Nova saznanja o novoj Evroligi...

"Eurohoops" piše da će naredne sezone svaki evroligaš igrati utakmice i po dva puta nedeljno.

Košarka 23.11.2015 | 10:20
Nova saznanja o novoj Evroligi...

Novi format Evrolige, u kome će 16 timova igrati po dvokružnom bod-sistemu, znači da će broj garantovanih utakmica porasti sa dosadašnjih 24 (10+14) na 30.

Da bi posle toga bilo vremena za četvrtfinale plej-ofa (do tri pobede) i Fajnal for, regularni deo sezone moraće da bude "sabijen" i to tako što će svaki tim u rasporedu imati pet nedelja sa po dve utakmice Evrolige, piše košarkaški portal "Eurohoops".

Predviđeno je da se klubovima izađe u susret, tako što će u takvim nedeljama igrati ili obe utakmice na svom parketu, ili u gradovima koji nisu previše udaljeni.

Prostor za šestu utakmicu više u odnosu na postojeći format omogućiće pomeranje početka takmičenja sedam dana unapred, tako da će Evroliga startovati već u drugoj nedelji oktobra.

Predsednik Crvene zvezde i potpredsednik ABA lige, Nebojša Čović, rekao je u ponedeljak da "ne isključuje" mogućnost da u narednih par meseci budu usvojene neke izmene "nultog modela Evrolige", recimo da takmičenje broji 18, a ne 16 klubova, što bi na pomenuto povećanje broja utakmica dodalo još četiri kola.

Procena je da će jedinstvena liga, bez podele na grupe, moći bolje da se "upakuje" i servira publici izvan Evrope, tako da prihodi od prodaje TV prava budu značajno veći nego sada.

Glavnu ulogu u tom delu priče imaće kompanija "IMG", koja će u narednih 10 godina biti deoničar i defakto glavni finansijer Evrolige.

Komentari / 0

Ostavite komentar