Novak s Rafom za finale i istorijsko izjednačenje!

Novak Đoković od 15 časova igra sa Rafaelom Nadalom u polufinalu završnog Mastersa u Londonu, a od 21 sat sastaju se Rodžer Federer i Stan Vavrinka.

Tenis 21.11.2015 | 14:00
Novak s Rafom za finale i istorijsko izjednačenje!

Đoković je izgubio 14 od prvih 18 mečeva sa Nadalom, ali je iz godine u godinu smanjivao zaostatak – sada je dobio sedam od poslednjih osam okršaja sa Špancem, uključujući i tri ove godine, tako da sada ima priliku da izjednači međusobni skor (23-22 u mečevima, 61-60 u setovima).

"Rafa igra sve bolje, podiže nivo igre od US opena. Mislim da je već u Kini igrao finale u Pekingu, polufinale u Šangaju. Možete primetiti koliko se bolje oseća na terenu. Dueli sa Vavrinkom i Marijem su to pokazali, ima više samopouzdanja, manje promašuje udarce, servira efikasnije, bolje koristi svoj forhend", analizirao je Đoković narednog rivala.

Baš kao što je Novak konstatovao, Nadal igra sve bolje – rekao je da želi da napravi podlogu za zalet u sledećoj sezoni i to i čini. Pobedio je u dva seta Vavrinku i Marija, a onda je ponovo pokazao sportski duh i igrao dva časa i 37 minuta u trećem kolu, kada je već obezbedio prvo mesto, pobedivši Davida Ferera sa 6:7, 6:3, 6:4.

Videćemo koliko se Rafa istrošio, a on je svestan da će morati da odigra fantastično ukoliko želi da savlada najboljeg na svetu.

“Protiv Novaka znam šta treba da radim, ali će biti veoma teško to sprovesti u deli. On je veliki izazov, ali nisam zabrinut. Srećan kako se sve odvija i sutra je novi korak. Motiviše me što ću igrati u tom meču, ali u isto vreme osećam da sam uradio sve što je bilo potrebno do danas. Igrao sam dobro i to je nešto što ću moći da ponesem kući“, rekao je Nadal.

Novak je do sada četiri puta trijumfovao na završnom Mastersu, tri puta uzastopno, dok je to jedan od retkih trofeja koji Špancu nedostaje – dva puta je igrao u finalu, 2010. izgubio je od Federera, a 2013. baš od Đokovića.

U rivalstvu Đokovića i Nadal odigrano je najviše mečeva u istoriji, ovo će im biti 46. okršaj, a na terenima sa betonskom podlogom srpski teniser vodi 15-7.

Toni Nadal, trener i stric Rafaela Nadala, smatra da njegov nećak ima šanse za pobedu nad Novakom Đokovićem i prolaz u finale završnog Mastersa u Londonu.

“Đoković je favorit, pokazao je da je najjači na Turu tokom cele godine. Ipak, i Rafa je sada u dobrom trenutku, ponovo pronalazi one dobre osećaje, tako da može svašta da se desi. Ako bude igrao kao protiv Marija i Vavrinke, ima šansu za pobedu. Realnost kaže da je Đoković favorit, ali videćemo“, rekao je Toni Nadal.

Rafin trener takođe je govorio i o uzrocima njegovih slabijih rezultata ove godine.

“Nikada nisam ni mislio da je Rafa ’vanzemaljac’ jer to i nije. Nije stvar u tome da li ćeš strahovati ili biti nervozan, već kako da se izboriš sa time na pravi način. Ove godine Rafa je bio manje miran, što je uticalo na igru i samopouzdanje. Sada mu se igra poboljšala i na dobrom je nivou već dva meseca. Videćemo kako će završiti turnir“, dodao je Toni.

U drugom polufinalu sastaju se Federer i Vavrinka – Rodžer ukupno vodi sa 17-3 u međusobnom skoru, a ove godine dobio je dva od tri meča, u Rimu (6:4, 6:2) i na US openu (6:4, 6:3, 6:2), dok je Stan slavio na Rolan Garosu (6:4, 6:3, 7:6).

I prošle godine sastali su se u polufinalu završnog Mastersa, a Federer je posle spasene meč lopte slavio sa 4:6, 7:5, 7:6 (8-6).

Na ovom turniru Rodžer igra briljantno – dobio je Berdiha i Đokovića u dva seta, potom i Nišikorija u tri, dok je Vavrinka posle lošeg starta i ubedljivog poraza od Nadala vezao trijumfe nad Fererom i Marijem.

“On igra zaista dobro, pogotovo u dvorani, uvek je fizički spreman. Prošle godine sam imao šansu, ali je nisam iskoristio. Sada se osećam umorno (posle pobede nad Marijem), ali pokušaću da se odmorim i oporavim kako bih bio spreman za dobar meč“, rekao je Vavrinka.

Vavrinki je ovo treće uzastopno polufinale na Mastersu, nikada nije došao do finala, a Federer je čak šest puta slavio na poslednjem turniru u sezoni – prvi put 2003, a poslednji 2011. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar