Uzgoj maline šansa za zaradu u Srpskoj

Malina koja se u Republici Srpskoj uzgaja na oko 757 hektara trenutno je najunosniji posao kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, a tehnike jesenjskog prskanja i zaštita od grada, samo su neke od tema studijskog putovanja malinara iz istočnog dijela Srpske u Čačak.

Republika Srpska 15.11.2015 | 14:03
Uzgoj maline šansa za zaradu u Srpskoj

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističu da su ovo putovanje organizovali za malinare iz Rogatice, Novo Goražda, Čajniča, Rudog i Višegrada.

"Cilj ove posjete bio je razmjena iskustava i upoznavanje sa savremenim tehnologijama koje malinari u zapadnoj Srbiji koriste", rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da su malinari slušali stručna predavanja iz oblasti malinarstva i proizvodnje rakije na "Institutu za voćarstvo" u Čačku, koji je bio i domaćin ove posjete.

"Učesnici su obišli zasade maline i borovnice Ljubiše Milijanovića iz Stupčevića kod Arilja i zasad maline Višeslava Radovanovića, koji imaju višedecenijsko iskustvo u ovoj oblasti", istakli su u Ministarstvu.

Naglašavaju da su malinari obišli i destileriju rakije "Minić" u mjestu Donja Trepča kod Čačka, u kojoj se rakija od više vrsta voća proizvodi posljednjih 30 godina.

Poljoprivredna zadruga "Uvac" iz Rudog okuplja oko 120 zadrugara koji na više od 40 hektara uzgajaju malinu.

"Više od 90 odsto površina zasađeno je malinom sorte "vilamet", a preostalih 10 odsto čini sorta "miker", kazao je agronom Milovan Topalović.

On je istakao da je Zadruga ove godine otkupila oko 195 tona maline, što je znatno više nego prethodne dvije godine.

Malinar Sveto Simić u svom porodičnom domaćinstvu uzgaja malinu na površini od oko osam dunuma već 12 godina.

"Ove godine ubrali smo negdje oko osam tona maline, što je izuzetno dobar rod i, kada je riječ o poljoprivredi, uzgoj maline je trenutno najunosniji posao", kazao je Simić.

Ističe da je cijena trenutno zadovoljavajuća i kreće se oko 3,30 maraka po kilogramu, a opština i Ministarstvo poljoprivrede pomažu malinare kroz razne subvencije i premije. Simić ističe da su iskustva malinara koja su čuli u Čačku veoma značajna za unapređenje proizvodnje.

"Kao nešto najznačajnije, što sam već primijenio jeste jesenjsko prskanje malinjaka, koje doprinosi znatno većim prinosima",  istakao je Simić.

Premije
Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ističu da se svake godine malinarima isplaćuju premije za proizvedenu i prodatu malinu.

"Do sada je isplaćena premija za oko 1,63 miliona kilograma maline, po cijeni od 0,44 maraka po kilogramu", rekli su u Ministarstvu.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

realista

15.11.2015 13:32

Kakva vise poljoprivreda i maline i ostale biljke,pa ljudi bez fabrika nema razvoja!

ODGOVORITE
Name

drina

15.11.2015 19:45

Od fabrika nema nista to vec znamo svi a neobradivog zemljista previse.

Name

rs

15.11.2015 14:03

Dodikov sin je nezaposlen pa cemo sacuvati za njega taj posao.

ODGOVORITE