Povrijeđeno dijete u portestima u Prištini

Tri policajca i četvoro građana, među kojima i jedno dijete, povrijeđeni su u današnjim demonstracijama u Prištini.

Srbija 18.11.2015 | 14:46
Povrijeđeno dijete u portestima u Prištini

"Policajci su povrijeđeni u sukobu sa demonstrantima", rečeno je Srni u Kosovskoj policijskoj službi.

Prema istom izvoru, policajci su pogođeni tupim predmetima, a građani su povrijeđeni dok su sjedili na terasi jednog restorana u centru grada.

Svi povrijeđeni su ljekarski zbrinuti.

Policija je, postupajući u skladu sa ovlaštenjima, uz upotrebu suzavca i bornih kola uspjela da demonstrante "sabije" u dvorište Filozofskog fakulteta i tom prilikom je uhapšen jedan od demonstranata koji je policijski kordon više puta zasuo betonskim ciglama.

Bilans jučerašnjih i današnjih demonstracija i sukoba demonstranata sa policijom je 20 povrijeđenih policajaca i četiri civila.

Materijalnu štetu u ovom trenutku nije moguće procijeniti pošto je uništeno više desetina automobila u vlasništvu kosovskih institucija i građana.

Situacija je donekle stišana, ali demonstranti ne odustaju od okupljanja i pokušaja da se približe zgradi vlade i parlamenta samoproglašenog Kosova.

Prema policijskim procjenama, najveći broj demonstranata stigao je iz Đakovice, uporišta Alijanse za budućnost Kosova bivšeg haškog optuženika Ramuša Haradinaja i njegovog "saborca" iz Mališeva, haškog pritvorenika Fatmira LJimaja.

Demontrante koji su se počeli okupljati oko 11.00 časova predvode lider radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti, predsjednik "Alijanse za budućnost Kosova" Ramuš Haradinaj i predsjednik Građanske inicijative "Nisma" Fatmir LJimaj.

Povod za demonstracije je raspisivanje potjernice protiv četvoro poslanika ove tri opozicione političke partije i grupacije kosovskih Albanaca, kao i hapšenje poslanika "Alijanse za budućnost Kosova" Donike Kadaj Bujupi.

"Samopredjeljenje" je saopštilo da neće odustati od zahtjeva da se ponište briselski sporazum i sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i da će do ispunjenja zahtjeva sprovoditi sve aktivnosti koje znače ometanje nastavka rada parlamenta.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dadi

18.11.2015 17:07

Sta radi dijete na protestima??

ODGOVORITE