Pokušaj namjernog potapanja čamca?

Pripadnici grčke obalske straže optuženi su za pokušaj namjernog potopanja čamca punog sirijskih izbjeglica, nakon što se u javnosti pojavio video snimak na kojem pripadnik obalske straže buši gumeni čamac.

Svijet 22.11.2015 | 18:47
Pokušaj namjernog potapanja čamca?

Pripadnici turske obalske straže došli su 12. novembra u posjed snimka na kojem se vidi mali čamac sa oko 60 ljudi kako vrište i traže pomoć u mraku na Egejskom moru.

Turske vlasti su objavile snimak ove nedjelje i podnijele žalbu nadležnim grčkim vlastima, prenosi Rojters.

Na snimku se vidi čovjek koji, obučen kao pripadnik grčke obalske straže, kako pokušava da probuši gumeni čamac pun izbjeglica. Čamac sa izbjeglicama počinje da tone, a grčki čamac odlazi, ostavljajući turskoj obalskoj straži da spase utopljenike.

Izbjeglice su potom vraćene u turski lučki grad Didim, polaznu tačku za mnoge koji pokušavaju da pređu preko Egejskog mora u Evropu.

Grčki komandant Atanasios Atanasopulos bio je "šokiran" vidjevši video snimak i obećao je da će preduzeti odgovarajuću akciju, objavio je turski dnevni list "Hurijet".

Organizacija Hjuman rajts voč prethodno je izrazila zabrinutost zbog sprečavanja izbjeglica da čamcima stignu u Grčku preko Egejskog mora.

Brojni svjedoci su uočili nepoznate naoružane maskirane muškarce kako namjerno buše gumene čamce a u nekim slučajevima ih čak vuku nazad u turske vode, objavio je HRV, a prenosi "Indipendent".

"Bušenje čamaca u Egejskom moru čini ova ionako opasna putovanja, još opasnijim", objavila je Eva Kose iz HRV u svom izvještaju krajem oktobra i zaključila da takve kriminalne radnje traže hitno reagovanje grčkih vlasti. 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

22.11.2015 18:15

Све је могуће данас да се деси али не верујем у ову причу која долази од Турака заклетих непријатеља Православних Грка. Ако је неко само обучен у униформу грчке обалске страже то НЕ МОРА одмах да значи да је он заиста Грк. Можда је био и неки Турчин који се из пропагандних разлога обукао у грчку униформу да би тако оцрнио Грке. Зато док се не утврди идентитет тога морнара из обалске страже не треба доносити свој суд јер може да буде и подвала. У сваком случају почињено дјелу је равно покушају убиству и зато за сваку осуду без разлике о коме се ради!

ODGOVORITE
Name

lk

22.11.2015 19:06

idi na youtube !

Name

MAKI

22.11.2015 20:28

Ne vjerujes? Pa pogledaj snimak jadan ne bio. Zalostan si. Pa sa vidis da je i sam grcki komadant ostao bez rijeci kad je vidio snimak. Ma da je sigurno i taj isti komadant izdao tu naredbu.

Name

Brada

22.11.2015 20:52

To ti isto dodje sad kad bi ja rekao da se neko oblaci u teroriste npr. Izraelci il amerikanci samo da bi svijetu prikazali kakvi su muslimani...???

Name

re.mikajlo

23.11.2015 02:33

Pa da Mikajlo,po tvome pravoslavci nece i ne mogu pociniti nikakvo zlo samo Turci.Ti si bolestan na svakom komentaru.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

23.11.2015 13:59

Већина СРБа и други народа бивше Југославије су испраног мозга и они су зато неспособни да схвате и разумију данас са каквим се све преварама и подвалама непријатељи служе у својим међусобним политичким обрачунима. Очугледно је да многима а посебно ЗАМБИ народу глава служи само за украс. Мушкарци да имају нешто да ставе капу а жене мараму. Због тога се БиХ и налази под надзором и старатељством МЗ која изгледа са правом сматра да су њезине народи неспособни да самостално живе и раде. Не знам колико је данас "паметнима" У Босни познато како је почео други свјетски рат? Тако што је историјски познато да је Хитлер једну војну јединицу обукао у пољске униформе и послао из Пољске да запуцају на једну радио станицу у Њемачкој која је била близу границе. Погинули војници у тој борби су заиста били Пољаци које су побили пресвучене Нијемци и то је био повод за рат. Разлоге знамо. О политичким подвалама и преварама у новијем или нашем времену не желим за сада да говорим јер је очигледно да слепим не треба говорити о светлости дана нити глувим шаптати на уво. Слепац остаје слепцем цијелог живота и њему је немогуће повратити очни вид Као што је немогуће и бившим грађанима Југославије доказати да историју за своје потребе пишу побједници!