Nikome nije dozvoljeno da obara ruske avione

Turska je obaranjem ruskog aviona Su–24 bez presedana izazvala Rusiju koja je odgovorila reakcijom adekvatnom tom nivou pretnje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Svijet 28.11.2015 | 13:36
Nikome nije dozvoljeno da obara ruske avione

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je mobilisan. Mobilisan je maksimalno s obzirom da je Rusiji bačen izazov bez presedana. Iz tog razloga uslijedila je reakcija koja odgovara tom nivou pretnje“, rekao je on.

Peskov je komentarišući obaranje ruskog Su–24 u Siriji upozorio da nikome nije dozvoljeno da tako izdajnički puca u rep ruskim avionima.

„U trenutku kada nije bilo nikakvog narušavanja granica nikome nije dozvoljeno da puca u rep ruskog aviona“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, zbog toga su rusko–turski odnosi pretrpjeli štetu koja će veoma teško biti popravljena.

„Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je rekao da je sve što se tiče turskog predsednika pitanje turskih građana, a ne Rusije. Nas se tiču isključivo rusko–turski odnosi koji su pretrpeli štetu koja će veoma teško biti popravljena“, rekao je Peskov.

Peskov je ocjenio i da je nakon obaranja ruskog aviona teško predvidjeti reakciju turskih vlasti.

„Teritorijalni suverenitet zemalja poput Sirije, Turske i Iraka mora da ostane neosporna konstanta. Bliski istok je veoma ranjiv — nepoštovanje suvereniteta tih zemalja može imati katastrofalne posledice, pogotovu što se Bliski istok graniči sa Rusijom“, rekao je Peskov.

On je dodao da će ruska avijacija nastaviti da podržava sirijsku vojsku vazdušnim napadima.

„Vojna operacija koalicije predvođene SAD samo je učvrstila poziciju i proširila teritoriju terorističke organizacije Islamske države. Situacija je korenito počela da se menja tek nakon vojne operacije ruskih snaga“, rekao je portparol Kremlja.

Peskov je takođe ocjenio da su mnoge zemlje prestale da insistiraju na odlasku trenutnog predsjednika Sirije Bašara el Asada, imajući u vidu da to trenutnu nije realno.

„Neke zemlje počinju realnije da gledaju na Asada i odustaju od zahtjeva da on istog trenutka siđe sa vlasti. Takva pozicija nije realna u trenutku kada Islamska država kontroliše veći dio teritorije. Sprovođenje izbora takođe trenutno nije pametno rešenje, kao ni razgovor o pronalasku političkog rješenja“, istakao je Peskov.

On se osvrnuo i na pojedine izjave turskih zvaničnika uporedivši ih sa „pozorištem apsurda“.

Govoreći o poslednjem susretu Putina i američkog predsednika Baraka Obame, Peskov je rekao da su oni na marginama samita G20 imali dovoljno vremena da ozbiljno razgovaraju.

„Prilikom susreta dva predsednika u Antaliji bilo je dovoljno vremena za ozbiljan razgovor. To je jako važno kako bi se Putin i Obama sporazumeli oko taktike po pitanju Sirije“, istakao je on.

Peskov se osvrnuo i na mogućnost zatvaranja crnomorskih moreuza nazvavši to „apokaliptičnim scenarijom“.

„Iako su turske vlasti nepredvidive, taj scenario je veoma apokaliptičan i ne treba ga ni komentarisati“, dodao je on.

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

I te kako

28.11.2015 12:49

Pa čak i onda ako bi Rusija sa svojim borbenim avionima ušla na teritorij druge države, pa sjetimo se, ko to pamti naravno, da su ti isti Rusi na Sahalinskim otocima srušili američki putnički avion zbog ulaska na njihov teritorij, sa više od 200 putnika i šta, završilo se razgovorom naravno. Nije došlo do rata, a putnici laka im bila crna zemlja.

ODGOVORITE
Name

Zero

28.11.2015 13:22

Rusi se busaju u prsa jer imaju atomske bombe ali sad skoro svaka sugava drzava ima te iste bombe. Toliko ima tog smeca da to i nije vise mjerilo neke Velesile jer kad jedna padne ode sve u p.m. Mjerilo je, ekonomski stabilna drzava -to je Velesila.

Name

re Zero

28.11.2015 15:35

Rusija moze preziviti naapad.sa.10.nuklearki a turska sa 100 ne..Turska se busa jer ima.nato iza sebe al.nek.ide 1 na 1 sa rusijom..Nek ide bilo.koja zemlja 1na 1 sa Rusijom..Al opet Rusija se ne boji cijelog NATOa jer ima.preko 8500 nuklearki..Kakva je sila.Britanija u odnosu na Ruse??Nula bambija..A englezi su najveca stoka jer.je onaj pas Čerčil trazio.od.Amerike da 1945 god baci atomku na.Moskvu..A da nije bilo CRVENE ARMIJE hitler bi dobio rat..Gamad engleska

Name

Boki

28.11.2015 15:42

Da Rusija nije sila davno bi vec amerikanci pljackali njihovu zemlju i resurse kao sto to rade na bliskom istoku u sve i jednoj zemlji gdje uvedose demokratiju.

Name

#

28.11.2015 13:05

Izgleda da bi se moreuz mogao proširiti.

ODGOVORITE
Name

Ma daj...

28.11.2015 14:56

Ne interesuje me to više. I neću ništa da pišem.

ODGOVORITE
Name

da da

28.11.2015 15:32

To samo mogu Rusi.I oni stopa Amerikanaca,unosana dobit zar ne.

Name

Crni

28.11.2015 16:31

Putine ne traži od tebe nitko dozvolu za obaranje aviona u svojoj zemlji pusti još koji ako imaš viška.

ODGOVORITE
Name

rus

28.11.2015 17:34

Samo da pokušaju turci još jedan oboriti. Nebi više nikad

Name

JSO

28.11.2015 16:38

ZVIVJELA RUSIJA I MAJKA SRBIJA

ODGOVORITE
Name

Aga pasha

28.11.2015 18:30

Jadna vam je majka kad turci krenu na vas

Name

VRS RVI

29.11.2015 01:14

Aga siđi sa droga koje koristiš. Sad će Turcima Kurdi pokucati na vrata da Rusija ne gubi vrijeme na terorističke miševe.

Name

Re zero

28.11.2015 19:08

Irak,Libija,Sirija su bile ekonoski,jake i stabilne drzave,po tvom misljenju velesile.Sta im urdi nato i amerika.

ODGOVORITE
Name

"

29.11.2015 00:02

E, ajd još samo jednom...ovi Rusi baš mogu da istrpe...

ODGOVORITE