EL: Zvezdin podvig u grotlu Pionira, pao Himki!

Košarkaši Crvene zvezde napravili su podvig u osmom kolu Evrolige, savladavši u hali Pionir ekipu Himkija sa 96:91, rivala od kog su u prvom delu uvodne faze elitnog nadmetanja izgubili čak sa 91:53. Meč u sjajnoj atmosferi, pred skoro 7.000 "delija", obeležili su povratnik u tabor crveno-belih, Markus Vilijams, te najbolji igrači meča, Majk Cirbes, koji je ovom važnom trijumfu doprineo sa 27 poena, odnosno Kvinsi Miler, koji je uz bravure u finišu, postigao 25.

Košarka 04.12.2015 | 22:15
EL: Zvezdin podvig u grotlu Pionira, pao Himki!

Sa povratnikom Markusom Vilijamsom u timu, ali bez Marka Tejića koji je u poslednji čas izostavljen zbog prehlade, Zvezda je izuzetno dobro otvorila ovu utakmicu.

Najpre dominacija Maika Cirbesa u oba reketa, te dobri potezi Jovića kako u odabiru šuta tako i u dodavanjima za nemačkog centra, omogućili su prednost od 14:9, pri kojoj je u igru ušao upravo Vilijams. Ovacijama je dočekan, a ovacijama i praćen svaki njegov potez. Kako i ne bi, kada je brzo po ulasku pogodio trojku, da bi potom proigrao Savanovića bez da ga je gledao.

Ali, Himki ne bi tek tako bio visoko plasiran kada ne bi znao da odgovori na ozbiljne izazove. Uz raspoložene ruske reprezentativce Monju i Šveda, ali i sve više pogodaka Augustina, tim iz Moskovskog regiona najpre je maltene anulirao 11 poena zaostatka (21:10) do kraja prve deonice, a onda u drugoj poveo sa 32:37.

Zvezda se tada trgla, i to zahvaljujući sjajnoj minijaturi Kvinsija Milera, kog je sa tribina bodrila atraktivna devojka Ajlija Peti.

Amerikanac je za dva minuta ubacio osam poena u seriji 10:2, što je uz atraktivnu blokadu Nikole Rebića nad 19 cm višim Todorovićem potpuno bacilo u trans "delije".

Borba se, zapravo, tada tek rasplasmala. Na Zvezdino vođstvo odgovorio je svojim Himki, a dabi Vilijamsova druga trojka poravnala na 50:50 pre nego što je dalekometnim pogotkom raspoloženi Aleksej Šved odveo goste na veliki predah sa "+3".

Naraslo je to i na 52:60 posle serije gostiju od sedam uzastopnih poena na početku drugog poluvremena, posle čega se ofanzivna igra Zvezde svela na ili promašaj iz izgrađenih pozicija, ili - dodavanje Cirbesu, koje je Nemac koristio za pogodak.

Upravo je Cirbes sa sedam poena učestvovao u seriji 14:5, kojom je domaćin, posle trojke Jovića, poveo sa 66:65 u 28. minutu, što je atmosferu u "Pioniru" dovelo do usijanja.

U poslednjoj deonici Zvezdina prednost narasla je na 77:71 zbog pet brzih poena Kvinsija Milera, ali je još brže istopljena usled hitrih nogu Šveda i dalekometne preciznosti Koponena. Ušlo se tako u napeti finiš, u kome su gosti posle serije 0:9 stekli prednost, potom mladi Gudurić trojkom vratio Zvezdi prednost od "+", da bi se u poslednja tri minuta ušlo uz nerešeni rezultat, 82:82.

Kada se rešavalo pitanje pobednika, Miler je zablistao. Najpre je fantastično zakucao posle promašaja Cirbesa, da bi u 30 sekundi "vezao" blokadu i novo zakucavanje, što je najavilo podvig, koji je proslavljen nedugo zatim. Zasluženo, po svemu viđenom.

Komentari / 0

Ostavite komentar