Zašto neko voli NFL? E pa, zbog ovoga...!

Ljubitelje američkog fudbala u Srbiji često začuđeno gledaju i pitaju kako mogu da vole taj sport. Odgovor na to pitanje dao je duel Nju Inglanda i Filadelfije.

Ostali sportovi 07.12.2015 | 13:40
Zašto neko voli NFL? E pa, zbog ovoga...!

Bez obzira na to ko vam je favorit u NFL-u, pobeda Iglsa nad Petriotsima 35:28 je pokazala svu lepotu ovog spektakularnog sporta.

Aktuelni šampion bio je apsolutni favorit na svom Žilet stadionu, predvođen Tomom Brejdijem poveo je 14:0, ali su Iglsi "na krilima" odbrane i specijalnog tima preokrenuli na 35:14 i poslali nekoliko hiljada gledalaca ranije kući.

Međutim, ti navijači "kažnjeni" su jer su propustili spektakularnu završnicu. Brejdi se nakon dva presečena pasa probudio te sa dve fantastične akcije vratio Petse na 35:28, uguravši sam poslednji TD. Domaćin nije uspeo da "ukrade" loptu rivalu "onsajd kikom", Iglsi su uspeli da se odbrane i "potroše" dva minuta, a onda su u ključnom napadu zamalo sve uprskali.

Inače sjajni trener Iglsa Čip Keli donosi neshvatljivu odluku, pored jednog od najboljih trkača lige Demarka Mareja daje loptu Kenjonu Barneru koji ne uspeva da opravda poverenje. Gubi posed i Brejdi dobija ceo minut da izbori produžetke.

Možda i najbolji QB lige u 21. veku kreće u poslednji napad i pokušaj da ispiše istriju te prvi put od postojanja Petriotsa nadoknadi tri tačdauna zaostatka u poslednjem periodu. Međutim, nije imao pravu podršku risivera, njegovi hvatači prave nekoliko velikih grešaka i Iglsi slave veliki trijumf posle dva debakla (90:31 ukupni poraz od Tampe i Detroita).

Sem Bredford završio je meč sa 120 jardi i dva tačdauna, za Džordana Metjuza i Zeka Erca, dok je Daren Sprols istrčao 66 jardi. Po TD Iglsima doneli su Nadži Gud vrativši izblokiran kik, Malkom Dženkins nakon intersepšna je pretrčao 99 jardi do end-zone, te fantastični Sprols koji je vratio pant za 83 jarde.

S druge strane, Brejdi je imao 312 jardi, tri tačdauna i dva intersepšna, po jedan su uhvatili raninbek nužno promovisan u hvatača Džejms Vajt (115 jardi), roviti Deni Amendola i Skot Čendler, a Brejdi je i istrčao jedan TD kojim je vratio svoj tim u život.

Njutn sa 5 tačdauna preokrenuo 0:14

U međuvremenu, ništa manje dramatično nije bilo u Nju Orleansu, gde su Sejntsi zamalo ostavili NFL bez neporaženih timova. Domaćin je poveo 14:0 protiv Karoline, te poput Petsa ispustio to vođstvo, ali pet minuta pre kraja Mark Ingram pravi novi preokret za 38:34.

Međutim, minut pre kraja Kem Njutn pronalazi veterana Džerika Kočerija te donosi Pantersima konačnih 41:38, za 12. uzastopnu pobedu ove sezone.

Njutn je odigrao još jedan vanserijski meč, završio ga je sa 331 jardom i pet bačenih tačdauna uz jedan presečen pas. Džonatan Stjuart je istrčao jedan uz 82 jarde, a dva puta je loptu u end-zoni rivala hvatao Ted Gin Džunior. Po jedan tačdaun uhvatili su još Majk Tolbert i Devin Funčes.

S druge strane, Dru Bris je imao 282 jarde i tri tačdauna uz takođe jedan intersepšn, a po TD su uhvatili Brendin Kuks, Brendon Koleman i Bendžamin Votson.

Ovim preokretom Pantersi su definitivno osvojili Južnu diviziju NFC-a, te ostavili rivala Sejntse na dnu iste sa 4-8, dve pobede iza Tampa Beja i Atlante.

Čifsi i Bronkosi vladaju Zapadom AFC-a

U senci ova dva spektakla ostali su divizijski dueli na Zapadu AFC-a koji su pripali Kanzas Sitiju i Denveru. Čifsi su eksplodirali u poslednjoj četvrtini te sa tri tačdauna u nizu dobili Rejderse 34:20, dok su Bronkosi već u prvom poluvremenu "slomili" San Dijego za 17:3.

Aleks Smit je bacio dva od ta tri pomenuta tačdauna "poglavica", svoja jedina dva na meču uz 162 jarde, a oba puta je pronašao Džeremija Meklina. Imao je i jedan TD trčanjem uz Spensera Vera.

Derek Kar je dobro predvodio Rejderse sa 283 jarde i takođe dva tačdauna, ali je tri puta prepuštao loptu rivalu, poslednji put tri minuta pre kraja za tačdaun Tajvona Brenča kojim je prelomljen meč.

U drugom obračunu u ovoj diviziji Bronkosi su u prvom poluvremenu slomili Čardžerse, jedan tačdaun je bacio Brok Osvejler, a drugi je postigao Beni Trevetan presekavši pas Filipa Riversa, da bi u nastavku odbrana sačuvala stečeno vođstvo gostiju.

Osvajler je ovaj put imao nešto slabiji nastup sa 166 jardi i intersepšnom uz pomenuti TD, ali je Rivers još više podbacio sa 202 jarda bez tačdauna, pa Čardžersi nisu mogli ni da se nadaju četvrtom trijumfu.

Bronkosi i dalje predvode diviziju sa 10/2, Čifsi su na 7/5, Rejdersi imaju 5/7, dok su Čardžersi na dnu sa 3/9.

NFL, 13. vikend:
Ouklend – Kanzas Siti 20:34
San Dijego – Denver 3:17
Nju Ingland – Filadelfija 28:35
Nju Orleans – Karolina 38:41
Pitsburg – Indijanapolis

Ranije:
Bafalo – Hjuston 30:21
Čikago – San Francisko 20:26 pp
Klivlend – Sinsinati 3:37
Majami – Baltimor 15:13
Minesota – Sijetl 7:38
NY Džajants – NY Džets 20:23 pp
Sent Luis – Arizona 3:27
Tampa Bej – Atlanta 23:19
Tenesi – Džeksonvil 42:39

Utorak:
Vašington – Dalas

Petak:
Detroit – Grin Bej 23:27

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dejv

07.12.2015 12:55

Nije to los sport za gledati, samo sto ima puno prekida, malo efektivne igre, duge pauze i "namjestanja" pozicija, te zamjene timova napad/odbrana, pa sa strana zivi cirkus, tako da ti mecevi traju 2-3 sata, a trci se 15-20 min.

ODGOVORITE