Odrastao je u Beogradu i na ćevapima

Otac generalnog sekretara NATO-a Torvald Stoltenberg, početkom oktobra ove godine postao je počasni građanin Beograda. Široj javnosti je poznat kao mirovni posrednik UN za bivšu Jugoslaviju.

Srbija 19.11.2015 | 21:40
Odrastao je u Beogradu i na ćevapima

U Srbiju je stigao prvi čovek NATO-a Jens Stoltenberg u dvodnevnu posetu Srbiji, ali malo ko zna da je generalni sekretar ALIJANSE odrastao u Beogradu i da su Srbi mnogo uticali na njegov život. Ostaje da se vidi hoće li on doneti poruke koje će obradovati Srbe i bar malo ih privoleti ovom vojnom savezu!

"Beograd je grad mog detinjstva", rekao je Stoltenberg u jednom od svojih intervjua. Naime, prvi čovek NATO, odrastao je u Beogradu, a tokom života od skoro dvadeset godina u srpskoj prestonici, računa o njemu vodila je Srpkinja Smilja Knežević Katić.

Stoltenberg se rado seća perioda provedenog u Beogradu.

"Nikada neću zaboraviti moju prvu učiteljicu, ali ni Kalemegdan. Punjene paprike, ćevape, pasulj i pesmicu ‘Ringe, ringe, raja’", rekao je tokom posete 2007. godine, kada se sreo i sa svojom dadiljom.

Prethodno je dadilja Katić 1992. godine posetila Stoltenberga u Oslu, a on je kasnije uzvratio posetu u njenoj kući u Subotici 2000. godine.

Jensov otac Torvald Stoltenberg početkom oktobra ove godine postao je počasni građanin Beograda. Široj javnosti je poznat kao mirovni posrednik UN za bivšu Jugoslaviju. U periodu od 1961. do 1964. godine bio je prvi sekretar norveške amabasade u Beogradu, a povelja počasnog građanina uručena mu je na svečanosti u Starom dvoru.

Stoltenberg će se tokom posete Srbiji sastati sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima.

Izvor: Telegraf

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zitto

20.11.2015 13:39

Odlična vijest !...kao Madlen Olbrajt...

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

20.11.2015 15:13

Oteo si mi rečenicu s tastature