Osvrt: To nije čudo - to je Crvena zvezda!

Miler i Cirbes brutalno zakucali Himki, Top 16 je tako blizu...Crveno-beli sada imaju četiri pobede i tako malo deli ih od druge faze takmičenja...

Košarka 04.12.2015 | 23:45
Osvrt: To nije čudo - to je Crvena zvezda!

To više nije čudo - to je ratničko srce koje kuca u igračima Crvene zvezde! U danima kada je klub sa Malog Kalemegdana prolazio kroz teške dane, najviše zbog brojnih kadrovskih problema, ali i nedovoljno kvalitetnih izdanja pojačanja, Real i Himki iživljavali su se na Crvenoj zvezdi u svom dvorištu kao siledžija iz osmog razreda na klinčetu koje je tek ušlo u peti. Pre sedam dana kraljevska osveta servirana je aktuelnom prvaku Evrope, a u petak uveče na isti način ispraćen je i prebogati ruski Himki! Pobede možda nisu bile toliko ubedljive, ali su bile dovoljne da se Real dovede na ivicu ambisa, a Himkiju pomrsi računica pred poslednja dva kola grupne faze - 96:91 (27:26, 23:27, 18:16, 28:22).

U paklu i trileru kakav se i očekivao pred krcatim Pionirom, u kojem ni igla nije mogla da padne još jednom je prevagu odnelo ogromno srce, beskrajna želja, ali i suvi kvalitet Majka Cirbesa i Kvinsija Milera, koji su u najvažnijim momentima na najbrutalniji način zakucali Himki i uništili sve neverovatne pokušaje i laserski navođene dalekometne hice skupo plaćenih asova Šveda, Monje, Koponena i Dragića, koji su iskombinovali čak 70 poena. Njih dvojica su Zvezdu vodili do izuzetno važne pobede sa ukupno 52 ubačena poena - 27 Cirbesa i dva manje Milera!

Bila je to pobeda koja je umnogome uvećala Zvezdine šanse da se plasira u Top 16 fazu, iako je pre samo nedelju dana tim Dejana Radonjića bio prikovan za dno tabele. Imali su igrači Himkija pobedu u rukama nekoliko puta, ali je mirnija ruka i frenetični huk sa tribina večeras doneo veliko slavlje.

Koliko je do pobede bilo stalo košarkašima oba tima bilo je jasno još od prvog minuta. U adrenalinom nabijenoj atmosferi prštale su akcije, defanzivne i ofanzivne, a zaglušujuća buka onemogućavala je internu komunikaciju aktera na terenu. Ipak, za teledirigovana dodavanja Stefana Jovića i Markusa Vilijamsa svaka reč bila je suvišna. U takvoj situaciji najveći profit imao je gotovo nezaustavljivi Cirbes, a sa njim svoje košgeterske zadatke obavljali su i Jović, Simonović, Miler. Trenutak koji je gotovo 7.000 gledalaca bacilo u trans desio se kada je Vilijams pogodio svoju prvu trojku za rezultat 21:10. Tada se činilo da malo šta može da zaustavi crveno-bele. Pionir je bio u gotovo neviđenom delirijumu.

Ipak, posle serije 11:1 za nešto manje od tri minuta, usledila je potpuno neočekivana uspavanka ratnika u crveno-belim dresovima, iz koje su Himkijevi snajperisti izvukli maksimum i baš kao svaki put kada im se ukaže i najmanja šansa - izbušili mrežicu. Interesantno, za gotovo šest i po minuta puleni Rimasa Kurtinaitisa imali su tek deset ubačenih poena. U finišu prve deonice za manje od jednog i po minuta Dragić i Ogustin nanizali su 12 koševa i tako potpuno istopili maksimalnu razliku od istog broja poena, da bi Šved, Monja i Todorović do uvodnih trenutaka drugog kvartala doneli potpuni preokret rezultata i prvo vođstvo Himkiju.

Predaje nije bilo. Baš kao i u nedavnom dvoboju s Realom,Zvezda se vratila u život, ovog puta bravurama trilinga Miler - Cirbes - Vilijams. Problem je predstavljalo to što su igrači Himkija bili neverovatno raspoloženi, pa su u završnoj fazi prvog poluvremena nanizali četiri trojke i tako još jednom zdrobili deficit i pretvorili ga u minimalan suficit pred veliki odmor - 50:53. Himki je imao čak sedam ubačenih trojki, duplo više asistencija u odnosu na Zvezdu (16-8) i više skokova, što je dodatno otežavalo situaciju.

Ono što se u drugom delu utakmice dogodilo neodoljivo je podsetilo na dešavanja na susret sa Kraljevskim klubom, pre sedam dana na istom mestu. Gosti su bolje započeli treći period i protivničku tremu Dragić i Šved pretvorili su u osam koševa razlike (52:60). A onda se dogodilo čudo! Zvezdinu napadačku flotu predvodili su Cirbes i Jović, koji su u svojim rukama imali organizaciju gotovo svih napadačkih akcija, izrežirali veliki povratak, a potom i filmski neizvestan finiš susreta, u kojem su zablistali leteći Miler i nemački reprezentativac i Zvezdi podarili neverovatnu pobedu!

Komentari / 0

Ostavite komentar