Evroliga i ABA: Srijeda, ipak, nije bila ''Dan D''!

Na skupu u Barseloni nisu donesene konkretne odluke o reorganizaciji takmičenja.

Košarka 02.12.2015 | 22:15
Evroliga i ABA: Srijeda, ipak, nije bila ''Dan D''!

Čelnici nove ABA j.t.d. lige sastali su se u Barseloni sa predstavnicima Evrolige, upoznali se sa njihovim novim konceptom i spremaju se za povratak kući bez novih, konkretnih odgovora na najvažnija pitanja.

Moglo bi se reći - očekivani epilog prvog ovakvog skupa.

Pre podne je u Španiji održan individualni sastanak, na kojem su sa Đordijem Bartomeuom, prvim čovekom lige, pričali direktor ABA lige Krešimir Novosel i sportski direktor regionalnog takmičenja Žarko Čabarkapa, a popodne je održan zajednički razgovor predstavnika Evrolige sa predstavnicima svih domaćih liga, članica ULEB.

Posle skupa nije donesena nikakva konkretna odluka, što je u suštini bilo i predvidljivo, zato što je ovo bio tek prvi sastanak i jer je na dnevnom redu bilo samo upoznavanje sa predlogom reorganizacije evropskih takmičenja i formiranja Evrolige sa 16 učesnika i Evrokupa sa 24.

Isto tako, nije odlučeno ni koje tri zemlje će dobiti licence za preostala tri slobodna mesta, s obzirom na već podrazumevano učešće 11 vlasnika 'A' licenci, pobednika kvalifikacija i Evrokupa.

Zaključak iz Barselone je da će Evroliga u predstojećem periodu insistirati da odluka koje lige će dobiti po jedno od tri mesta bude donesena što pre, kako bi klubovi znali za šta igraju.

U takvoj situaciji, današnji skup iskorišćen je da bi svako izneo svoj stav, a odluke će biti saopštavane u narednom periodu. U ABA j.t.d. ligi nadaju se da će jedno od tri sigurna mesta za šampione takmičenja, pored nezvanično najavljenih Nemaca i Francuza, imati i naš region, ali je jasno da istu želju imaju mnoge lige.

Komentari / 0

Ostavite komentar