Kinezi napravili najjači laser na svijetu!

Kineski naučnici razvili su najsnažniji laser na svetu, čija snaga iznosi čak 5,13 milijardi megavata. Postoji samo jedan problem – njegov zrak traje mnogo kraće od treptaja oka!

Informacione tehnologije 26.11.2015 | 13:30
Kinezi napravili najjači laser na svijetu!

Prema pisanju Saut Čajna moning posta, naučnici s Kineskog instituta za optiku i preciznu mehaniku u Šangaju, na čelu sa profesorom Li Rusinom, proizveli su do sada najsnažniji laser na svetu.

S obzirom na jačinu dobijenog laserskog zraka, može se koristiti u različitim oblastima, od nuklearne fizike do industrije oružja.

Istraživanje kineskih naučnika objavljeno je u magazinu Optics Letters.

Izmerena jačina njegovog laserskog zraka u „Stejt ki“ laboratoriji pomenutog instituta je 5,13 milijardi megavata, što ga čini do sada najjačim laserom na svetu.

Međutim, i on ima svoju „Ahilovu petu“ – bljesak laserskog zraka je trajao samo jednu femtosekundu (fs) ili 30-kvadrilioniti deo jedne sekunde.

To znači da je uspeo da stvori malu količinu energije – 190 džula, jedva da se zagreje šoljica kafe.

Ipak, kineski naučnici su tako iza sebe ostavili japanske naučnike koji su pre šest meseci u Osaki oborili svetski rekord i napravili laser sa jačinom zraka od dve milijarde megavata, i dužinom trajanja od 1 pikosekunde (jedan milijarditi deo sekunde).

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar