Analiza: Šta će Zvezda uraditi poslije ''Grofovog Panatinaikosa''?!

Popunjavanje kratkog rostera i renoviranje poslednje linije je nešto je Crvenoj zvezdi potrebno kako ne bi biciklom krenula u Evropu. Ako to ne uradi, poraz od Borca pamtiće se kao jedan od najtežih u istoriji i po Božovićevim murinjovskim marifetlucima, neodstojnim nadimka Grof!

Fudbal 04.12.2015 | 23:15
Analiza: Šta će Zvezda uraditi poslije ''Grofovog Panatinaikosa''?!

Jedan od utemeljivača velike Crvene zvezde Miljan Miljanić tokom dugogodišnjeg mandata kao savezni kapiten znao je više puta da ponavlja svoju legendarnu misao:
„Da se razumemo, svaki trener na ovom svetu ima svoj Panatinaikos“, govorio je Miljanić u trenucima kada je branio brojne selektore, između ostalog i Ivicu Osima.

Dobri poznavaoci fudbalskih prilika sigurno znaju da je možda i najveći trener u istoriji, ne samo srpskog, nego i balkanskog fudbala, predvodio Crvenu zvezdu u onom zlokobnom atinskom danu kada je ostala bez finala Kupa šampiona. Međutim, i pored te antičke tragedije, koja je i danas nerazjašnjena, Crvena zvezda je nastavila da raste...

Nije za poređenje, niti mečevi imaju sličan karakter, ali Miodrag Grof Božović ima ozbiljnu sreću što je njegov Panatinaikos došao veoma rano, već u decembru. I to u meču koji neće imati velike posledice po Crvenu zvezdu, osim istorijskih, jer je zabeležen jedan od najtežih poraza u bogatoj klupskoj istoriji.

Tu činjenicu i taj turoban podatak Miodrag Grof Božović moraće da nosi do kraja svoje karijere, ma gde radio i kakve uspehe postizao... Kao što će morati da shvati da su nekad i teški porazi sastavni deo igre, pa i neizbrisivi deo Crvene zvezde, na čijoj klupi su pored već mnogo puta pomenutog Miljana Miljanića sedela mnogobrojna gospoda sa velikim G. Može li neko da zamisli Ambasadora Stankovića, pokojnog Rajka Mitića ili Velibora Vasovića kako se u trenucima opšte nemoći, dok se rival poigrava s njima, pet minuta verbalno nadigravaju sa Miloradom Mažićem? Ti trenerski marifetluci su nusproizvod savremenog fudbala iskreirani u poganim umovima Žozea Murinja i sličnih tipova. Trener Crvene zvezde Miodrag Božović je propustio šansu da pokaže koliko je veliki i u porazu, te da inspiraciju za humor ne dobija samo tokom velike serije pobeda koju je kao trener s pedigreom „pogurao“.

DA LI BI MILJAN MILJANIĆ I AMBASADOR STANKOVIĆ OSTAVILI TIM NA CEDILU?

On je populističkim mahanjem i pokazivanjem na srce još malo ušao pod kožu navijača. Bio je to u tom trenutku suvišan potez, jer je Božović u zvezdaškoj javnosti okarakterisan kao ključna figura sjajne prvenstvene jeseni. Bilo je u tom mahanju čiste emocije, ali i nesvesnog sebičluka, pošto je, kao glavnokomandujući, Božović i onako dezorijentisan i načet tim ostavio bez stratega... Za takav previd ne može da mu kao alibi posluži priča da se na Marakani bavi nekom vrstom čarobnjaštva, odnosno da je od legionara poput Ibanjeza, Donalda i Vijeire napravio Spartance željne protivničke krvi.

Naravno, Božović za samo tri dana ima šansu da se vrati na stari put, ali šta Zvezda može da uradi posle Grofovog Panatinaikosa?

Do srede veče sve je nekako izgledalo bajkovito, do te mere da je posle šaptanja crveno-beli deo Srbije počeo i glasno da priča o poduhvatu zvanom Liga šampiona. Tačno je da Zvezda izgledala nedodirljivo već tri meseca, ali su Čačani na Marakani ogolili istinu, tačnije možda su i crveno-belima učinili veliku uslugu. Jer kako su krenuli i kako su bili uljuljkani u prvenstvenoj seriji, ne bi bilo iznenađenje da su se crveno-beli biciklom zaputili ka Evropi, a Grof Božović s Mamaduom Mbođom na poziciji zadnjeg veznog u dugo čekane kvalifikacije za Ligu šampiona (težak trenerski previd).

Prvi problem koji je Borac brutalno dijagnostikovao na Marakani jeste da Crvena zvezda u ovom trenutku ima kratak roster. Postoji ona fraza da se bez svakog može, ali bez Kataija, Grujića i Uga Vijeire – to je tim bez kičme. Pomenuti trio je održavao svežinu, mogao da cedi suvu drenovinu, pošto je bio oslobođen evropskih mečeva. A kakav bi Zvezdin učinak bio da su Katai, Grujić i Vijeira morali da se ponavljaju na svaka tri dana... O tome će na Marakani morati ozbiljno da razmišljaju kako ne bi usledilo novo trežnjenje i sasvim nova crna epoha uokvirena u samo nekoliko reči – „Posle Grujića i Kataija – potop“.

I druga ozbiljna lekcija posle Grofovog Panatinaikosa? Aktuelni trener Crvene zvezde i u Rusiji je postao prepoznatljiv po visko postavljenoj odbrani i navici da visokim presingom davi protivnika. O tome je svojevremeno pričao i Nikola Mijailović, a negde u istoriji Crvene zvezde je zapisano i ukorenjeno da najtrofejniji srpski klub MORA tako da igra. Samo što rizik, način igre koji u Crvenoj zvezdi nije uspeo da implementira Zdenjek Zeman (za razliku od Božovića) iziskuje zverine od štopera... Defanzivce sposobne da se potrkaju i s najbržim špicevima.

Zvezda je nekoliko puta „visila“ ove jeseni, a onda su došli Čačani i odgonetnuli svaku sumnju. Uz veliko poštovanje prema Vujakliji i Zoriću, crveno-beli će morati da pronađu centralne defanzivce koji će moći da se potrkaju s napadačima Bazela, Ludogoreca, zagrebačkog Dinama ili Bazela... A oni su dve klase ispred kreatora lude čačanske noći.

Kapiten Luković još traži sebe i verovatno će slika o njegovim dostignućima u jeseni karijere biti poznata posle zimskih priprema na Kipru. Sada se muči i oscilira, dok mladi Vukašin Jovanović raste, ali i dalje pored sebe mora da ima tutora...

Dakle, tanak roster i renoviranje poslednje linije. Ako to u Ljutice Bogdana reše, pored nevesele finansijske situacije, Grofov Panatinaikos može da postane velika pobeda. U suprotnom, pamtiće se samo da je Božović izvodio murinjovske marifetluke, nedostojne nadimka Grof

Uostalom, Grof nije pod sumnjom zbog katastrofe protiv Borca, kao što nije bio ni Luis Enrike kada ga je od fudbala odučio Atletik Bilbao koji je za Barselonu realno - Borac!

Komentari / 0

Ostavite komentar