Analiza - video: Sviraj to bolje, Džamar!

Deluje da Vilson ne donosi sigurnost u napadu, a morao bi kao stranac koji je i doveden zbog toga, da pravi razliku...

Košarka 04.12.2015 | 19:00
Analiza - video: Sviraj to bolje, Džamar!

Košarkaški klub Partizan tri godine je tragao za pravim pojačanjem na poziciji plejmejkera. Još od dolaska Lea Vestermana činilo se da crno-beli nisu uspevali da pronađu dobitnu kombinaciju i često se završavalo nekim iznuđenim rešenjima.

Kada je početkom prošlog meseca Partizan objavio da je potpisao ugovor sa Džamarom Vilsonom, Amerikancem sa finskim pasošem, navijači su se ponadali da je konačno stigao igrač koji bi mogao da na adekvatan način preuzme na sebe teret organizacije igre. Nekoliko činjenica bilo je ohrabrujuće za pristalice crno-belih, ali i trenera Petra Božića. Radi se o igrači koji nije u „cvetu mladosti“, pošto ima 31 godinu. Takođe, Vilsonu nije bilo potrebno vreme da se privikne na Evropu, jer je igrao u belgijskim, francuskim i finskim klubovima. Pored toga, u pitanju je reprezentativac Finske koji je letos čak igrao na Evrobasketu i pružao sasvim dobre partije, pored ostalih, i u duelu protiv Srbije.

Ipak, posle prve tri utakmice koje je Vilson odigrao za Partizan u Jadranskoj ligi, upalila se lampica za alarm, jer momak rođen u Njujorku nije pokazao ni delić onoga što se očekivalo od njega.

Ako su za prvi meč koji je odigrao u Zadru opravdanja mogla da bude neuigranost, činjenica da je Jadranska liga ipak viši nivo od Finske i da je doživeo lakšu povredu, onda za ono što je pružio protiv Tajfuna, a pogotovo Cedevite, nema objašnjenja.

U Zadru je Vilson ubacio sedam poena za 19 minuta, protiv Tajfuna je na parketu proveo 13 minuta i dao dva poena, dok je u duelu sa Cedevitom bio u igri 18 minuta i za to vreme upisao tri poena. I košgeterski učinak možda i nije toliki problem, da je Vilson na startu pokazao da ima dobar osećaj za asistenciju. Možda on to i ima, ali do sada nije pokazao, pošto je na prva tri meča sakupio šest asistencija.

Osnovni problem, prema onome što je moglo da se vidi do sada, su izgubljene lopte. Jednostavno, deluje da Vilson ne donosi sigurnost u napadu, a morao bi kao stranac koji je i doveden zbog toga, da pravi razliku. Za samo tri i po minuta utakmice sa Cedevitom, iskusni Partizanov plej je izgubio četiri lopte.

Na kraju utakmice u toj koloni je stajala brojka osam, a Vilson je zasad na ukupno 14 izgubljenih lopti na Jadranu. U ovoj kategoriji on je izbio na lidersku poziciju u ligi sa prosečno 4,67 izgubljenih lopti po utakmici. Navijači Partizana ipak su se nadali da će najnovije pojačanje biti lider ekipe u nekim drugim kategorijama.

Donekle objašnjenje za ovaku slabu Partiju u Zagrebu može da bude i to što je sa druge strane terena ipak bila evroligaška ekipa Cedevite, ali kako onda objasniti dobru partiju daleko manje iskusnog i 12 godina mlađeg Andreja Magdevskog na istom meču.

U ovom trenutku svakako je još rano za donošenje konačnog zaključka o Vilsonovoj sudbini u crno-belom dresu, odnosno da li bi mogao da predstavlja pojačanje. Na osnovu svega viđenog i prikazanog do sada Amerikanac sa finskim pasošem deluje kao da bi pre mogao u kategoriju u kojoj su igrači poput Torija Tomasa i Džoša Akojona, nego, na primer, Lea Vestermana ili Vontiga Kamingsa.

Zbog toga ne bi predstavljalo ni preveliko iznenađenje da uprava Partizana, ako Vilson nastavi sa partijama kao u prva tri kola, odluči da mu se zahvali na saradnji, pa čak i po cenu da u nastavku sezone teret organizacije igre ponesu samo Aleksandar Cvetković i Magdevski.

Dobru, a možda i jedinu priliku da razuveri sve kritičare Vilson će imati u sledeće dve nedelje, tokom kojih će Partizan na svom terenu odigrati tri utakmice zaredom. Jer ako protiv Olimpije, Metalca i Mega Leksa u Pioniru ne bude napravio razliku, neće biti ni potrebe da se Vilson dalje zadržava u Partizanu.

Komentari / 0

Ostavite komentar