Njemačka dala zeleno svjetlo za poglavlja

Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga dao je zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Srbija 27.11.2015 | 15:55
Njemačka dala zeleno svjetlo za poglavlja

Kako je saopštila Fondacija Konrad Adenauer, odluka je doneta na vanrednoj sednici Bundestaga.

Predsednik Odbora za evropska pitanja Gunter Krihbaum kancelarki Angeli Merkel u pismu je saopštio da Odbor preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru, čime je, po tom pitanju, okončan parlamentarni postupak u Nemačkoj.

"Ovo je jasan signal za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan", rekao je Krihbaum.

Krihbaum je posle sednice odbora rekao je da je za Bundestag jako važno bilo što je sporazumom od 25. avgusta konačno načinjen iskorak u odnosima Srbije i Kosova i da raduje izveštaj Evropske komisije o Srbiji zato što sadrži dosta pozitivnih ocena.

On je dodao da je odlazak Vučića u Srebrenicu bio vrlo važan gest.

Krihbaum je rekao da je Srbiji mesto u Evropi i da Nemačka očekuje da "Srbija nastavi da korača tim putem."

Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture, navodi se u saopštenju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Julio

27.11.2015 16:19

Pricam ti pricu,ha,ha

ODGOVORITE