Pokradeni milioni - Vučetić na slobodi

Javno preduzeće „Nikola Tesla“ Banjaluka zbog nemogućnosti da plaća postojeći poslovni prostor rasprodaje kancelarijski namještaj.

Republika Srpska 23.11.2015 | 15:27
Pokradeni milioni - Vučetić na slobodi

Na ulaznim vratima preduzeća istaknuto je obavještenje da prodaju kancelarijski namještaj i da zainteresovani sve potrebne informacije mogu dobiti u njihovim kancelarijama koje napuštaju, na 4. spratu zgrade u kojoj je smještena i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

Direktorica „Nikole Tesle“ Persa Klimenta rekla je za portal CAPITAL da su se odlučili na prodaju viška kancelarijskog namještaja jer se preseljavaju u manji i jeftiniji poslovni prostor.

„Sadašnji poslovni prostor nam je preskup i prevelik. Tri postojeće kancelarije zamijenićemo sa samo jednom, ali na drugoj lokaciji“, rekla je Klimenta.

U sjedištu Nikole Tesle u Banjaluci zaposleno je četvoro, a u Bileći zajedno sa proizvodnjom radi 135 radnika.

Klimenta koja je nedavno preuzela direktorsku poziciju nije željela otkrivati detalje o trenutnom poslovanju „Nikole Tesle“, dodajući da se nada će „uspjeti da pokrenu neke stvari i da već ima dogovorene određene poslove o čemu će moći više reći za 20 dana“.

Pokradeni milioni – Vučetić na slobodi

Javno preduzeće „Nikola Teslu“ od početka osnivanja prate afere.

Vlada Republike Srpske je 2012. godine Vučetića postavila za direktora novoosnovanog državnog preduzeća „Nikola Tesla“ koje je trebalo da „zaposli 2.000 radnika“ u tekstilnoj industriji i „preporoditi Hercegovinu“, ali sve je na kraju ostalo na „praznoj priči“. Preduzeće je napravilo milionske gubitke, IRB je Vučetiću dao kredit od pet miliona KM, a radnici u Bileći su mjesecima štrajkovali zbog neisplaćenih plata. Vlada se poslije nije oglašavala, a Vučetić je nestao bez traga.

Narodna skupština Republike Srpske je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade, u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije Republike Srpske za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla“ kod banaka za iznos od 12 miliona KM.

Vlada je 25. marta prošle godine smijenila Vučetića sa direktorske pozicije u preduzeću „Nikola Tesla“. Nikada nisu objavljeni zvanični razlozi za njegovu smjenu, niti finansijski izvještaji „Nikole Tesla“.

Bivši savjetnik za investicije predsjednika Republike Srpske Dragan Vučetić koristio je svaku priliku da ukrade državni novac koristeći javno preduzeće „Nikola Tesla“ u kojoj je bio direktor, projekat Elektromobil i svoju privatnu firmu u Njemačkoj „prof. Vučetić GMBH“, pokazuje to dopuna izvještaja o krivičnom djelu koju je MUP Republike Srpske dostavio Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske.

Interpol traži Dragana Vučetića

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a Republike Srpske u saradnji s njemačkim Interpolom i dalje vode istragu protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća „Nikola Tesla“ Dragana Vučetića koji pokušava da zametne tragove svojih mahinacija.

Tokom istrage, saznaje Press, utvrđeno je da je Vučetić u martu prošle godine, kada je smijenjen s mjesta direktora, praktično ugasio preduzeće „Nikola Tesla GMBH“ koje je registrovao u Kelnu i koje mu je služilo za izvlačenje novca iz Republike Srpske.

Podsjećamo, krivična prijava protiv Vučetića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru kojom je preduzeću „Nikola Tesla“ uzrokovao štetu od 1.104.878 KM podnesena je početkom juna ove godine.

Otkazao zakupninu

Prema tvrdnjama izvora našeg lista upućenog u istragu, Dragan Vučetić je preduzeće „Nikola Tesla GMBH“ registrovao u sudu u Kelnu, a kao sjedište preduzeća navedena je adresa u gradiću Bedburg koji broji oko 25.000 stanovnika.

– Mjesto njegovog prebivališta je u Bernhajmu, a zakupnina za prostor u Bedburgu u kojem je bilo prijavljeno Vučetićevo preduzeće otkazana je prije 18 mjeseci, što znači da je Vučetić odavno počeo da zameće tragove. Policija Srpske sarađuje s Interpolom, a istraga će se morati voditi putem međunarodne pravne pomoći, što je zbog svoje proceduralne prirode prilično sporo – rekao je sagovornik Pressa.

On podsjeća da se Dragan Vučetić odrekao državljanstva BiH još 2010. godine, dakle prije nego što je došao u BiH i prije nego što je imenovan za direktora javnog preduzeća „Nikola Tesla“, za koje je republika Srpska garantovala kredit od 12 miliona KM. Početkom juna ove godine, kada je protiv Vučetića podnesena krivična prijava Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, iz MUP-a Republike Srpske precizirano je da Vučetića sumnjiče da je zloupotrebu službenog položaja i poslovnu prevaru izvršio u periodu od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine i omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi firmi „Nikola Tesla GMBH“ iz Kelna od 500.175 KM.

Odgovorno lice u dva preduzeća

Iz MUP-a Srpske tada je pojašnjeno da je Vučetić protivpravnu imovinsku korist stekao tako što je po projektu „Elektromobil“ izvršio isporuku robe i usluga preduzeću „Nikola Tesla GMBH“ Keln, a istovremeno preduzeće „Nikola Tesla“ Banjaluka opteretio izdajući mjenice u njeno ime i na njen teret kao garanciju da će preduzeće iz Kelna, tj. iz Bedburga ispuniti preuzete obaveze.

– Dragan Vučetić bio je odgovorno lice u oba preduzeća, a protivno statutu i odluci Vlade Republike Srpske kao većinskog vlasnika „Nikole Tesle“ d.o.o. Banjaluka, osnovao je istoimeno preduzeće u Njemačkoj – objašnjeno je tada iz MUP-a Republike Srpske.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH početkom aprila ove godine potvrđeno je medijima da se Dragan Vučetić odrekao državljanstva BiH još 2010. godine.

Bivše radnice „Nikole Tesle“ u Bileći su nedavno ispred ovog tekstilnog preduzeća tražile da im se isplate topli obrok i 20 mjeseci poreza i doprinosa na platu, koliko im u prosjeku ovo preduzeće duguje, računajući i period prije promjene njegovog naziva.

Izvor: Capital

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

snouden

23.11.2015 15:02

Braco mila pa ovo nema nigdje .Vucetic,Litvanci ko god dodje nesto marne drpi i ukrade u srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Hrovoje

23.11.2015 22:09

Hehehehehehehehehehehhe

Name

Miki

23.11.2015 16:12

Svo zlo po RS dolazi od Baje i njegovih kadrova.

ODGOVORITE
Name

milivoje

23.11.2015 19:14

Molim da nam se daju podaci opširni ko je i odakle Vučetić Dragan, da li ih ima više sa istim imenom i prezimenom?

Name

Krajišnik

23.11.2015 18:18

Samo ih sve pohapsiti. Do ujutru.

ODGOVORITE
Name

ana

23.11.2015 18:24

Svako javno preduzeće ima Nadzorni odbor, ko su ti ljudi,zašto oni ne odgovaraju, jer su morali sve znati šta se u Tesli radi, oni nisu pobjegči.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

23.11.2015 19:37

Mozda da ga potraze na poslu, u kabinetu predsjednika RS? Ta osoba je predsednikov savjetnik.

ODGOVORITE
Name

Brle

23.11.2015 19:40

Vučetić je radio sve po zakonu koji je usvojila naša nenarodna skupština.

ODGOVORITE
Name

Tesla

23.11.2015 19:59

Zaštitite ime Nikole Tesle!

ODGOVORITE
Name

papak

23.11.2015 20:00

Lik i ime "Nikola Tesla" umjesto da se sa postovanjem pominje, dovodi se na zalost u vezu sa aktuelnim kriminalnim radnjama i korupcijom. To jos jednog govori o poslijeratnoj "kulturi" koja ide u korak sa stilom verbalnih obracuna nasih "lidera". Sramota jedna za srpski rod, koji uopste ne zna cijeniti vlastite velikane. A kamoli strane?

ODGOVORITE
Name

re Svima

24.11.2015 06:18

Eto koliko postujete Nikolu Teslu sa tim da je Srbin, a ukaljali ste mu ime... Ne uzimajte vise imena postenih i dobrih Srba vise nikada u svoje lopovske namjere...

ODGOVORITE
Name

borac

24.11.2015 10:14

Pare su zavrsile kod onih koji su odobili kredite,a Vucetic je dobio neki postotak. To im je sema kako zgrabe sebi milione.takvih firmi ima u svakom gradu kome je IRB odobrila milionske kredite a oni nisu ni pokrenuli proizvodnju ili su je preselili u Srbiju. Sad ti vlasnici javno pricaju koliko su oni zadrzali za sebe,koliko su ministri uzeli sebi. Ovo vise ne moze pod kozu.

ODGOVORITE