Odlazak ''Galaktikosa'': Ostao je samo jedan!

Penzionisanjem Raula, među aktivnim igračima ostao je samo jedan član najglamuroznijeg sastava u istoriji fudbala.

Fudbal 17.11.2015 | 23:45
Odlazak ''Galaktikosa'': Ostao je samo jedan!

Bio jedan jednom galaktički tim!

Sastav Real Madrida, sklapan u prvim godinama ovog veka, postao je i ostao sinonim za tim sastavljen od enormno plaćenih zvezda, koje su "kraljevskom klubu" u tom periodu donele dve titule, Ligu šampiona i nijedan kup.

Mnogi će reći - premalo.

Iz sastava koji je iz godine u godinu trpeo promene, ali i konstantno bio dopunjavan najplaćenim igračima sveta, devetorica igrača smatraju se osnovnim članovima pravih "Galaktikosa".

Raulovim oproštajem u Americi, spisak i dalje aktivnih fudbalera sa te liste sveden je na samo još jedno ime - Iker Kasiljas.

Kako je sve počelo?

Termin "Galaktikosi" definisan je u sadašnjem značenju početkom 2000, dolaskom Florentina Pereza na čelo Madrida i njegovim ambicioznim (i realizovanim) projektom: Okupiti najveće zvezde u najvećem klubu na svetu.

Takav poduhvat nekoliko je puta sprovođen i ranije.

Pionir u tome je, naravno, bio "kraljevski klub", koji je pedesetih okupio zvezde kao što su Alfredo Di Stefano, Ferenc Puškaš, Remon Kopa i sa njima osvojio tri titule Kup šampiona (1957, 1958, 1959).

Nešto slično uradio je i krajem osamdesetih u Milanu i Silvio Berluskoni, angažujući holandski trio Gulit - Van Basten - Rajkard, posle kojih su među "roso-nere" stizali i Dejan Savićević, Karlo Anćeloti, Žan Pjer Papen, Zvonimir Boban...

Dakle, "galaktička" politika nije bila strana najvećima i dugo pre 21. veka. Ali, termin Galaktikosi neizbežno se vezuje samo za jednu eru, jednog kluba - Real Madrida.

Florentino Perez seo je u predsedničku fotelju "Bernabeua" 2000. godine, pobedivši u izbornoj trci Lorenca Sanca, koji je za sobom ostavio dve titule šampiona Evrope (1998,2000), ali i finansijske probleme.

"Izaberite me i dovešću Luiša Figa", obećao je predsednik koji i danas vodi Real. Obećanje je odmah ispunio i portugalski superstar brzo je "otet" najvećem rivalu, Barseloni.

Sledeće godine, 2001, od Juventusa je kupljen Zinedin Zidan. potom je 2002. stigao i Ronaldo, a za njim i Dejvid Bekam, 2003...

Uz već prisutne zvezde, starosedeoce Ikera Kasiljasa i Raula, kao i Roberta Karlosa i Stiva Mekmanamana, koje je dovelo prethodno rukovodstvo, u Madridu je stvoren jedan od najglamuroznijih sastava u istoriji fudbala.

Dakle, osnovni galaktikosi su:

Luiš Figo, Zinedin Zidan, Ronaldo, Dejvid Bekam i Valter Samjuel, uz Ikera Kasiljasa, Raula, Roberta Karlosa i Stiva Mekmanamana.

Mnogi bi u drim-tim uvrstili i Majka Ovena i Robinja, ali je za Engleza plaćeno premalo obeštećenje u odnosu na navedene igrače (osam miliona funti), dok je 2005. Brazilac stigao iz Santosa, a ne kao svetska poznata i priznata zvezda.

Takođe, pomalo iznenađuje da je Samjuel na ovoj listi, ali ne bi trebalo zaboraviti da je 2004. (dakle, pre 11 godina) doveden iz Rome za čak 24 miliona evra. To je i danas ogroman novac za defanzivca.

Navedeni velikani, ipak, nisu na okupu ostavili dubok trag u trofejnoj sali kluba.

Figo je 2005. otišao u Inter, Zidan se povukao godinu kasnije, Ronaldo je 2007. otišao u Milan, Bekama je Kapelo skrajnuo pre odlaska u El-Ej Galaksi, a Samjuel se zadržao samo godinu u klubu.

Mekmanaman je već 2003. prešao u Mančester siti, Roberto Karlos otišao kada i Ronaldo, dok su najduže ostali oni koji su i pre svih nabrojanih i bili u klubu - Raul (do 2010) i Kasiljas, do prošlog leta.

Zašto svi zajedno nisu uspeli? Često se ističe nekoliko razloga.

- Perez "zaboravio" na defanzivce

Nemali broj kritičara smatra da je prvi krivac tadašnji (i sadašnji predsednik), jer nije hteo da bogato plaća i odbrambene igrače, pa se relataivno lako odrekao Kloda Makelelea, odbijajući da mu povisi platu.

Nezvanično je škrtario i pri pregovorima sa Patrikom Vijerom, za koga nije hteo da duboko zavuče ruku u džep.

Ovu tvrdnju "pojačava" i spisak defanzivaca koje je Perez zaista doveo: Samjuel, Tomas Gravesen, Džonatan Vudgejt, Sisinjo, Karlos Diogo, Pablo Garsija i Francisko Pavon. Istine radi, u klub je u tom periodu stigao i Serhio Ramos (2005), ali je i njemu bilo potrebno nekoliko godina da se stabilizuje.

- Otpuštanje Del Boskea

Slavni trener doneo je "kraljevskom klubu" dve titule i dve Lige šampiona, ali i odmah potom, 2003, dobio otkaz.

U klub je potom stigao pomoćnik Aleksa Fergusona Karlos Keiroš, a eksperimentisano je i sa Kamačom, Marijano Garsija Remonom, Vanderlejem Luksemburgom, Huan Ramon Lopezom Karom, sve do dolaska Fabija Kapela 2006, kada je već označen i kraj ove ere.

Međutim, čini se da je Stiv Mekmananan u svojoj knjizi prilično plastično opisao jednu od suština problema glamurozne generacije, nazvavši je:

"Diznifikacija Reala".

Englez je u svojoj knjizi napisao da je tadašnji Real pravljen prema marketinškom, a ne prema sportskom principu. To je podvlačeno tvrdnjom da je Dejvid Bekam stigao u klub umesto Ronaldinja zato što je lepši i zato što je popularniji u Aziji.

"Moja poslednja godina u Realu bila je smešna. Broj azijskih zemalja kroz koje smo morali da putujemo bio je neverovatan. Nismo ni trenirali, jer smo uvek bili u avionu. Dovoljno govori i to da su igrači naglas poručivali da bi trebalo da više treniraju", napisao je Mekmanaman o svom životu među "Galaktikosima", skupu zvezda kakav će teško biti opet okupljen u jednoj svlačionici.

Galaktikosi su osvojili titulu Primere 2001. i 2003, Superkup Španije 2001. i 2003, Ligu šampiona 2002, Superkup Evrope 2002. i Interkontinentalni kup, iste godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar