PL BiH: Sloboda lider do proljeća, preokret Borca, Radnik je TREĆI!

Fudbaleri Slobode prezimiće na vrhu tabele i poslije posljednjeg ovogodišnjeg 18. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. Borac preokrenuo u Doboj Kaknju (1:2), "šestica" Olimpika, "poker" Zrinjskog.

Fudbal 06.12.2015 | 10:00
PL BiH: Sloboda lider do proljeća, preokret Borca, Radnik je TREĆI!

Lider na tabeli, tuzlanska Sloboda dočekala je Slaviju iz Istočnog Sarajeva s imperativom pobjede jer su je tri boda ostavljala do proljeća na liderskoj poziciji šampionata BiH.

Tulaci tu priliku nisu prokockali, rutinski su savladali Slaviju (4:0) pogocima Mesudina Ahmetovića, kapitena Zajka Zebe i Amela Ordagića.

Tim Husrefa Musemića je od starta nametnuo napadačku igru i probao da probije bedem "sokolova", što mu je pošlo za nogom u 19. minutu.

Strijelac za vođstvo Slobode bio je iskusni centarfor Mersudin Ahmetović, koji je imao još nekoliko šansi, ali nije uspio da podesi nišanske sprave.

Ipak u finišu prvog poluvremena, "Tušanj" je vidio još jedan gol u mreži Slavije koji je postigao Zajko Zeba iz penala, nakon što je u kaznenom prostoru oboren Mladen Veselinović.

Gosti su u nastavku imali više od igre, zahvaljujući činjenici da se domaćin opredijelio za "čuvanje rezultata" i čekanje da se otvori šansa da dotuče "sokolove". Iz jedne takve prilike u 78. minutu Ordagić je postigao treći, a ubrzo i Sulejman Krpić za veliko slavlje Tuzlaka, kojima će svi do proljećnog dijela prvenstva gledati u leđa.

Drugoplasirani Zrinjski je takođe bez ikakvih problema prošao kroz travničku maglu na "Piroti" (0:3). Dva gola postigao je Goran Zakarić, a "vezire" je već na startu "otvorio" Jasmin Mešanović.

Čast Travničana u 61. minutu spasio je Ajdin Nuhić.

U Zvorniku, Čelik je protiv već otpisane Drine ostvario važnu pobjedu golovima Benjamina Čolića u 38. i Marina Popovića u 78. minutu iz penala.

Borac je s imperativom otputovao u Doboj Kakanj, ali je domaći tim imao više od igre u prvih 45 minuta. Stvorio je i nekoliko zrelijih šansi, ali je na sreću Banjalučana neprecizan bio Haris Dilaver u barem dva navrata. Posebno je impresivna bila šansa u prvih 15 minuta kad je sam izišao ispred golmana crveno-plavih Bojana Jovića, ali nije pogodio njegovu mrežu.

U finišu, Edin Husić je čak pogodio prečku Borčevog gola, ali se na odmor ipak otišlo sa nepopularnih 0:0.

U nastavku je Mladost takođe bila bliže pogotku, Karahmet je u 61. minutu pogodio stativu, da bi u nastavku akcije golman Jović odbranio "zicer" i spasio banjalučki klub.

Imao je i Borac svoje prilike da zatrese domaću mrežu - Ajdin Redžić je u 66. minutu dobro šutirao, ali je još bolje odbranio golman Mladosti Adnan Hadžić.

Ipak, Jović je vadio loptu iz svoje mreže u 78. minutu kad je "odbijanac" poslije šuta Kovača pospremio Husić - 1:0.

Međutim, crveno-plavi se nisu predavali već su u 86. minutu stigli do izjednačenja pogotkom Uglješe Radinovića, da bi u četvrtom minutu nadoknade golom Lazara Marjanovića stigli do važne pobjede u borbi za opstanak!

Sarajevski "vukovi" su pitanje pobjednika riješili u prvih 25 minuta kad su stekli prednost od 3:0 protiv prijedorskog Rudara, da bi do odlaska na odmor kompletirali "petardu" (5:0). Čovjek odluke bio je Denijal Brković, koji je zabilježio het-trik!

U nastavku su Prijedorčani uspjeli da postignu dva počasna pogotka preko Petra Kunića u 61 i 88. minutu, a za "šesticu" Olimpika postarao se Dalibor Pandža u samom finišu.

Radnik je u mostarskim Vrapčićima bio bolji rival u prvih 45 minuta, ali do 31. minuta nije uspio da brojčanu nadmoć kruniše sa vođstvom nakon što je zbog dva žuta kartona isključen Asim Škaljić.
Gosti iz Bijeljine su čak propustili da realizuju jedanaesterac, odnosno Adnan Bobić je odbranio udarac Erminu Seratliću u 25. minutu.

Ipak bijeljinski tim je protiv Veleža poveo šest minuta kasnije golom Marka Obradovića.

U drugom dijelu, tačku na pobjedu gostiju stavio je Dejan Maksimović u 75. minutu.

REZULTATI 18. KOLA:

Drina - Čelik 0:2 (0:1)
/Čolić 38, Popović 78 pen/

Mladost - Borac 1:2 (0:0)
/Husić 78 - Radinović 86, Marjanović 90+4/

Olimpik - Rudar Prijedor 6:2 (5:0)
/Hadžić 19 pen, Smajić 21 pen, Brković 25, 39, 39, Pandža 84 - Kunić 61, 88/

Sloboda - Slavija 4:0 (2:0)
/Ahmetović 19, Zeba 40 pen, Ordagić 78, Krpić 81/

Travnik - Zrinjski 1:4 (0:3)
/Nuhić 61 - Mešanović 4, Zakarić 16, 39, Laštro 56/

Velež - Radnik 0:2 (0:1)
/Obradović 31, Maksimović 75/

Nedjelja (13 h):

Široki Brijeg - Sarajevo
Željezničar - Vitez

TABELA: Sloboda 40, Zrinjski 39, Radnik 35, Sarajevo (-1) 34, Široki Brijeg (-1) 33, Mladost 26, Slavija 25, Željezničar (-1) 25, Čelik 28, Vitez (-1) 23, Olimpik 19, Borac 18, Travnik 17, Rudar Prijedor 16, Drina 9, Velež 8.

Komentari / 0

Ostavite komentar