Jubilej Jovana Cvijića u rodnoj Loznici

U subotu, u 11 časova, u Ulici kneza Miloša, nekadašnjoj Vilzonovoj, biće održana svetkovina osvećenja i otkrivanja spomen znamenja u čast Jovanu Cvijuću, povodom 150 godina od rođenja tog našeg znamenitog naučnika, geografa i antropologa, nekadašnjeg predsednika Srpske kraljevske akademije, rektora Beogradskog univerziteta i počasnog doktora najprestižnijih evropskih i svetskih univerziteta, rođenog Lozničanina.

Srbija 24.11.2015 | 11:00
Jubilej Jovana Cvijića u rodnoj Loznici

 

Spomen obeležje, na mestu gde je bila Cvijićeva kuća u Loznici, u subotu će osveštati sveštenici lozničke crkve Pokrova Presvete Bogorodice.

O značaju dela velikana naše nauke, ali i ličnosti koja je dala veliki doprinos crtanju naših granica, posle Prvog svetskog rata, govoriće predstavnici Srpske kraljevske akademije, kao i predstavnici grada Loznica, koji su, u punoj meri, uključeni u ovu akciju povodom velikog jubileja jednoj od najznamenititijih Srba, Lozničana i Jadrana.

Spomen obeležje je rad akademika Dragoljuba Draga Mirkovića, likovnog umetnika iz Bijeljine, a dar je gradu Loznici Srpskre kraljevske akademije povodom Cvijićevog jubileja.

Komentari / 0

Ostavite komentar