U subotu u Pionir, zakasnite na slavu!

Zlatne košarkašice obradovale su nas letos. Red je da im uzvratimo punom dvoranom. "To sanjamo!", kaže selektorka.

Košarka 18.11.2015 | 08:20
U subotu u Pionir, zakasnite na slavu!

Najbolje srpske košarkašice, šampionke Evrope, traže podršku!

Selektorka Marina Maljković okupila je u ponedeljak svoje izabranice u Hali sportova na Novom Beogradu, odakle su i prethodnih leta kretale u uspešne akcije.

Pred prvakinjama Starog kontinenta sada je novi izazov - početak odbrane letos osvojene titule.

Počev od ovonedejlnog duela protiv Nemica, naše najbolje košarkašice zaigraće u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. u Češkoj.

O tome da će i kao šampionke morati u kvalifikacije, ne žele da pričaju, niti ih to remeti. Pred duel protiv Nemica imaju samo jednu želju: da Pionir u subotu bude pun!

Nije potrebno podsećati da će te večeri, u 19.00 časova, naše devojke prvi put nastupiti u Srbiji od kada su postale šampionke Evrope.

"Pozivam navijače iz sveg srca. Najsrećnije bismo bile da Pionir bude pun. To sanjamo i to jedva čekamo", rekla je Maljkovićeva posle prvog treninga na Novom Beogradu.

Ona je svesna da tog dana mnogi slave krsnu slavu Aranđelovdan ili idu u goste, pa je s tim u vezi apelovala:

"Znamo da je slava, ali nažalost ne biramo mi termin nego FIBA. Potrudite se, zakasnite na slavu, dođite da se družimo, da proslavimo medalju i da pobedimo jaku selekciju Nemačke", zatražila je selektorka.

Oni koji dođu, videće na terenu iste igračice koje su letos obradovale Srbiju. Maljkovićeva je obrazložila zašto nije pravila promene u sastavu.

"Zato što sam htela da mi osvajačice medalje pokažu kakvi su ljudi i kakav je stvarno njihov karakter. Da vidim da li ih je ta medalja promenila ili je to onaj isti tim koji fanatično igra za ovu zemlju i bori se do kraja. Velika mi je motivacija da vidim kako će odreagovati", podvukla je selektorka.

Koliki je motiv devojaka dovoljno pokazuje i primer Milice Dabović, koja je došla na okupljanje sa slomljenim prstom leve ruke.

"Kad sam bez pola ruke igrala poslednje minute finala, naravno da i ovo moguda odigram", nasmejala se Dabovićeva, koja večeras nije trenirala.

I u ozbiljnijem tonu objasnila je da je povreda definitivno neće sprečiti da nastupi, iako je večeras u Hali sportova bila "u civilu".

"Zglob prsta je iščašen, ali nije tragedija. Marina je rekla da sačekamo još malo, da se konsultujem sa lekarom, da sninimo, pa ćemo videti. Mogu da to bandažiram i da igram, a mogu i nogama, to nije problem", nasmejala se još jednom.

Ni njoj, kao ni ostalim reprezentativkama, nije problem da u sred sezone dođu kući i posvete vreme reprezentaciji.

Mnoge devojke koje su večeras trenirale imale su utakmicu u poslednja dva dana, a neke su i pre manje od 24 časa imale klupske obaveze.

Selektorka je dodala: "Devojke su došle pravo sa aerodroma".

Međutim, ni Dabovićevoj to ne pada teško.

"Ma kakvi teško, kod kuće smo. Već me je kriza hvatala što ne dolazim, pa mi je ovo došlo kao 'kec na deset'. Svi volimo da vidimo najbliže i one koje nas najviše podržavaju. Jedva čekamo utakmicu", poručila je Milica.

Reprezentativke Srbije će posle meča protiv Nemačke otputovati u Luksemburg, gde ih u utorak čeka druga i poslednja kvalifikaciona utakmica do februara.

Borba za plasman u Češku biće vođena do kraja sledećeg novembra, u takozvanim FIBA "prozorima", odnosno terminima za utakmice reprezentacija kojima će biti "seckana" klupska sezona.

U međuvremenu, pred našim najboljim košarkašicama je olimpijsko leto, koje su zakazale osvojivši evropsko zlato.

Devojke definitivno zaslužuju podršku. Da ponovimo, subota u 19.00 časova!

Raspored kvalifikacionih utakmica:

21. novembar: Srbija - Nemačka (19.00 časova, besplatan ulaz)
25. novembar: Luksemburg - Srbija

u 2016:

20. februar: Ukrajina - Srbija
24. februar: Nemačka - Srbija
19. novembar: Srbija - Luksemburg
23. novembar: Srbija - Ukrajina

Plasman na Evropsko prvenstvo obezbediće pobednice devet grupa i šest najuspešnijih drugoplasiranih timova.

Eurobasket 2017. održaće se od 16. do 27. juna u Češkoj, iako je i Srbija podnela kandidaturu za organizaciju.

Komentari / 0

Ostavite komentar