Video: Deset godina plesa u bijelim kopačkama i...

...najiskrenijeg aplauza u Madridu! Brazilski šaljivdžija zaraznog osmeha, sa „destekom“ na leđima je te novembarske večeri plesao fudbal i prosipao magiju.

Fudbal 21.11.2015 | 17:20
Video: Deset godina plesa u bijelim kopačkama i...

Mnogima se čini kao da je bilo juče... A, prošlo je deset godina! U četvrtak je bila puna decenija.

Neki su spremali slavu Svetog Aranđela, bio je hladno ni nalik ovom današnjem prolećnom novembru, prenos je išao na BK televiziji.

Tri godine, takođe u novembru, na Kamp Nou je prvi put istrčao Luiš Figo u dresu Reala Madrida. Gađali su ga svim i svačim. Od flaše viskija do svinjske glave. Ruku na srce, tako nešto je i moglo da se očekuje. Madridisti i Katalonci se toliko mrze da je takav doček realniji nego aplauzi i ovacije...

Ali i pored ogromnog rivaliteta, pored mržnje koja je više od fudbala i pored tenzije koju sa sobom nosi utakmica svih utakmica, to je publika koja se nagledala najboljeg fudbala u Evropi. Najvećih majstora ove igre. Od Di Stefana, Puškaša, Kubale, preko Krojfa, Maradone, do Romarija, Ronalda, Zidana, Rivalda... Ta publika povremeno ume da proguta nacionalni i klupski ponos kada oseti da prisustvuje momentu magije i istorije.

Tako beše i te novembarske večeri na Santjago Bernabeu stadionu pre deset godina dok smo gledali prenos na BK televiziji.

Prekopavanjem istorije španske Primere dolazimo do podatka da je bilo 12. kolo. Baš kao što će i El Klasiko večeras biti 12. runda u prvenstvu. Predvođena najboljim fudbalerom sveta, Barselona je stigla na Bernabeu. I po taktovima brazilskog mađioničara započela ples koji je prolomio najiskreniji apaluz u istoriji modernog fudbala.

Madridska publika je i ranije znala da ovacijama nagradi Barselonine majstore. Apaluze u prestonici su pobrali Krojf i Maradona. Ali grmljavina iskrenog poštovanja prema fudbalu viđena tog 19. novembra 2005. godine je nešto što se nikada neće zaboraviti. Jedan od onih epohalnih momenata koji ovu igru čini tako lepom.

Samuel Eto je načeo Real. Ali magični sjaj koji je te večeri isijivao iz belih kopački nasmejanog Brazilca čini taj El Klasiko tako posebnim.

Mičel Salgado je bio na ivici suza, mladi i do maksimuma naloženi tinejdžer Serhio Ramos je delovao kao bačenih 27.000.000 evra. Ivan Elgera je neutešno slegao ramenima i mahao rukama, a Iker Kasiljas se pomirio da je samo statista u vanvremenskoj fudbalskoj predstavi fudbalskog šaljivdžije iz Porto Alegrea.

Te večeri mu se lopta lepila za kopačke. Te večeri je mogao da gleda u treći red tribina i da iza leđa šalje nepogrešive lopte ka Etou i mlađanom momčetu Leu Mesiju koji je kao i ostatak igrača na travnjaku bio samo posmatrač sa skupljom ulaznicom.

Ronaldo de Asis Moreira Ronaldinjo je prvo dobio žuti karton zbog duela sa Ramosom. Nezaslužen karton. Samo se nasmejao. Ništa te večeri nije moglo da ga iznervira. I krenuo je...

Onako ispravljenog i ponosnog držanja sa raširenim rukama kojima održava balans poput najveštijeg gimnastičara na gredi, Dinjo je u drugom poluvremenu započeo šou.

Serhio Ramos ostaje ukopan u raskoraku na nekih 40 metara od gola Reala i guta prašinu dok „desetka“ u belim kopačkama tutnji ka Kasiljasu. Ivan Elgera pokušava u šesnaestercu da se nekako postavi i zatvori prolaz brodo-plavom uraganu. Ma, kakvi! Elgera je mogao samo da ušine leđa. Kasiljas nije video loptu, Karlos je bezsupešno uklizao dok se ona već koprcala u mreži. Ronaldinjo već pravi žurku sa saigračima dok protčava do suprotne korner zastavice.

Dvadesetak minuta kasnije, Barsina „desetka“ režira drugi čin. Početak je opet isti. Dok mu se lopta lepi za stopalo, juri sa levog krila ka golu Reala. Serhio Ramos je opet ostao „kratak“, a Kasiljas ovoga puta zna da više nema nade. Kod prvog gola se ljutio na odbranu i gestikulirao rukama. Sada je samo nemoćno slegao ramenima...

Dinjo u svom stilu „telefonira“ ka nebesima kao da su mu Bogovi dali aplauz. Možda i jesu. Grmelo je sa svih strana, pa možda i odozgo. Režiser u kadru hvata iskrenog brkicu sa šalom Reala koji stoji i aplaudira fudbalskom genijalcu. I tako još hiljade Madriđana koji znaju čemu prisustvuju.

Fudbalski ples koji je izmamio ovacije za sva vremena. Kao da je bilo juče...

Komentari / 0

Ostavite komentar