i po decenije, samo četiri kluba sa ovog prostora uspela da dočekaju čuveno "evropsko proleće"!

Partizan je sada na pragu novog. U četvrtak uveče je za Partizan finale! Dolazi nemački Augzburg kojem je potrebna pobeda od 3:1, 3:0, 4:2, 5:3... Dakle, Partizanu odgovara svaki minimalan poraz i 0:2.

Komentari / 0

Ostavite komentar