Jakšić: Podržati Srpsku, ne i Dodika!

Zašto bi interesi političara u Beogradu i Banjaluci po definiciji morali da budu identični?

Republika Srpska 01.12.2015 | 07:16
Jakšić: Podržati Srpsku, ne i Dodika!

Iz inostranstva sam pre neki dan primio mejl u kome me pitaju da li će Srbija izvršiti „aneksiju” Republike Srpske: da li će planirani referendum u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH poslužiti Beogradu da ujedini srpske zemlje i tako nadoknaditi gubitak Kosova.

Dakle, mnogi manje upućeni, čak dobronamerni, politiku Milorada Dodika pripisuju politici Aleksandra Vučića. Aneksija dela Bosne i Hercegovine i gaženje međunarodnih ugovora. Srbija 2015. kao Austrougarska 1908!

Na delu je opasna igra koja zavodljivo ubacuje u konfuziju.

Pošto je ne jednom pokazao ambiciju da Srpska bude „kristalizaciona tačka srpskog naroda”, kako je rekao Jovan Cvijić, Dodik nije jedini koji podrazumeva da bi srpski prekodrinski patriotizam po automatizmu morao da brani svaki njegov projekat na kome zasniva vlast.

Suština Dodikovog projekta je razbijanje „sklepane, skrpane” Bosne, koja „sigurno neće uspeti i koja ne može da uspe”. Retorika o odlasku Srpske iz BiH je Dodikovoj stranci donela već treći mandat na vlasti.

Ali posledice „odlaska” bi se knjižile na račun Srbije, zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma, kojim je prekinut rat. Zadnja pošta Dodikovih poteza jeste Beograd. To je taj mali korak da referendum postane „srpska aneksija”.

Vreme je da se razbije lukavo građena floskula po kojoj je neslaganje sa nečijom politikom „izdaja”. Nedavna poseta premijera Vučića Sarajevu i zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH jesu znak da Srbija prihvata BiH onakvu kakva jeste, sa njena dva državno oblikovana entiteta. Poruka da je za Srbiju i za srpski narod najvažnije da imaju dobre odnose sa Bošnjacima ne umanjuje ulogu Republike Srpske.

Nema sumnje da je to istovremeno i poruka razbijačima Bosne i mnogima koji danas smatraju da je bilo kakva javna nesaglasnost s politikom Srpske izdaja srpstva, prodaja Srba preko Drine ravna prodaji Srba preko Ibra.

Zašto bi interesi političara u Beogradu i Banjaluci po definiciji morali da budu identični? Da li se Dodik, kada je slao telegram podrške izraelskoj vladi u vreme invazije Gaze – koju je čitav svet osuđivao zbog prekomerne upotrebe sile – konsultovao s Beogradom koji je istim povodom izrazio „zabrinutost”? Nije. On ima svoje interese.

Čemu Dodikova jetka primedba tokom Vučićevog boravka u Sarajevu da je „Srbija izabrala pogrešnog partnera za razgovor”? Da li je to bio odgovor na Vučićevu molbu da još jednom razmisli o raspisivanju referenduma?

Dodik ima pravo da rizikuje. On u igri sa nacionalizmom, separatizmom, biznisom i izborom saveznika može da dobije ili izgubi. Beograd, kada ima drukčije interese, nema pravo na populističku bolećivost jer samo može da izgubi.

Dodik lansira tezu o tajnom planu opozicije, čiji je cilj „rušenje aktuelne vlasti” i „permanentna kriminalizacija” predsednikove ličnosti. Lider opozicije Mladen Bosić – koga Dodik naziva „izdajnikom” – to demantuje, uzvraćajući da se radi o pokušaju prikrivanja raznih korupcionaških afera koje se vezuju za Dodika i ljude oko njega.

Nema sumnje da je u toku oštra politička borba, ali zašto bi se Dodik ljutio kada se Vučić sastane sa Bosićem? Zar očekuje da po ranije ustaljenoj praksi lideri Srbije učestvuju u predizbornoj kampanji u RS – na Dodikovoj strani? Premijer Srbije nije tu da bi podržavao bilo čiji monopol vlasti, već da se upozna sa zbivanjima u Srpskoj kroz različite vizure.

Još je, međutim, opasnije to što su Dodikove spoljnopolitičke aktivnosti direktna pretnja nameri Beograda da normalizuje odnose u regionu.

Dodikovo je pravo da Srpsku pretvori u najjače uporište Rusije u regionu, da brani aneksiju Krima, da se 2014. tri puta vidi sa Vladimirom Putinom, da obezbedi da Rusija u Savetu za implementaciju mira više ne garantuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, da se Moskva uzdrži tokom glasanja o produžetku mandata Eufora, da ruski ambasador u Sarajevu jasno poruči da za BiH postoje i „druge opcije osim EU”, da dobije podršku Moskve da se ukine Ured visokog komesara u BiH, da preko ruske agencije Sputnjik lansira vest o „tajnom planu” rušenja vlasti.

Dodik se ne trudi da prikrije da se neće smiriti dok ne rasturi državu čiju zastavu, himnu, pa ni fudbalsku reprezentaciju ne priznaje. „Živim u BiH zato što moram”, kaže on, čestitajući Novaku Đokoviću osvajanje Mastersa u Londonu i očekujući referendum o nezavisnosti Srpske 2018. godine.

Predsednik Srpske ima pravo da odabere put direktnog sukoba sa najvećim delom međunarodne zajednice, koja neće ni da čuje za izmene dejtonskih granica BiH, ali zar sve to nije posredan pritisak na Beograd u složenom vremenu, u kome Srbija svoje evropske integracije pokušava da uskladi sa dobrim odnosima na istoku?

Bosna i Hercegovina je destabilizovana iz političkih, ekonomskih i ustavnih razloga, mamutskom kantonalnom administracijom koja obuhvata 13 vlada i 150 ministara.

Ponajviše je nestabilna zahvaljujući činjenici da je etnička pripadnost stub individualnih prava i da o svakodnevnom životu odlučuju stranke koje nisu uspele da postanu političke, već su sačuvale isti nacionalni karakter koji su imale i pre izbijanja rata. Još gore, od njih se očekuje da poprave propalu državi i podeljeno društvo.

Iako se Aneks IV, poznat kao Dejtonski ustav, svojim nedorečenostima pokazao kao najveća smetnja u izgradnji ustavne demokratske države, sporazum 20 godina drži BiH na okupu. Dodik bi da se Srpska odvoji jer je „možda bilo ispravnije da se BiH već u Dejtonu proglasi kao prostor sa tri nezavisne države”.

Njegov separatizam, potpomognut hrvatskim u Herceg-Bosni, stavlja Beograd i Zagreb u neugodnu poziciju da moraju da se brane i poriču spekulacije o podeli BiH vezane još za vremena Miloševića i Tuđmana.

Ovdašnja vlast mora da kaže da želi specijalne odnose sa Srpskom, da potvrdi sve svoje obaveze preuzete dejtonskim potpisom, ali da to ne znači da je potpisan blanko ček po kome će se račun za politiku promocije separatizma u Srpskoj na naplatu ispostavljati Beogradu.

Dok Beograd ne kaže jasno: podržavamo i podržavaćemo Republiku Srpsku, ali ne i svaku politiku Banjaluke, Dodik će vešto kapitalisati.

Autor: Boško Jakšić

Izvor: POLITIKA-BEOGRAD

Komentari / 61

Ostavite komentar
Name

Vojno politički komentator

01.12.2015 06:50

Da.Ali postoje i mišljenja da se Beograd brani u Banja Luci a Srbija u Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

marko

01.12.2015 08:31

Ti ocito si nepismen kad ne poznas geografiju dal bi ti je branio il bi pobjego ko i sinovi ovih nasih politicara jer bi opet ratovala sirotinja i sto ne odbranise Kosovo. Ovde bi bilo gore nepismeni.

Name

tema

01.12.2015 09:27

Samo sto prodje tri dana,ponovo protiv Dodika,a tako su bili svi jedinstveni s'njim.!

Name

marko

01.12.2015 10:02

Pa ako ti je stalo toliko do dodje idi kod njega pa mu radi besplatno i tako tako nas sve sisa i zavodi referendumima i drugim bajkama o secesiji i gleda da jos koji milion stavi u dep a ti bori se za njega.

Name

Re marko

01.12.2015 11:18

Šabane ajd smanji na 33.... Ne valja ti toliko

Name

..

01.12.2015 11:55

Čuj Sabane e moj Milojko

Name

Kovacević Mato

02.12.2015 10:28

Bosnu treba urediti po ovim priincipima da bi bila normalna i održiva država.Uhititi Bakira i sve njegove,uhititi Čovića i sve njegove,uhititi Dodika i sve njegove i tako sa svim političkim strankama koje su vedrile i oblečile u Bosni.Urediti stanje u Maoča....Bočinja....s vehabijama...mudzahedinima.....opljačkano vratiti narodu.....svake četiri godine birati jednog predsjednika iz sva tri naroda,istom dati pune ovlasti......ukinuti entitete.....tisuće ministara.........ako treba kantone........ali bez premijera u tim kantonima i ministara...................izabrati POSVE NOVE LJUDE,strčnjake,mlađe i razumne ljude,nikako fašiste......kazniti sve zločince,kriminalce negledajuć kojem narodu pripadaju,sudstvo pročešljati,lopove odstraniti ostalim dati odriješene ruke. U tom slučaju bi bilo Bosne,u svakom drugom bojim se da neće biti ddobro ni za koga.

Name

'Sava Kovacevic'

02.12.2015 13:26

'Sa svim prethodno navedenim potezima se nadam da je ovo prelazni period iz socijalizma u komunizam. Samo tada onda nece biti odgovarajuceg naroda. Ispada da je bilo nedovoljno golih otoka da bi se narod svojevremeno u potpunosti iscistio.' Ne zamjeri zemljace, bilo bi dobro izvrsiti cistku, samo je to nazalost utopija.

Name

baba

01.12.2015 06:53

Ko je ovaj đedo?

ODGOVORITE
Name

ja

01.12.2015 06:55

Još jedan američki stipendista!

ODGOVORITE
Name

re Ja

01.12.2015 08:36

Bolje i stipendista nego podrske od nekih zemalja za koje su culi samo Dodik i stanovnici tih zemalja, da ne govorim o partijama te nekim HAHAHAHA potpredsjednicima parlamenata...

Name

ja

01.12.2015 13:49

Znam ja da između vas i amerikanaca ljubav cveta! Problem je samo što u tim planovima ima mjesta samo za političku elitu!

Name

Miki-BL

01.12.2015 07:22

Kraj članka je ok i za pohvalu, vlast je sve jača što je narod iscrpljeniji...

ODGOVORITE
Name

Poleksic

01.12.2015 07:31

Muci Jakšiću jadn bio!

ODGOVORITE
Name

posjetilac

01.12.2015 07:44

Srpski nacionalizam nije ni upola od izraelskog, a za Amerikance je prvi netolerantan, dok je drugi čak i poželjan!

ODGOVORITE
Name

laza i paralaza

01.12.2015 07:49

Americki san!!! A gdje je onaj kredit iz USA? Niko nista o njemu.... Ruska bajka?? Nema ni onoga iz Rusije!!!! Tuzla?? Janja???? Sluzba za informsanje se usutila!!! Vjerovatno nesto novo smisljaju... A znam sta je slijedece... Sad ce izmisliti da Djed Mraz postoji i da ce posjetiti Banske Dvore, jer ga u Sarajevu nece... I onda ce Djed Mraz i Suverena Drzava Sjeverni Pol dati svoju punu podrsku referendumu...

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.12.2015 07:51

A sve je pocelo tako sto je tebi neka budala iz inostranstva poslala mail?! I zbog tvog maila treba da se Srbija odrekne RS i 1,5 mil Srba i kaze nije legitimni Predsjednik RS adresa nego Savjet Ministara u Sarajevu ulica Mladih Muslimana....

ODGOVORITE
Name

posjetilac

01.12.2015 08:02

Odličan komentar! Upravo tako stoje stvari!

Name

re Dragan

01.12.2015 08:22

Nek ti vjerujes drugome (Dodiku) a ne svojim ocima... Jel ti mozda Dodik uspio obezbijediti mlijeko za izvoz? Jel ti isti taj obezbijedio poslove za Aerodrom Banja Luka? Jel ti isti taj most preko Drine? Ne Dragane, vec S R P S K I predstavnici u Savjetu Ministara... A tvoj ti je obezbijedio kredite i zaduzenje, i ono najgore: mrak i tamu u ocima i mozgu.. Njemu se zahvali za procvat "Kontejner Burger i Modu"... Ljudi se hrane i oblace po kontejnerima, a ti Dragane i dalje zivi u iluziji da ti je lijepo. Meni i jos mnogo nama nije..

Name

zviz

01.12.2015 08:30

"Gdje Dodikovi prodju tu trava ne raste". Ovo treba biti i parola opozicije na sledećim izborima.

Name

re

01.12.2015 08:44

Bilo je 1,5 ali sad je 1,0 m.Srba

Name

za Dragana

01.12.2015 13:15

Pogresno si vaspitan,odnosno prljavo da prljavije ne moze.

Name

posjetilac

01.12.2015 13:53

Šta ste se okomili na čovjeka, zar vas ja baš tako pogodio u samu sridu?

Name

srbin

01.12.2015 08:05

Pogledajte zadnje akcije federacije na 9-jan? Ja kao Srbin ne zelim da mi bude glavni grad Sarajevo, tja nisam u Teheran-u! Samo odcjepljenje RS od BiH je ispravno rjesenje. To je po mome vec realnost. Treba biti REFERENDUM o OCJEPLJENJU!!

ODGOVORITE
Name

re Srbin

01.12.2015 08:24

Procitajte Ustav RS i dovoljno je samo prvi clan... RS nije eksluzivno pravo nikoga, kao sto nije ni FBH niti BH...

Name

re Srbin

01.12.2015 08:59

Ti spadas u one lose Srbe dok ih guras u rat.Ako ti je do rata,kupi pusku i idi u Siriju i ratuj do mile volje a nas ostavi da zivimo u miru,neces nam nedostajati.

Name

patriota

01.12.2015 09:24

Ako to ustav ne dopusta, onda je jasno sta se htjelo sa takvim ustavom. Neka "bosnjaci" zdrze svoj dio Bosne pa neka svako ima svoju kucu. Gosp. Dodik je potpuno u pravu kada kaze da je Bosna "neuspjela tvorevina". Odvajanje je potrebno pa neka svako uredi "svoju kucu" onako kako zeli. Vrijeme bratstva i jedinstva smo imali u Ex-YU, a to je proslost!!!

Name

mfb MFB

01.12.2015 09:41

Jesi li spreman ti ili svoje dijete ponovo slati u rat, ako jesi onda ok.

Name

Re MF........

01.12.2015 11:27

A zasto rat? Kome se ratuje? Tebi? Zbog cega? Šta ti imaš od toga sto bi se mi otcijepili? Ionako nas mrzite iz dna duše..... Zasto želite suživot sa nama kada je nemoguć? Zar nije bolje da svako uredi svoj kutak kako želi i neće više biti ni preglasavanja, ni optužbi, ni namještaljki....

Name

Umoran

01.12.2015 12:38

Imaš pravo da biraš niko te ne zadržava idi tamo gdje se osjećaš bolje a to je Srbija i nek ti bude beograd glavni grad.

Name

gligor

01.12.2015 08:17

GOSPODINE JAKŠIĆU, SRPSKI NAROD REPUBLIKE SRPSKE JE IZABRAO GOSPODINA MILORADA DODIKA ZA PRESJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE DA ŠTITI INTERESE REPUBLIKE SRPSKE. POLITIKA MILORADA DODIKA JE I POITIKA REPUBLIKE SRPSKE, ODNOSNO GRAĐANA KOJI SU GA IZABRALI. TE DVIJE STVARI SE NE MOGU RASTAVLJATI. CIA JE TAKVIM METODIMA RAZBILA JUGOSLAVIJU, ČINI MI SE DA NIJE SLUČAJNOST ŠTO SE ISTIM METODAMA POKUŠAVA RAZBITI I REPUBLIKA SRPSKA SA STALNIM NAPADIMA NA INSTITUCIJE REPUBLIIKE SRPSKE I STALO KRIMINALIZOVANJE JAVNIH I LEGALNO IZABRANIH JAVNIH LIČNOSTI. DA SE DODIK NIJE OKRENUO PRAVOSLAVNOJ BRAĆI RUSIMA BILA BI USVOJENA REZOLUCIJA O SREBRENICI, KOSOVO BI BILO ČLAN UNESKA I NIZ DRUGIH INTERESA KOJE JE GODPODIN DODIK ZAHVALJUJUĆI BRATSKOJ RUSIJI I GOSPODINU PUTINU SPRIJEČIO.

ODGOVORITE
Name

nedo

01.12.2015 09:09

Bravo Gligore...pametan razumije,a budali dzaba objasnjavati.

Name

Milo

01.12.2015 09:42

Gligore tako je ovaj dobio pare od CIA kao što su dobijali za vrijeme Ju.

Name

braindamaged

01.12.2015 14:14

Idioti polupismeni, sludjeni i zaludjeni laznim patriotizmom i ocevima nacije, cuj ti njih porede SFRJ i RS, jeste li vi pri zdravoj pameti? Pa kome je bitan ovaj hemroid na supku svijeta, CIA se bavi Dodikom , a on kao Dzejms Bond im izmice, o Boze pomozi ovim sludjenim i potplacenim komentatorima da pronadju ono malo pameti sto si im dao i da je upotrijebe u nesto korisno i prilagodjeno njihovoj inteligenciji recimo cijepanje i unosenje drva nekoj bakici koja zivi sama, a Dodikova drzava i njena socijalna sluzba i ne znaju da postoji, a postoji ih mnogo niste ni svjesni. Postoji i mnogo boraca prve kategorije sto sjede pred prodavnicama i piju pivo pretvarajuci se u hronere bez nade da ce naci ikakav siguran posao i nade da ce ikada vise zivjeti zivot dostojan covjeka, koji mladost i najbolje dane provedose u rovu, zrelost u postratnom glibu sverca i drpanja gledajuci kako profiteri i dezerteri vode glavnu rijec, dok borci od dodatka ne mogu ni sebe prehraniti, a kamoli porodicu sanjati, jedan od takvih moj rodjak nedavno je skoncao u 47 godini unisten i primoran na alkoholizam zbog nepravde i besperspektivnosti, napusten i prepusten sam sebi od Republike kojoj je dao svoje najbolje dane, i koliko jos njih od rata na ovamo koji su direktno digli ruku na sebe, ili se indirektno postepeno unistavali nekim otrovom i koliko ce ih jos zavrsiti slicno. Koliko mladih skolovanih sa malom djecom je napustilo ovaj hemoroid i koliko ih se jos sprema da napusti zemlju za Dodika i njegovu porodicu i jos par porodica koje jedu zlatnim kasikama dok ostali krepaju od gladi. Ne to ovaj ludi narod ne zanima njih interesuje da li Bosko Jaksic inace novinar sa renomeom i blistavom karijerom koja traje vise od 30 godina prima pare i od koga, kako vas nije sramota i ako prima prima tudje, ne kljuka ga Dodik budzetskim tj nasim parama kao Lazanskog, Andjelkovica, Kusturicu, biskupa Grigorija, onog bivseg narkomana Kolju Pejakovica, Kecmanovica, pukovnika ARBIH Galijasevica, pripadnika ARBIH Gatala, Sputnjik, Frontal, ATV, RTRS, Pozitivnu Srpsku, Glas, Nezavisne,i mnoge druge.

Name

Pera

01.12.2015 21:37

Re za Gligor: Rezime svih komentara je da Dodik pod hitno treba da "abdicira", zapravo da se skloni iz politicke scene. Ako u ovoj Zemlji ne postoji neko ko bi mogao da zamijeni Dodika, onda ova Zemlja nema potrebe ni da opstane. Kriminalne radnje u bankama treba sanirati imovinom onih koji su banke opljackali. To Dodik niti moze niti hoce.

Name

Realno

01.12.2015 08:26

Dodika u Republici Srpskoj na vlasti drži Beograd. Inače bi on davno pao. Ne treba dozvoliti likovima iz Beograda da nam oni kroje kapu. TO rade već dugo dugo vremena i potpuno su nas uništili, kao i Srpsku Krajinu i Kosovo.

ODGOVORITE
Name

Boki

01.12.2015 08:28

Bravo za posjetilac. Treba biti referendum o standardu života o poslu o visini plate, a kod nas sve neka šuplja priča preko leđa građana, a ništa konkretno. Prvo materijalna baza pa onda duhovna nadgradnja.

ODGOVORITE
Name

posjetilac

01.12.2015 15:20

Šta će referendum kada je bolja ekonomska situacija u RS nego u FBiH? U FBiH u prosjek plata ulaze i plate parlamentaraca od šest hiljada maraka i jopet je prosječna plata u RS veća. Znači da je običnom narodu bolje u RS nego u Federaciji. Kapiraš?

Name

Savo

01.12.2015 08:45

Nije ništa cudno kad kažu da su Srbi lud narod' Ovaj može pod ruku sa Kandickom i ostalim izrodima!

ODGOVORITE
Name

Razlaz sa mafijom

01.12.2015 08:52

Beogradski organizovani kriminal razvaljuje Republike Srpsku. Dodik je u tome. Ako Vučić podržava Dodika, a podržava, i on je u tome. Mene priča ne interesuej nego činjenica.

ODGOVORITE
Name

bjeljinac

01.12.2015 09:45

Dobar tekst

ODGOVORITE
Name

re bijeljinac

01.12.2015 18:12

Dobar tekst za račundžije kao što si ti!

Name

Ko razumije shvatit ce

01.12.2015 10:15

Clanak odslikava uistinu stvarno stanje. Ali ne potpuno u cjelosti, sto pisac svjesno izostavlja. Vjerujem da je dobro upucen u cinjenicno stanje i da jos bolje zna gdje, kada, koliko i kome(!) sta (ne) saopstiti. Pa zato i ja ovdje samo sljedece: Da u cijeloj BiH nisu prisutne poluge prinudne uprave iz inostranstva onda bi to davno bio paceriz.

ODGOVORITE
Name

duško

01.12.2015 11:12

Nema prave Republike Srpske dok je Dodik na vlasti.

Name

PD

01.12.2015 11:48

BABA,ĐEDO JE ČOVJEK ZA RAZLIKU OD OVIH NELJUDI KAO MARKO POLO I RUDONJA,A TI BABA PROMJENI DIOPTRIJU I POPI LIJEK.

ODGOVORITE
Name

Re PD

01.12.2015 12:32

E biti i ostati covjek sa neljudima, to je tek cojstvo. Alal ti cufte.

Name

baba

01.12.2015 13:58

Popila sam lijek dijete moje i sada se još bolje prisjećam da smo nekada ovakve, kao što je ovaj đedo, zvali saradnicima okupatora!

Name

Puca zora

01.12.2015 20:16

I Politika objavi Jakšićev uradak. Umjerena, odmjerena Politika, do sada uglavnom naklonjena glavnom liku ovog djela. I to nešto znači..!!?? Voda nešto nosi.., biće dana.

Name

Dozivjeti stotu

02.12.2015 09:20

Baba doziras se iz pogresne flasice pa si polupala loncice, mijesas kruske s jabukama pa ti se prividjaju svakakve proslovjekovne scene sto u potpunosti odgovara doticnim elementima.

Name

p

01.12.2015 12:11

Tako je.Nije Mile Republika.Brzo ce i on u političku istoriju!

ODGOVORITE
Name

TOPIĆ R

01.12.2015 14:07

Ovo je stvarno stanje u RS,Ali i zvanični stav Beograd,Dodik neće da razume šta mu Vučić preko razni analitičara poručuje,DODIK GOTOV SI.

ODGOVORITE
Name

Maratonac

01.12.2015 14:07

Busi..hahahaha..izdajnik..hahaha...buši.ahhaha..

ODGOVORITE
Name

TOPIĆ R

01.12.2015 14:24

Emoj gligore,Kao prvo Dodik je izbore pokro kao i narod,Razlika u glasovima između njega i Tadića je šest hiljada glasova I DA NIJE BILO ONOG ZLOTVORA BIVŠEG MINISTRA POLICIJE NEĆU SMRADU NI IME DA SPOMENEM,KOJI JE ODNIO OKO OSAMNAST HILJADA GLASOVA DUDUK BI IZGUBIO,A TI SI GLIGOREDODIKOVA PODGUZNA MUVA

ODGOVORITE
Name

Voda sa Marsa

01.12.2015 14:35

Jakšić, dugogodišnji protivnik svih srpskih nacionalnih interesa. Uz Verana Matića(exb92)najvažnija američka medijska ispostava.

ODGOVORITE
Name

Kada vidim

01.12.2015 20:22

Kada vidim kako ovi strani placenici u Srbiji, ko redovno prati zna da ovaj jeste taj stranac, dođe mi da se okrenem za 180 stepeni i podržim Dodika. Ako ovi budu rušili Dodika, ja neću

ODGOVORITE
Name

Dioptrija

02.12.2015 08:31

Napisi ti nama rodjeni molim te, ili neko drugi, ima li iko da valja, osim njegove nedodirljive visosti - da ga mozda jednog dana zamijeni, ako se on sazali na nasu poniznost, odnosno kada ipak svevisnji, ili majka priroda za ateiste, dodje na red.

Name

znam

02.12.2015 12:11

Vucic i Dodik su lice i nalucje srpske pilitike.Vucic kaze da ce goniti kriminalce sa lijeve i desne strane Drine, a onda se javno i privatno druzi sa Dodikom.No koment!!!

ODGOVORITE
Name

zeljko

02.12.2015 14:41

Ovo mi lici na svodjenje Republike Srpske na zajednicu srpskih opstina na Kosovu i deklarativnu pomoc Srbima na multietnickom Kosmetu. Ovo je prica iz Merkelove i Obamine guzice

ODGOVORITE
Name

dd

02.12.2015 18:16

Ko ovog retarda i govnara sta pita. On kao moralna nakaza, a pritom i nepismen ko mu daje za pravo da on nesto prica. Sto je Dodik uradio nije bilo protiv vas srbijanaca, a vi sve sto radite radite protiv nas Srba...i trebalo bi vec jednom da Srbi otkace vas srbijance i vrate vam istom mjerom. Mi iz RS se slazemo da Srbi i srbijanci treba da imaju odvojenu politiku ali predhodno naziv Srbija da vratite nama Srbima....uostalom vi ste stari 100 godina mi smo svoj na svome oduvjek, vas srbijanski kontinuitet gradite na osnovu naseg Srspkog iz BH govnjava turska raso koja si kuce napravila i profitirala na srpskim jamama. Vi srbijanski turci i nacisti cete platiti za zlocine iz 2! U cemu je razlika izmedju ISIL i ovog retarda.....pa nema razlike on bi pobio sve hriscane na Balkanu. Treba otvoriti Goli otok pa ko prica i radi protiv Srba poslati ga tamo.

ODGOVORITE
Name

bravo za komentar

02.12.2015 19:48

Samo da dodam da on nije svojim znanjem,sposobnoscu i umjecem dosao u mogucnost da pljuje po Srbima nego je on sin izdajnika generala kojeg je Tito penzionisao zbog izdaje i pljacke drzave! To je jedna vaska i izmet koji je jos tada radio protiv drzave a onda ga je sin naslijedio u tom poslu i nastavio da za te strane interese pljacka i otima i nasu imovinu i unistava nam naciju. Jovanku Broz su cim je poceo raspad drzave takvi strpali na robiju koja je trajala 30god da ne bi progovorila o toj lopovsko-izdajnickoj sekti a evo vidimo sta sve nama rade. Ona je jednom rekla Titu: "Kad nama dvoma ovo sve rade mozes li misli sta rade narodu". Sve ti koje je Tito trpao po zatvorima takvi su dosli na celo drzave i zloupotrebljavaju nase ime i nasu drzavu.

Name

kuku nama

02.12.2015 20:40

Jah što se ovaj ko nešto zna nagovori, ja lupetanja, et da i ja kažem neku, Bosna bila hiljadu godina, preživela svašta i opet ostala Bosna, pa haj nek se opet neko usudi je napasti. Ni islamisti, ni četnici ni ustaše ni vehabije, ne mogu bolan običnog Bosanca s**bati. Nije Bosancu strano krv dati i život izgubiti inat je to jači od bilo kojeg oružja i straha. Haj sutra na poso svi i manje slušajte ovakva sranja nekih savjetnika koji praznu slamu mlate umjesto da idu u privredu i tamo rade i korist donose.

ODGOVORITE