Oteti u Libiji uskoro bi mogli biti na slobodi?

Drama sa otetim službenicima srpske ambasade u Libiji uskoro bi mogla da se završi njihovim oslobađanjem - nezvanično saznaju "Novosti". Pregovori, koje sa kidnaperima vode operativci bezbednosnih službi Srbije i sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović daju prve rezultate.

Srbija 17.11.2015 | 12:58
Oteti u Libiji uskoro bi mogli biti na slobodi?

Otmičari, prema saznanjima "Novosti", i dalje traže puštanje "svoje braće na slobodu", ali je srpska strana uložila maksimalne napore da ih ubedi da traženi Libijci nisu nestali u Srbiji, već da postoje ozbiljni obaveštajni podaci da su uhapšeni u Ukrajini.

"Reč je o velikom nesporazumu i sada se traži izlaz iz ove situacije", navodi izvor "Novosti".

"Kidnaperi polako shvataju da su možda pogrešili odnosno da postoji mogućnost da njihovi saborci nisu u našoj zemlji. Pokazuju volju da se pregovori nastave, odnosno da se cela situacija razreši bez posledica po službenika naše ambasade, ali i njih."

Vlasti Libije, kao i Veće bezbednosti Sabrate, grada u kojem su oteti Slađana Stanković i Jovica Stepić, sve vreme su uključeni u pregovore, a na licu mesta su Odalović i srpski bezbednjaci. U oslobađanju otetih Srba uključene su i druge obaveštajne službe.

Gradonačelnik ovog grada na obali Sredozemnog mora i dalje krivi čelnike naše ambasade što su krenuli iz Tripolija za Tunis, a da ih nisu obavestili kako bi im obezbedili zaštitu na toj vrlo rizičoj maršruti. Ovako su bili meta raznim naoružanim grupacijama, kao i kriminalnim grupama.

Naš izvor iz Libije navodi da tamošnja štampa piše da je do kidnapovanja došlo zbog nesporazuma, a u prvi plan ističu i činjenicu da nijedna od militantih grupa nije preuzela odgovornost, što ide naruku pregovorima o oslobađanju.

Stankovićeva i Jović su oteti 8. novembra oko 14 sati, pri izlasku iz Sabrate. Sve vreme otmičari ih drže u jednoj kući na obodu ovog grada.

PORODICE NIKO NE OBAVEŠTAVA

Porodica Jovice Stepića (60), vozača Ambasade Srbije u Libiji i dalje nema nikakve informacije o njemu. Njegovoj braći Draganu i Velji iz Makca, kao i ćerki Oliveri iz Carevca, niko se od nadležnih nije obratio, niti ih informiše o trenutnoj situaciji.

"O otmici našeg brata saznali smo iz medija i od tada nemamo nikakve novosti. Ne znamo ni ko su otmičari, ko sa njima pregovara, u kom smeru idu ti pregovori", rekao je juče Dragan.

"Ipak, nadamo se da će ova situacija da se razreši na najbolji način i da će nam se Jovica uskoro javiti telefonom."

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar