Čačak: Greškom vlasnik 18 kuća

Čačanin Nenad Stojanović bio je šokiran kada je nedavno saznao da se u katastarskim knjigama vodi kao vlasnik čak 18 objekata u susedstvu njegove skromne kuće, u Lozničkom polju 26.

Srbija 27.11.2015 | 09:20
Čačak: Greškom vlasnik 18 kuća

Prema dokumentaciji, Nenad Stojanović je vlasnik kuća gotovo svih komšija, ali to "bogatstvo" nije nimalo obradovalo njegovu porodicu, jer je odbijen njihov obnovljeni zahtev za dečji dodatak, od kojeg bukvalno preživljavaju.

Četvoročlana porodica danas jedva sastavlja kraj s krajem, pošto Nenad ima platu od skromnih 23.000 dinara. Već neko vreme Stojanovići vode borbu kako bi dokazali da tih 18 objekata nije njihovo, već da u njima žive njihove komšije, a da su oni vlasnici samo kuće od 60 i pomoćnog objekta od 20 kvadrata, za šta i plaćaju porez na imovinu.

"Ove godine je za dečji dodatak trebalo da podnesemo i izvod iz katastra nepokretnosti. Zapanjili smo se, kada smo saznali da se 18 kuća vodi na mene, ali da se isti ti objekti vode i na komšije, odnosno da je ceo komšiluk upisan kao vlasnik jedne parcele", jada se Nenad, koji živi sa suprugom i dva sina.


TUĐA OMAŠKA
- Ne pada nam na pamet da mi plaćamo geometra i da ispravljamo grešku koju nismo napravili. To je sramota. Kako su mogli da nam naplaćuju porez po tačno utvrđenoj kvadraturi objekata, čiji smo vlasnici, tako neka prema tome i odrede ko je vlasnik, koje kuće - kažu komšije.

"Upravo zbog te nebulozne greške u katastru, mi smo odbijeni za taj dodatak i sada ne znamo šta da radimo. Sa mojom platom nećemo moći da izdržimo".

U gradskoj Službi za brigu o deci objasnili su da je zahtev Stojanovića morao biti odbijen, zbog izvoda iz katastra, da se ovde ne radi o njihovim propustima i da je za njih dokument iz katastra jedino validan.

Kako nezvanično saznajemo, nadležni u Republičkom geodetskom zavodu ne znaju kako je moglo da dođe do greške, ali i navode da katastarske knjige govore da se Stojanovići, kao i još nekoliko porodica iz Lozničkog polja, vode kao vlasnici 18 objekata. Pritom ističu da je ova jedinstvena parcela davnih godina upisana u katastar, i da je jedino rešenje da se izvede geometar i potom izvrši preparcelacija. Međutim, izvođenje geometra na teren svakog vlasnika kuće koštalo bi po 7.000 dinara.

(Večernje novosti)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar